Από την ΕΕ και από το 2015 τα εμβόλια για τον καταρροϊκό

07-11-2014, 11:30
Από την ΕΕ και από το 2015 τα εμβόλια για τον καταρροϊκό

 Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


Στην ΕΕ προσφεύγει μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να προμηθευτεί για το 2015 εμβόλια για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος τείνει να εξαφανίσει την προβατοτροφία. Ήδη ο σχετικός φάκελος, στον οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία με τα κρούσματα πανελλαδικά, είναι έτοιμος προς κατάθεση έως τις 15 Νοεμβρίου.

 

Αυτό αποκαλύπτει, μιλώντας στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για το τρέχον έτος η ΕΕ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν περαιτέρω κεφάλαια.

 

Ο ίδιος υπεραμύνεται της λύσης του εμβολιασμού, τονίζοντας πως μόνο η χρήση των εντομοαπωθητικών για την καταπολέμηση του ιού δεν αρκεί. Το αποτέλεσμά τους, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι μερικό.

 

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, τα εμβόλια θα είναι απαραίτητα τον προσεχή Φεβρουάριο, όταν η επιδημία θα βρεθεί και πάλι σε έξαρση, ενώ αυτό το μήνα παρατηρείται σχετική ύφεση σε περιοχές, όπως η Ήπειρος, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 15 βαθμών Κελσίου, «δυσκολεύουν» έως και εξαφανίζουν τα δύο κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν την ασθένεια στα πρόβατα.

 

Όπως δηλώνει ο κ. Πεβερέτος, η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα των Ισπανών, οι οποίοι με τη χρήση του αδρανοποιημένου εμβολίου, κοινώς «νεκρού» εμβολίου, είδαν θετικά αποτελέσματα.

 

Η κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται με πολύμηνη καθυστέρηση, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι μετρούν απώλειες από 50.000 νεκρά πρόβατα. Τον περασμένο Αύγουστο ο ΣΕΚ είχε απευθύνει ξανά έκκληση στο υπουργείο για προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ, όμως το αίτημά του είχε απορριφθεί λόγω έλλειψης ρευστότητας. «Γίνεται λόγος για πενταετές πρόγραμμα, το οποίο θα στοιχίσει 70 εκατ. ευρώ. Στην Ολλανδία, όπου ο εμβολιασμός δεν έγινε, η ζημιά από την ασθένεια ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ», λέει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΚ, πάνω από 50.000 ζώα έχουν πεθάνει ανά την Ελλάδα, ενώ το υπουργείο κάνει λόγο μόλις για 30.000. «Θέλουν να εξαφανίσουν την προβατοτροφία. Τα πρόβατα, τα οποία ξεπέρασαν τον ιό και επέζησαν, γεννούν ζώα αδύναμα, καθώς είχαν νοσήσει από τον ιό. Συνεπώς, υπάρχει και απώλεια γάλακτος», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος.

 

«Κουτσουρεμένες» οι αποζημιώσεις

Οι κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια έχουν πληγεί, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν «βλέπουν φως» για αποζημιώσεις, ενώ πολλοί καταγγέλλουν πως έχουν πληρώσει από την τσέπη τους τα εντομοαπωθητικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούν, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον ιό στα πρόβατά τους, αφού το εμβόλιο ακόμα δεν έχει έρθει στη χώρα.

 

Ο κ. Πεβερέτος εξηγεί στην «Παραγωγή» πως σύμφωνα με ΚΥΑ, που υπογράφτηκε τον περασμένο Φλεβάρη, για ένα ζώο που σφάζεται, η αποζημίωση ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει έως και τα 140 ευρώ. Εάν είναι έγκυος, τότε η αποζημίωση αυξάνεται κατά 10%.

 

Ωστόσο, λεφτά δεν υπάρχουν, τα κεφάλαια κόβονται και οι αποζημιώσεις «αγγίζουν» μόλις τα 30 ευρώ, αν και αυτά τα χρήματα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δοθούν. Ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως εάν ο κτηνίατρος δει το ζώο, αφότου αυτό έχει πεθάνει, παρόλο που τα κλινικά σημάδια είναι εμφανή, εντούτοις ο κτηνοτρόφος δεν αποζημιώνεται. «Είχαμε ζητήσει να αλλάξει η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις, όμως παραμένει η ίδια», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<