Συμψηφίζουν τις επιστροφές ΦΠΑ με τον ΕΝΦΙΑ

10-11-2014, 11:30
Συμψηφίζουν τις επιστροφές ΦΠΑ με τον ΕΝΦΙΑ

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Δεν έχει τέλος η φετινή ταλαιπωρία των αγροτών, οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με απροειδοποίητες παρακρατήσεις των χρημάτων που αναμένουν να εισπράξουν από το κράτος.


Τελευταία αυθαιρεσία των αρμόδιων αρχών αποτελεί ο συμψηφισμός του συνόλου του ΕΝΦΙΑ με τις επιστροφές φόρων, και δη του ΦΠΑ, στερώντας από τους αγρότες το δικαίωμα που ισχύει και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, της πληρωμής του φόρου σε 6 δόσεις, με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.

Όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, οι ΔΟΥ, σύμφωνα με παλαιότερο Νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, παρακρατούν τα βεβαιωθέντα χρέη και όχι τα ληξιπρόθεσμα, με αποτέλεσμα από την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών να παρακρατείται το σύνολο του βεβαιωθέντος ποσού του ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ζητάει να αλλάξει ο Νόμος και να αφαιρεθεί η λέξη «βεβαιωμένα», έτσι ώστε η παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων χρεών να γίνεται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε η 2η φάση καταβολής της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
Η καθυστέρηση ήταν συνέπεια της αναμονής εγκυκλίου προς τις ΔΟΥ από το Υπουργείο, σχετικά με την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλων χρεών των αγροτών, από την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.
Να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες έχουν εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ, δίχως καμία κράτηση.
Έτσι έχουμε διαφορετική συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε μεγάλη μερίδα των αγροτών μας.
Μεταξύ των χρεών που παρακρατούν σήμερα οι ΔΟΥ είναι και ο ΕΝΦΙΑ.
Οι εφορίες με βάση Νόμο του Παπακωνσταντίνου του 2011, παρακρατούν τα βεβαιωθέντα χρέη και όχι τα ληξιπρόθεσμα.
Έτσι, ενώ με πρόσφατο Νόμο, δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, οι ΔΟΥ από τους αγρότες παρακρατούν, από την επιστροφή του ΦΠΑ, το σύνολο του βεβαιωθέντος ποσού του ΕΝΦΙΑ.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ετοιμάζετε κάποιες αλλαγές και έχετε τη δυνατότητα να καταστήσετε τον Νόμο δίκαιο και ίσο απέναντι σε όλους τους πολίτες, σας καλώ να αλλάξετε τον Νόμο Παπακωνσταντίνου του 2011, αφαιρώντας τη λέξη «βεβαιωμένα», έτσι ώστε η παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων χρεών να γίνεται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαι βέβαιος ότι με το πνεύμα δικαίου που σας διακατέχει, θα προχωρήσετε άμεσα στην παραπάνω αλλαγή, ώστε να σταματήσει η αδικία για τους αγρότες ή από όποιους άλλους πολίτες γίνεται παρακράτηση».

 

Η ενιαία ενίσχυση

Αφορολόγητη, όπως προβλέπει και ο Κοινοτικός Κανονισμός, θα παραμείνει η ενιαία ενίσχυση. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι «αγρότες θα φορολογούνται με 13%, ανεξαρτήτως τεκμαρτού. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις, όπως ειπώθηκε πρόσφατα στην εκπομπή σας από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να δοθεί στην αποκλιμάκωση της φορολογίας. Μέσω της αποκλιμάκωσης της φορολογίας μπορεί να υπάρξει αντίδωρο στο λαό για τις θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια».

 

 

Οι εκκρεμότητες

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κουκουλόπουλου, έντεκα μήνες μετά την αλλαγή στα φορολογικά των αγροτών, παραμένουν βασικές εκκρεμότητες εκ μέρους της Φορολογικής Διοίκησης, όπως η φορολογική αντιμετώπιση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγρότες και οι λογιστές τους να βρεθούν προ εκπλήξεων. Οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι οι εξής:
- Παραμένει η εκκρεμότητα έκδοσης της «βασικής» ερμηνευτικής για τη φορολογία των αγροτών, με την οποία θα διευκρινίζεται πώς και πότε θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις.

- Ο προσδιορισμός του αποτελέσματος (επιμερισμός των κοινών δαπανών) όταν στην ίδια αγροτική εκμετάλλευση υπάρχουν κλάδοι (παραγωγή αγροτικών προϊόντων και μεταποίηση ή παροχή υπηρεσιών) για τους οποίους ισχύει διαφορετικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος (13% ή 26%).
- Ο καθορισμός της διαδικασίας αποφυγής φορολόγησης εισοδημάτων της χρήσης 2014, που φορολογήθηκαν στην προηγούμενη χρήση 2013 (αποφυγή διπλής φορολόγησης).
- Ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων στις ειδικές περιπτώσεις των φυτειών και του ζωικού πληθυσμού πάγιας εκμετάλλευσης.
- Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου (κατά 50%) συντελεστή, λόγω της ιδιότητας του νέου επιτηδευματία.
- Τί θα ισχύσει στις περιπτώσεις ιδιοκατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων;
- Θα αναγνωριστούν ως φορολογικά εκπίπτουσες δαπάνες τα εργατικά της συζύγου και των παιδιών του αγρότη, οι οποίοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ. Με ποιά παραστατικά και μέχρι ποιό ύψος;
- Τί θα ισχύσει με την ιδιοχρησιμοποίηση αγροτικής γης και ακινήτων; Σύμφωνα με το Άρθρο 39, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, «1. Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων».
- Θα ισχύσει και για τους αγρότες (δεδομένου του επηρεασμού του κέρδους από τις καιρικές συνθήκες), η γενική διάταξη της μη δυνατότητας μεταφοράς στο επόμενο έτος τυχόν φορολογικής ζημιάς, όταν ο αγρότης έχει «τεκμήρια διαβίωσης»;

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<