Σήμερα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 900 εκατ. ευρώ σε 660.000 αγρότες

11-11-2014, 14:10
Σήμερα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 900 εκατ. ευρώ σε 660.000 αγρότες

 Ξεκινά σήμερα η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ σε 660.000 δικαιούχους, χωρίς καμία παρακράτηση για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ. Το υπόλοιπο των επιδοτήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί όπως κάθε χρόνο, έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν στον αγροτικό τομέα, δηλαδή επιδοτήσεις, πληρωμές βιολογικών και αποπληρωμή προγραμμάτων προηγούμενων ετών κ.α., θα προσεγγίσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτήρισε σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών για κυρίως τρεις λόγους. Πρώτον, σαφέστατα ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεύτερον σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εγγυημένων δανείων των αγροτών, σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τρίτον αίρει την αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.

Εξάλλου, πρόσθεσε, ότι δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι να «ανοίξει» στις αρχές της χρονιάς το σύστημα ΟΣΔΕ, γεγονός που θα επιτρέψει τις έγκαιρες διασταυρώσεις και κατά συνέπεια την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προγραμματίζουν καλύτερα την παραγωγική τους διαδικασία.

«Οι πληρωμές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα το τέλος και την αρχή. Και τούτο διότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή με την εφαρμογή από το νέο έτος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φεύγουμε από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, με τους κερδισμένους να αναδεικνύονται αυτοί που πραγματικά παράγουν, οι νέοι ηλικιακά αγρότες, η μικρή συμμετοχή των οποίων αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής, οι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία, οι κτηνοτρόφοι και όσοι φυσικά επιχειρούν στο πλαίσιο υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η χώρα, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όσο θα επιθυμούσε σε επίπεδο κόστους παραγωγής, μπορεί και οφείλει να επενδύσει στο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, το οποίο δεν είναι άλλο από την ποιότητα και την καινοτομία και τη μοναδικότητα σε πολλές περιπτώσεις των αγροτικών προϊόντων της.


Ερωτηθείς, τέλος, για την εξισωτική αποζημίωση που δίδεται σε κτηνοτρόφους μειονεκτικών και ορεινών περιοχών, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 110 εκατ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καταβληθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκέμβρη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<