Eλληνικός γύρος made in USA

27-10-2014, 13:03
Eλληνικός γύρος made in USA

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Το αμερικάνικο όνειρο και όχι μόνο, ζει η Μέγας Γύρος, των κ.κ. Γιώργου Νίκα και του Νίκου Λούστα. Μέσα σε περίπου επτά χρόνια λειτουργίας, εξάγουν γύρο σε 15 χώρες, έχουν ανοίξει καταστήματα λιανικής, αλλά και παραγωγική μονάδα στην Αμερική και τώρα ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο εν Ελλάδι βήμα, την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, κοινωνός του «ονείρου» αποφάσισε να γίνει ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, όπου μετά την επένδυση του στην μπύρα, αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων.

«Ο γύρος είναι το μπεστ σέλερ της δεκαετίας», εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Νίκος Λούστας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναλύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές του προϊόντος. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 45.000 καταστήματα στην Ελλάδα, εξάγουμε σε 15 χώρες, στην Ε.Ε., στην Αμερική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λούστας.

Ειδικότερα, για τη χώρα μας, εκτιμά ότι η δεκαετία αυτή είναι η δεκαετία του γύρου. Η ζήτηση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια οδηγεί στην οργάνωση του χώρου, στο στήσιμο βιομηχανιών, καθώς έως τώρα ως επί το πλείστον η παραγωγή γινόταν σε μικρές μονάδες. «Η ελληνική αγορά είναι tabula rasa (σ.σ. άγραφο χαρτί), τώρα μπαίνουν οι βάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Λούστας, τη στιγμή που η Μέγας Γύρος έχει ήδη επτά χρόνια λειτουργίας στην «πλάτη» της. Ενδεικτικό της δυναμικής της είναι το ότι κατά τη διάρκεια του 2013 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 17,75 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναπτύσσονται με ρυθμό 20% και υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 21 εκατ. ευρώ.

 

Το αμερικάνικο όνειρο

 

Η αμερικάνικη αγορά μοιάζει με ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρουν. Η αποδοχή που έχει το προϊόν, τα ήδη παρεμφερή υπάρχοντα καταστήματα με ντονέρ, αλλά και ο ίδιος ο γύρος που τον ξέρει όλη η αγορά, αποτελούν ευοίωνες συνθήκες. Μάλιστα, το πιο ασφαλές δείγμα είναι τα καταστήματα εστίασης που έχουν στις ΗΠΑ, δύο στο Μανχάταν και ένα στην Ουάσιγκτον. Είναι τρία στον αριθμό, το ένα άνοιξε το 2012, το δεύτερο το 2014 και το τρίτο ανοίγει τώρα. Σύμφωνα, δε, με τον κ.Λούστα, απ’ έξω σχηματίζονται ουρές.

«Στις ΗΠΑ προχωρούμε σιγά-σιγά, πρόκειται για εύρωστη αγορά», τονίζει ο κ. Λούστας. Με βάση το πλάνο τους, το 2014 αναμένουν τζίρο 8 με 10 εκατ. δολάρια και μέσα στην επόμενη πενταετία θα φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια. Όσο για το εργοστάσιο, δυναμικότητας 15 τόνων την ημέρα, άνοιξε στις αρχές του Σεπτέμβριου στην περιοχή του Νιού Τζέρζι για να τροφοδοτήσει τις ανάγκες της αμερικάνικης αγοράς και τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα μετά το εξάμηνο λειτουργίας.

 

Το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές

Με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης, μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα είναι έτοιμοι για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο ΑΘηνών. «Η εταιρεία μας θα μπει στο Χρηματιστήριο και θα συμβάλλει στο success story της πατρίδας», τονίζει ο κ. Λούστας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή στο Χ.Α. θα βοηθήσει την εταιρεία να εξελιχθεί, να γίνει πιο καλός παίκτης της αγοράς, πιο θεσμικός. «Θέλουμε μια βιομηχανία που να προχωρά σε καινοτομίες, να έχει πωλήσεις παγκοσμίως και να αποφέρει ικανά κέρδη για τους μετόχους της», σημειώνει ο ίδιος.

Στο.. κατώφλι του χρηματιστηρίου και του νέου εγχειρήματος στην αμερικάνικη αγορά, ο όμιλος Δασκαλόπουλου και ο όμιλος Παναγόπουλου μπαίνουν στην εταιρεία. Οι δυο τους κατέχουν περίπου ένα 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Δασκαλόπουλου, μέσω της Damna Holdings, επένδυσε πέρυσι στην ελληνική ζυθοποιία, αποκτώντας ποσοστό 33,9% της ταχέως αναπτυσσόμενης Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Το δεύτερο βήμα του στην αγορά, ένα χρόνο αργότερα, αποδεικνύει ότι η στόχευση του κ. Δασκαλόπουλου είναι η «στροφή» σε ελληνικές εταιρείες, με προϊόντα εξωστρεφή και δυναμικά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<