Το ξανασκέφτονται οι τευτλοπαραγωγοί για την επόμενη σεζόν

27-10-2014, 13:13
Το ξανασκέφτονται οι τευτλοπαραγωγοί για την επόμενη σεζόν

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί από τη σιγή ιχθύος, που εξακολουθεί να τηρεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ως προς το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής της φετινής παραγωγής, την ώρα που η καμπάνια ακόμα «τρέχει». Οι ίδιοι αναμένουν και την ανακοίνωσή του νέου τιμολογίου από την εισηγμένη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να αποφασίσουν, αν θα σπείρουν τεύτλα και την επόμενη σεζόν.

 

«Όλα είναι ρευστά», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών στον Έβρο Βασίλης Στεφανακίδης. «Οι παραγωγοί στην περιοχή θέλουν να στηρίξουν την καλλιέργεια. Αν όλα πάνε καλά και ο καιρός εξακολουθεί να είναι σύμμαχός μας, τότε η καμπάνια θα «κλείσει» με 7.500 τόνους, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για 6.000 με 6.500 τόνους. Ο ζαχαρικός τίτλος βρίσκεται πάνω από τα 14 pol, οπότε το προϊόν έχει πολύ καλή ποιότητα», εξηγεί ο ίδιος. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η στάση των παραγωγών θα εξαρτηθεί αφενός από το πότε τελικά θα πληρωθούν και αφετέρου από το εάν η εταιρεία θα διατηρήσει τουλάχιστον τις ίδιες τιμές, αν όχι χαμηλότερες.

 

Εξαγωγείς και παραγωγοί χαρακτηρίζουν τη χρονιά ως μία από τις δυσκολότερες στην ιστορία της ζαχαροβιομηχανίας, τονίζοντας ότι η παραλαβή και η επεξεργασία των τεύτλων γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, τη στιγμή που τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα δεν λειτουργούν. Οι διαδικασίες συνεχίζονται μεν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό δε και η καμπάνια αναμένεται να ολοκληρωθεί πέρα από τις 20 Νοεμβρίου, γεγονός που απειλεί την ποιότητα του προϊόντος, καθώς όσο τα τεύτλα δεν μαζεύονται, καταστρέφονται.

 

Στις Σέρρες επικρατεί γκρίνια, διότι οι έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας «φρέναραν» τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα τα τεύτλα να μένουν στα χωράφια και ο ζαχαρικός τίτλος να υποχωρεί, σηματοδοτώντας χαμηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

 

Άποψη των καλλιεργητών είναι πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την περσινή χρονιά, όταν όλα τα εργοστάσια λειτουργούσαν και η καμπάνια ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 20 ημέρες, ενώ φέτος διαρκεί μήνες.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η συγκομιδή, παραλαβή και επεξεργασία των τεύτλων και από τα τέσσερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, δηλαδή τη Λάρισα, το Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, άνω του 50%, που αντιστοιχεί 7.600 τόνους το 24ωρο.

 

Δεν «τσουλάει» η καμπάνια στην Ορεστιάδα


Στην Ορεστιάδα παραγωγοί και εργαζόμενοι προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν με τη νέα πραγματικότητα. Η μονάδα εκεί έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και οι εργαζόμενοι, προς το παρόν, βοηθούν στις διαδικασίες της συγκομιδής για λογαριασμό του Πλατέος.

Η καμπάνια βρίσκεται στο 50% και σύμφωνα με τον επικεφαλής των εργαζομένων Ευάγγελο Μπιμπισίδη, ημερησίως αποστέλλονται στο Πλατύ 2.000 με 2.500 τόνοι, όταν πέρυσι παραδίδονταν 7.000 με 8.000 τόνοι.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο κ. Μπιμπισίδης τονίζει πως αν και έχουν περάσει μήνες από την ημέρα που ανεστάλη η λειτουργία του εργοστασίου στην Ορεστιάδα, ωστόσο η ηγεσία της ΕΒΖ δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά» της ως προ το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε πρόσφατη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της εισηγμένης δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση, ούτε και δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Οι 260 εργαζόμενοι δεν χωρούν στο Πλατύ. Στους 26 ανέρχονται συνολικά οι εργαζόμενοι από Ορεστιάδα και Σέρρες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν προσωρινά στη μονάδα του Πλατέως, προκειμένου να «τρέξει» η καμπάνια. Από τα κεντρικά μόλις 14 άτομα έχουν αποχωρήσει οριστικά για το Πλατύ», λέει ο ίδιος.

Ο κ. Μπιμπισίδης αποκαλύπτει ότι στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των μετόχων της επιχείρησης, κατά το οποίο όμως, όπως ο ίδιος τονίζει, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τα εργοστάσια. «Πρόκειται για μία τυπική διαδικασία εν μέσω προεκλογικής περιόδου», επισημαίνει.

Εκτίμηση του επικεφαλής των εργαζομένων στην Ορεστιάδα είναι ότι η διοίκηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο των ανενεργών εργοστασίων με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, απαξιώνοντας την καλλιέργεια. Ο ίδιος σπεύδει, δε, να χαρακτηρίσει τον προσεχή Δεκέμβριο «καυτό», αφού αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.

 

Φοβούνται για «καταστροφή» των τεύτλων στις Σέρρες

Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και με αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή, οι βροχές και οι καταιγίδες έκαναν την εμφάνισή τους στις Σέρρες. Εκεί η καμπάνια βρίσκεται στο 65%, που σημαίνει πως παραδίδονται 7.000 τόνοι την εβδομάδα στο Πλατύ -στους 1.400 τόνους ημερησίως είναι το πλαφόν- ενώ πέρυσι παραδίδονταν πάνω από 7.000 τόνοι το 24ωρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των εργαζομένων στις Σέρρες Χριστόδουλο Βαρκάκη, εάν οι βροχές συνεχιστούν, τότε ο ζαχαρικός τίτλος θα υποχωρήσει κατά 1,5 μονάδα, ενώ τώρα βρίσκεται στα 14 pol, στερώντας μεροκάματο από τους παραγωγούς και διευρύνοντας τη ζημιά και για την ίδια την εταιρεία.

Όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων στη μονάδα των Σερρών, ο κ. Βαρκάκης εξηγεί ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπου είτε με άμεσο τρόπο η εισηγμένη θα προχωρήσει σε απολύσεις είτε με έμμεσο θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

 

Επιστροφές κονδυλίων 1 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Επιστροφή ύψους 1 εκατ. ευρώ αναμένουν η ΕΒΖ και οι παραγωγοί από αντιλογισμό εισφορών στην ΕΕ για την περίοδο 2001-2006, οι οποίες καταβλήθηκαν για στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας. Για τις εισφορές αυτές, είχαν γίνει προσφυγές, οι οποίες αμφισβητούσαν την ορθότητα του υπολογισμού τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα ότι πράγματι υπήρχε λάθος για την πενταετία και επέβαλε διόρθωση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη, η ενημέρωση που έχουν οι τευτλοπαραγωγοί είναι ότι η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις και πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποσταλεί στην Ελλάδα το ποσό των 750.000 ευρώ.

Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι η συνεισφορά, που καταβλήθηκε στην πενταετία, ήταν μεγαλύτερη από την πλευρά της ΕΒΖ και μικρότερη από την πλευρά των αγροτών.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<