Μετά το εμπάργκο, τί;

20-10-2014, 10:58
Μετά το εμπάργκο, τί;

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


Πάνε σχεδόν δύο μήνες από τότε που το ρωσικό εμπάργκο τέθηκε σε ισχύ και σήμερα εξαγωγείς, παραγωγοί και συνεταιριστές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τη Βόρεια, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη μετά το «μπλόκο» εποχή δύσκολη, δηλώνοντας αβεβαιότητα για το μέλλον, την ώρα που οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται.

 

Τα «απόνερα», από τα αντίποινα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις κυρώσεις της Δύσης, «έσκασαν» στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν τη «σανίδα» σωτηρίας της χώρας μας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι φόβοι για τις συνέπειες, που θα είχε στον κλάδο το «μπλόκο» της Ρωσίας, επαληθεύονται από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταγράφουν πτώση των εξαγωγών τον περασμένο Αύγουστο, το μήνα, που οι εξελίξεις βρίσκονταν στην κορύφωσή τους.

 

Η εμπόλεμη διεθνής κατάσταση επηρέασε όλους σχεδόν τους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,9% στα 2,05 δισ. ευρώ, από 2,18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013. Μάλιστα, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 6,1%.

 

Το εμπάργκο, όμως, «πλήρωσε» πρωτίστως ο αγροδιατροφικός κλάδος. Το θετικό κλίμα ανετράπη στις εξαγωγές τροφίμων και ελαιολάδου, όπου σημειώθηκε πτώση (-1,8%) και (-39,2%), αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ειδικά για τον περασμένο Αύγουστο, καταγράφτηκε υποχώρηση της τάξεως του 8,8% προς τις χώρες της Ε.Ε. και 3,5% προς τις τρίτες χώρες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,7% προς τις χώρες της Ε.Ε. και κατά 3,4% προς τις τρίτες χώρες.

 

Συνεταιριστές: Οι Ρώσοι θέλουν να γυρίσουν σε μας

 

Έλληνες συνεταιριστές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στη Μόσχα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, διαπίστωσαν ότι οι Ρώσοι εισαγωγείς βρίσκονται στα… χαμένα. Αυτό, διότι οι ίδιοι, λόγω του εμπάργκο, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προμηθευτές, γεγονός που προκάλεσε αναταραχές στις δουλειές τους. Σύμφωνα με την πλειονότητα των συνεταιριστών, οι Ρώσοι εισαγωγείς θέλουν να επιστρέψουν στους παλιούς τους συνεργάτες από την Ευρώπη, όταν η «ιστορία» με το «μπλόκο» θα λήξει.

 

Πάντως, εκτίμηση των συνεταιριστών είναι ότι θα φανούν πολλά από την εμπορική χρονιά για το ακτινίδιο, η οποία έχει μόλις ξεκινήσει. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι «ό,τι έγινε, έγινε φέτος, το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, ειδικά για το ακτινίδιο».

 

Ψύχραιμοι οι παραγωγοί ακτινιδίου

Διττά είναι τα μηνύματα για την εκτιμώμενη φετινή παραγωγή του ακτινιδίου, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και η καλλιέργειά του είναι σταθερά ανερχόμενη.

Αν και μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων κατέληγε μέχρι πρότινος στη Ρωσία, παραγωγοί από την Άρτα, την Πιερία και την Καβάλα εμφανίζονται ψύχραιμοι σχετικά με τις συνέπειες που θα προκύψουν από το εμπάργκο. Ωστόσο, η αναζήτηση νέων προμηθευτών, λόγω του ρωσικού «μπλόκου», είναι για τους παραγωγούς αυτούς σημαντικό πρόβλημα.

 

Άρτα

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Λάμπρος Ντουκουμές, δηλώνει πως η συγκομιδή στις ποικιλίες Τσεχελίδη έχει ξεκινήσει, ωστόσο όσον αφορά τα Hayward η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ακτινιδίων στην περιοχή εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και τους 30.000 τόνους, ωστόσο προβλέπει πως θα είναι μειωμένη κατά 5%-10%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές στη Ρωσία, ο κ. Ντουκουμές διευκρινίζει ότι οι ποσότητες που διακινούνται προς τη χώρα δεν είναι πολλές. Ο κύριος όγκος, σύμφωνα με τον ίδιο, πηγαίνει αλλού. «Περιμένουμε ακόμη την εγκύκλιο του υπουργείου για το ύψος της ποσότητας που θα αποσυρθεί, γεγονός που θα φέρει «ανακούφιση» στην εγχώρια αγορά, ακόμα και αν η ποσότητα είναι τελικά μικρή», αναφέρει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας. Ο ίδιος λέει πως η τιμή παραγωγού κυμαίνεται φέτος στα 60-70 λεπτά, κατά 5 λεπτά μικρότερη.

Πάντως, ο κ. Ντουκουμές εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς όσον αφορά την επιλογή των εμπόρων, προτρέποντάς τους να αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από το εμπάργκο και να μη βιαστούν να υπογράψουν συμβόλαια. «Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην υποκύψουν σε χαμηλή τιμή. Γνωρίζουν τους σοβαρούς εξαγωγείς και με αυτούς θα πρέπει να κλείσουν δουλειές», τονίζει.

 

Καβάλα και Πιερία

Στην ΕΑΣ Καβάλας υποστηρίζουν πως οι συνέπειες από τις ρωσικές κυρώσεις θα είναι διαχειρίσιμες. Ωστόσο, στελέχη του συνεταιρισμού εκτιμούν ότι το εμπάργκο θα οδηγήσει τους ανταγωνιστές να διοχετεύσουν τις ποσότητες που εξήγαγαν προς Ρωσία στις δικές μας αγορές, οπότε θα υπάρξει έμμεσα μια «πίεση» των τιμών, που όμως μπορεί να «διορθωθεί» με τις αποσύρσεις που ανακοίνωσε η Ε.Ε. Η φετινή παραγωγή στην περιοχή αναμένεται αυξημένη κατά 50% πάνω από τους 9.000 τόνους.

Η συγκομιδή στη «Ζευς Ακτινίδια» θα ξεκινήσει αργότερα, μετά τις 20-25 Οκτωβρίου, καθώς η περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν έχει ακόμη «πιάσει» το 6,5 που είναι το όριο για να αρχίσει η κοπή.

Σύμφωνα με το κ. Μανώση, διευθυντή της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε., η φετινή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% στους 45.000 τόνους. Η εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα χρόνια τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, συνεπώς δεν μετρά «πλήγματα» από το «μπλόκο» του Πούτιν. Το πρόβλημα έγκειται στις χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν στην Πιερία και οι οποίες κατέστρεψαν το 30-40% των χωραφιών, γεγονός που οδηγεί πτωτικά τις τιμές.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<