Φεύγουν από το βαμβάκι, πάνε στα σιτηρά

14-11-2014, 14:17
Φεύγουν από το βαμβάκι, πάνε στα σιτηρά

Της Βούλας Μαλαίνου


Ποσοστό 30% με 33% των παραγωγών εγκαταλείπουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και στρέφονται προς τα σιτηρά. Οι φετινές τιμές δεν βοηθούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν να διατηρήσει ακέραιη τη θέση του στην εγχώρια αγορά, ενώ τα απρόσμενα κρύα  και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου υποβάθμισαν την ποιότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεμμάτων και της ζήτησης.


Ιδιαίτερα απογοητευμένοι δηλώνουν στην «Παραγωγή» οι βαμβακοπαραγωγοί για τη φετινή συγκομιδή, η οποία είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, όταν καλλιεργήθηκαν 2.487.000 στρέμματα, με την παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού να φτάνει τους 852.000 τόνους, ενώ του εκοκκισμένου τους 296.000, αντίστοιχα.

 

Η εικόνα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική, ενώ η πλειονότητα των παραγωγών προβληματίζεται και για την επόμενη χρονιά. Η τιμή φτάνει μόλις στα 40 λεπτά, ενώ όσον αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα 63 με 64 σεντς ανά λίμπρα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι συν τοις άλλοις το ζήτημα της πληρωμής του ΦΠΑ αποτελεί το σημείο τριβής στις σχέσεις παραγωγών και εκκοκιστών.

 

Η καλλιέργεια γίνεται προβληματική, ενώ η απώλεια εισοδήματος στρέφει τους παραγωγούς προς άλλα… «καταφύγια». Αυτά των οσπρίων, των ψυχανθών, προϊόντων, τα οποία από το Μάϊο και έπειτα δεν έχουν ανάγκη από πότισμα και περαιτέρω φροντίδες, καθώς οι παραγωγοί όσα βγάζουν, τα δίνουν απευθείας στη ΔΕΗ.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», βαμβακοπαραγωγοί από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα τονίζουν πως η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτούς τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και σε επίπεδο τιμών. Αντίθετα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η περσινή ήταν μία από τις πιο εποικοδομητικές της τελευταίας 20ετίας, με την τιμή του προϊόντος να φτάνει τα 53 λεπτά.

 

Σύμφωνα με τους βαμβακοπαραγωγούς, η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά πολύ, συνεπώς, οι τιμές δεν ανεβαίνουν. Η Τουρκία, ο μεγαλύτερος αγοραστής, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το βαμβάκι, καθώς η ποιότητα του προϊόντος δεν συγκρίνεται με άλλες χρονιές, είναι η χειρότερη!

 

Τρίκαλα: Ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά…(ΠΛΑΙΣΙΟ 1)

Στην ΕΑΣ Τρικάλων οι παραγωγοί ξεκίνησαν τη συγκομιδή κοντά στις 15-20 Σεπτεμβρίου με τους καλύτερους οιωνούς, όμως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν τελικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αχιλλέα Λιούτα, η φετινή παραγωγή είναι 30% μειωμένη συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ σε σχέση με το 2013 έχει υποχωρήσει κατά 20% με 25% στα 250 κιλά το στρέμμα από πάνω από 300 κιλά το στρέμμα το προηγούμενο έτος.

 

Ο ίδιος υπογραμμίζει στην «Παραγωγή» ότι η ποιότητα του βαμβακιού είναι πολύ υποβαθμισμένη εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες άρχισαν το Σεπτέμβριο και επιμένουν μέχρι και σήμερα. Απόρροια είναι η μειωμένη ζήτηση και κυρίως από την Τουρκία, στην οποία πηγαίνει το 50% της παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, καθώς η καλλιέργεια ξεκινάει νωρίς στην Ελλάδα, οι Τούρκοι είναι οι μεγαλύτεροι «πελάτες», ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν και κοστολόγια αγοράς, καθώς οι αποστάσεις είναι κοντινές.

 

Φέτος, ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΑΣ Τρικάλων, «οι εμπορικές δραστηριότητες των εκκοκκιστηρίων είναι μειωμένες. Η Τουρκία δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής σημαντικό ενδιαφέρον για εισαγωγές. Σε γενικές γραμμές μιλάμε για μια κακή χρονιά».

 

Ο κ. Λιούτας υποστηρίζει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με το ζήτημα του ΦΠΑ, καθώς μέχρι πέρυσι οι παραγωγοί, μικροί και μεγάλοι, δεν κρατούσαν βιβλία εσόδων-εξόδων και από φέτος καλούνται λόγω νομοθεσίας να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ.

 

Από την πλευρά τους οι εκκοκκιστές κάνουν λόγο για ένα προϊόν, με καθαρά εξαγωγική μορφή, που έχει επιστροφή ΦΠΑ και του οποίου η προκαταβολή στους αγρότες δεν είναι εύκολο να γίνει τόσο για γραφειοκρατικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<