Στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κτηνοτροφία (upd)

04-01-2013, 08:54
Στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κτηνοτροφία (upd)

της Νατάσας Αδαμοπούλου

 

Την ελληνική κτηνοτροφία γονατίζουν οι απανωτές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, με τους Έλληνες κτηνοτρόφους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά σε μια περίοδο που τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι μηδενικά, οι στρόφιγγες των τραπεζών κλειστές και οι απαιτήσεις για τη διατήρηση των μονάδων τους υψηλές.

 

Την ίδια ώρα οι αλλαγές στο χάρτη της τυποποίηση και διάθεσης γάλακτος με την πώληση της Δωδώνης και την κατάρρευση της Αγνό προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς σε έναν τομέα που, όπως διαμηνύουν οι κυβερνώντες, αποτελεί το βασικό μοχλό για την επανέναρξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η πραγματική αγροτική οικονομία παραμένει καράβι ακυβέρνητο. Ο αριθμός των Ελλήνων κτηνοτρόφων εξακολουθεί να μειώνεται. Εκατοντάδες εγκαταλείπουν, ενώ πολλοί μειώνουν τον αριθμό των ζώων τους ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Ακόμα χειρότερα, πολλοί από τους κτηνοτρόφους καταφεύγουν στη λύση του υποσιτισμού των ζώων τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παραγωγή γάλακτος.

 

Όπως σημειώνουν άνθρωποι της υπαίθρου, για τον πρωτογενή τομέα δεν υπήρξε ποτέ κεντρικός σχεδιασμός για το τι χρειάζεται να παραγάγει η χώρα και σε ποιες ποσότητες, ώστε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε ζωοτροφές, γάλα, τυρί και κρέας. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να εισάγει το 85% περίπου του βόειου κρέατος που καταναλώνει και το 45% του χοιρινού. Πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με καρτέλ, το σημαντικότερο όμως αυτήν τη στιγμή είναι ο διεθνής «τζόγος» στις τιμές των ζωοτροφών, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κτηνοτροφία στην εξαθλίωση. «Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές, οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και οι επιδοτήσεις παρακρατούνται και δεν δίνονται στην ώρα τους.

 

Το ζήτημα των τιμών των ζωοτροφών δεν είναι σημερινό, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και βρήκε τον Έλληνα κτηνοτρόφο στην πιο αδύναμη περίοδο. Σας αναφέρω ότι η τιμή της σόγιας έχει αυξηθεί έως 90% και η τιμή στα καλαμπόκια και στα κριθάρια κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο. Οι υπουργοί πανηγυρίζουν για τα 2,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων που δόθηκαν πριν από τις γιορτές, τα λεφτά όμως πήγαν σχεδόν όλα για τις τροφές» σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Το θέμα των ζωοτροφών είναι η μεγαλύτερη αγωνία μας για τον επόμενο χρόνο. Εάν δεν υπάρξει πρωτοβουλία πολιτική ώστε να μειωθούν τα κόστη, δεν θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να κρατήσουν τις μονάδες τους. Είναι αδιανόητο 1 τόνος σόγιας να κοστίζει 350 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011 και τον ίδιο μήνα του 2012 να τον πληρώνουμε 680 ευρώ» σημειώνει ο κ. Στέλιος Βογιατζής, πρόεδρος Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

Νέες αυξήσεις προ των πυλών

 

Νέες αυξήσεις σε σόγια και καλαμπόκι απειλούν εκ νέου το εισόδημα των κτηνοτρόφων, με τα διεθνή ωστόσο χρηματιστήρια να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες. Κορυφαίοι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Στην τελευταία έκθεσή της η Morgan Stanley εντάσσει σόγια και καλαμπόκι στη «χρυσή τριάδα» των επενδυτικών επιλογών του 2013 μαζί με το χρυσό (!), διαβλέποντας ότι τα παγκόσμια αποθέματα των δύο αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να φθίνουν με σταθερούς ρυθμούς. Έτσι, οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, και ίσως και στο δεύτερο, πλήττοντας ακόμα περισσότερο του Έλληνες κτηνοτρόφους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.22.2019 17:54

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου
Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του...

02.22.2019 15:04

Με τροπολογία η επέκταση του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία
Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της...

02.22.2019 12:40

Ροδάκινο: Τι προβλέπει το σχέδιο των Ισπανών για μείωση των εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα
Εθνικές ενισχύσεις ύψους 500 ευρώ το στρέμμα χορηγούν οι Ισπανοί για εκρίζωση ροδάκινων, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<