Kαλλιέργεια περισσότερων εκτάσεων τεύτλων προτείνει ο Κουκουκόπουλος

07-11-2014, 14:02
Kαλλιέργεια περισσότερων εκτάσεων τεύτλων προτείνει ο Κουκουκόπουλος

 Την ανάγκη να στηριχθεί η σημερινή δομή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), έτσι ώστε να γίνει πιο παραγωγική και δυναμική, φροντίζοντας ταυτόχρονα και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι "στερείται λογικής με τη σημερινή παραγωγή τεύτλων στη χώρα μας να λειτουργούν περισσότερα εργοστάσια".

"Πρέπει να πάμε βήμα - βήμα να μην φορτώνουμε τη βιομηχανία με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και χρέη και να την οδηγούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις και κλείσιμο", σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχει συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουκουλόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα της ΕΒΖ είναι ότι τα εργοστάσια έχουν κατασκευαστεί να κάνουν καμπάνια 120 και 140 ημέρες, αλλά όπως σημείωσε "οι ποσότητες που καλλιεργούνται σήμερα δεν κρατούν όρθιο ούτε το εργοστάσιο στο Πλατύ για περισσότερες από 70 ημέρες”.

Τονίζοντας ότι στόχος είναι να ανοίξουν και άλλα εργοστάσια της ΕΒΖ, ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε: "ας δουλέψει με επάρκεια το ένα που είναι ανοιχτό. Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ μπορεί να επεξεργαστεί διπλάσια ποσότητα τεύτλων από αυτήν που καλλιεργούμε σήμερα".

Αντιλαμβανόμενος ωστόσο και τη δυσπιστία των παραγωγών, λόγω καθυστέρησης πληρωμών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2012 και 2013, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι στόχος του είναι να τονιστεί στη συνάντηση ότι το συγκεκριμένο θέμα θα λήξει εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσω του συνολικού πακέτου πληρωμών 2,8 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Υπενθύμισε δε, ότι από το 2015 η τευτλοκαλλιέργεια θα είναι ενταγμένη στη συνδεδεμένη ενίσχυση της νέας ΚΑΠ, με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και την περαιτέρω καλύτερη στήριξη του εισοδήματος των τευτλοκαλλιεργητών.

Πάντως, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι κυβερνητική πολιτική είναι "να κρατήσουμε όρθια" την ποσόστωση των 158.702 τόνων που έχουμε κατοχυρωμένη και να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση. Όπως διευκρίνισε, σήμερα στη χώρα μας καλλιεργείται μόλις το 1/3 των απαραίτητων στρεμμάτων για να πιάσουμε την ποσόστωση που έχουμε εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<