Σε δύο φάσεις θα τακτοποιούνται τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια-Τι σχεδιάζει το ΥΠΑΝ

03-11-2014, 13:33
Σε δύο φάσεις θα τακτοποιούνται τα

Σε δύο φάσεις θα γίνεται η τακτοποίηση των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, την οποία κατέθεσε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει και επίσημα το υπουργείο Ανάπτυξης στον Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Ο ίδιος υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.

Το ν/σ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι ρυθμίσεις όπως είπε ο κ. Δένδιας αφορούν 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

Η ρύθμιση

Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να υπαχθεί στη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015. Στη περίπτωση που επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες μετά τον Μάρτιο του 2015, θα μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος για «κούρεμα» του 20% των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται επανένταξή του συνδυαστικά και στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών και μέχρι ποσού 500.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση που αφορά χρέη περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που:

- Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.

- Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.

- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

- Δεν έχουν καταδικαστεί οι φορείς των επιχειρήσεων.

Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και τα χρέη της κακής Αγροτικής Τράπεζας ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και τα χρέη με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.

Με μορφή τροπολογίας οι ρυθμίσεις

Με τη μορφή τροπολογίας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι διατάξεις για τα «κόκκινα δάνεια». Η τροπολογία κατατίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνονται στο Ελληνικό Δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που είτε επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας είτε προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους είτε επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

Σύντμηση της διαδικασίας

Το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και με την έναρξη της συζητήσεως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι επιθυμεί τη σύντμηση της προθεσμίας μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης ενόψει του ότι με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα θέματα. Είπε επίσης ότι έχουν λήξει οι προθεσμίες για την ενσωμάτωση τους ,αλλά δόθηκε από την ΕΕ μια προθεσμία χάριτος που εξαντλείται την 1η Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει η ψήφισή του.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία αναμένει σήμερα μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία.

Αντιδράσεις

Η πρόταση βρήκε όμως αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν ότι αυτή η διαδικασία απαξιώνει το κοινοβούλιο και προέβλεψαν ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να περάσει μέσα στο νομοσχέδιο και τροπολογίες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι συνιστά ύψιστη προσβολή προς τα κόμματα που δεν συγκροτούν την κυβέρνηση αυτή η πρακτική και προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται με αυτή τη διαδικασία με στόχο να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Από το ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλε τη διαδικασία και κατήγγειλε μαζί και διαφημιστική σκοπιμότητα δημοσιευμάτων που φέρουν το νομοσχέδιο ως ανακουφιστικό του φαινομένου του υπερπληθυσμού των φυλακών χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή. Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θίγει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου, ποινικού δικαίου και ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων και ζήτησε αναβολή της συζήτησης. Αναβολή ζήτησε και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζήτησε σεβασμό από την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα κόμματα. «Δεν είναι κακή η διαδικασία. Και με τη συμβουλευτική έτσι γινόταν» παρατήρησε από τη ΧΑ, ο Δημήτρης Κουκούτσης.

Τελικά η πρόταση της αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης και κλήση αρμόδιων φορέων σε ακρόαση απορρίφθηκε με ψήφους 16- 14 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<