Ζοφερό τοπίο για την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή
Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Κάμψη στις τιμές παραγωγού, αύξηση των εισαγωγών γάλακτος και νέα «λουκέτα» μονάδων του κλάδου είναι οι συνέπειες που απαριθμούν γαλακτοπαραγωγοί, οκτώ μήνες μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν πλήγμα την απόφαση αυτή για την εγχώρια παραγωγή, καθώς δεν ευνοήθηκε κανείς, όπως λένε, ούτε οι παραγωγοί ούτε οι καταναλωτές.
Η «Παραγωγή» μίλησε με τρία ενεργά μέλη του κλάδου, οι οποίοι έκαναν έναν μίνι απολογισμό του διαστήματος αυτού, από την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές που υπέδειξε ο ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για το γάλα, μέχρι σήμερα.
Μειώθηκε κατά μέσο όρο τρία λεπτά η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κοντογιάννη, παραγωγό και πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. «Οι εισαγωγές γίνονται πλέον πιο ελεύθερα και τόσο οι μεγάλες εταιρείες όσο και τα τυροκομεία αργούν να πληρώσουν, ακόμα και 70 μέρες σε κάποιες περιπτώσεις», σημειώνει ο κ. Κοντογιάννης για να προσθέσει πως, λόγω κρίσης, πολλές φορές οι παραγωγοί πληρώνονται ακόμα και με μεταχρονολογημένες επιταγές πολλών μηνών.
Όσο για τις τιμές καταναλωτή, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να πέσουν στο ράφι και σημειώνει το εξής παράδοξο: κάποιες εταιρείες κρατούν τα δικά τους γάλατα σε σχεδόν σταθερή τιμή και ρίχνουν τις τιμές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγουν για τα σούπερ μάρκετ. «Οι αλλαγές στις τιμές είναι προεκλογικά τεχνάσματα. Ενδεχομένως να ανεβάσουν λίγο τις τιμές παραγωγού προεκλογικά και μετά τις εκλογές, να τις ξαναρίξουν, με διάφορες αφορμές», υπογραμμίζει ο κ. Κοντογιάννης.
«Το μέτρο ήταν σε λάθος κατεύθυνση εξαρχής για την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετήθηκαν συμφέροντα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές γάλακτος», σημειώνει ο κ. Κώστας Γυφτάκης, παραγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας. «Δεν υπήρξε κανένα όφελος για την εγχώρια παραγωγή, πλήγμα ήταν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γυφτάκης για να επισημάνει πως ήδη οι τιμές παραγωγού και πριν το μέτρο ήταν πολύ χαμηλές, τόσο για το γάλα όσο για το κρέας, ενώ τα κόστη αυξημένα.
Αυτό που εισπράττει ο ίδιος, μιλώντας με παραγωγούς και μεταποιητικές μονάδες είναι ιδιαιτέρως ζοφερό. «Πολλές μονάδες μεταποίησης οδηγούνται στο ‘‘λουκέτο’’, ενώ αρκετοί έχουν προχωρήσει σε μείωση ζωικού κεφαλαίου ως τελευταία λύση, για να μην κλείσουν. Μονάδες με 400500 ζώα έχουν μείνει τώρα με 100, κι αν τα καταφέρουν», επισημαίνει ο κ. Γυφτάκης.
«Αυτό που άλλαξε μετά την απόφαση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, είναι η πτώση της τιμής για τον παραγωγό, χωρίς βέβαια να πέφτει και η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής στο ράφι», τονίζει ο κ. Αργύρης Πασχαλίδης, γαλακτοπαραγωγός του ΘΕΣγάλα, από την περιοχή της Μακεδονίας και προσθέτει:
«Αυτό συμβαίνει γιατί με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, οι χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, που έχουν μεγάλες ποσότητες, βρήκαν τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουν εξαγωγές στην Ελλάδα, όπου βέβαια δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Έτσι το ξένο γάλα ‘‘βαφτίζεται’’ ελληνικό και φτάνει στο ράφι σε αυξημένη τιμή, ενώ την ίδια στιγμή η δική μας τιμή μειώνεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλοί παραγωγοί να κλείσουν τις φάρμες τους».
Όσο για το ποιός ωφελήθηκε από την απόφαση και ποιός ζημιώθηκε, ο κ. Πασχαλίδης σημειώνει πως αφού η τιμή των παραγωγών μειώθηκε και η τιμή στο ράφι όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι κερδισμένοι απ’ αυτή την απόφαση είναι εκείνοι που ελέγχουν τα σημεία πώλησης (κυρίως τα σούπερ μάρκετ), καθώς κι όσοι ελέγχουν το δίκτυο διανομής. «Χαμένοι σίγουρα είμαστε εμείς οι παραγωγοί, αλλά κυρίως οι Έλληνες καταναλωτές που αναγκάζονται να πληρώνουν το γάλα ακριβότερο, χωρίς να γνωρίζουν καν την προέλευσή του», επισημαίνει.
«Αν δεν αλλάξει ο νόμος, τότε η τιμή του παραγωγού θα μειώνεται συνεχώς, οι εισαγωγές από τις χώρες του εξωτερικού θα αυξάνονται και η βιωσιμότητα των ελληνικών γαλακτοπαραγωγικών επιχειρήσεων θα απειλείται μέρα με την ημέρα. Όταν, μάλιστα, στις περισσότερες μονάδες ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι ακόμα και σήμερα αρνητικός. Φυσικά, όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει εγκαίρως, όταν γινόταν η δήθεν διαβούλευση για το νόμο που όριζε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, αλλά δεν νομίζω ότι μας άκουσε κανείς τότε», κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...