Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

20-10-2014, 10:39
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ- ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς και η συγκομιδή πολλών προϊόντων δενδρωδών καλλιεργειών, όπως τα καρύδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα κυδώνια, τα αχλάδια, τα λεμόνια, οι λωτοί και οι βρώσιμες ελιές. Εποχή κατάλληλη για σπορά ή φύτευση πολλών υπαίθριων λαχανικών, καθώς και για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος στην αχλαδιά.


ΒΑΜΒΑΚΙ

 

Όλες οι βαμβακοφυτείες της χώρας βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Η συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν το βαμβάκι δεν είναι υγρό, τα καρύδια έχουν ανοίξει σε ποσοστό 75% (πρώτο χέρι συγκομιδής) και διευκολύνεται, εάν έχουν πέσει τα φύλλα του φυτού. Για να μην είναι υπερβολικά υγρό το συγκομιζόμενο προϊόν, πρέπει να αποφεύγεται συλλογή του σύσπορου βαμβακιού τις πολύ πρωινές και τις βραδινές (με τα φώτα της βαμβακοσυλλεκτικής) ώρες. Εάν το βαμβάκι συγκομισθεί με υγρασία μεγαλύτερη από 10%, πρέπει να εκκοκκίζεται αμέσως και να μην αποθηκεύεται. Ευνόητο είναι ότι η διαδικασία της ομαλής συγκομιδής του βαμβακιού δυσχεραίνεται, εάν εν τω μεταξύ βρέξει, γεγονός πολύ πιθανό αυτή την εποχή.

 

Μετά τη συγκομιδή καλό είναι να ακολουθηθεί στελεχοκοπή και όργωμα ενσωμάτωσης των θρυμματισμένων βαμβακοστελεχών στο έδαφος, καλλιεργητική τεχνική, που συμβάλλει συγχρόνως στον περιορισμό των νυμφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού (εάν υπάρχει) και επομένως στη μειωμένη δραστηριότητά του κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

Οι τιμές, με τις οποίες γίνονται οι πωλήσεις του σύσπορου βαμβακιού την εποχή, κυμαίνονται γύρω από τα 50 λεπτά.

 

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 

Διανύουμε την εποχή συγκομιδής για πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα καρύδια, τα ρόδια, τα λεμόνια, τα μήλα, τα κυδώνια, τα αχλάδια, οι λωτοί και οι βρώσιμες ελιές. Συνεχίζεται η συγκομιδή και η προώθηση στην αγορά των σύκων.

 

Τα καρύδια, μετά τη συγκομιδή και πριν την αποθήκευσή τους, επιβάλλεται να εκτεθούν για 1-2 εβδομάδες στον ήλιο, με στόχο να απολέσουν την περίσσεια υγρασία και να μη μουχλιάσουν.

 

Τα κυδώνια, τα μήλα, τα αχλάδια συγκομίζονται, πριν ωριμάσουν τελείως, για να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο χρόνο, αφού ως γνωστόν, η διαδικασία της ωρίμανσης σε αυτά συνεχίζεται στο σπίτι ή στην αποθήκη ή στην αγορά, όπου θα προωθηθούν, αφού η διαδικασία ωρίμανσης συνεχίζεται και μετά τη συγκομιδή (μεθωρίμανση).

 

Τα αχλάδια, τα μήλα και τα κυδώνια συντηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ψυγεία, σε αντίθεση με τα ρόδια, που διατηρούνται για σημαντικό χρονικό διάστημα και εκτός ψυγείου, αρκεί να τοποθετηθούν σε μέρος δροσερό. Τα λεμόνια συγκομίζονται, όταν το πράσινο χρώμα υποχωρήσει και γίνει πρασινοκίτρινο ή κίτρινο, ενώ οι λωτοί κόβονται, όταν είναι ακόμα σκληροί, τρώγονται, όμως, όταν ωριμάσουν. Τέλος, οι βρώσιμες ελιές συγκομίζονται, όταν αποκτήσουν το μέγεθος και το χρώμα, που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

Η περίοδος είναι κατάλληλη για τη σπορά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες εκτάσεις (για οικογενειακή κατανάλωση ή για την αγορά) επί μεγάλου αριθμού υπαίθριων κηπευτικών, όπως τα μαρούλια, τα πράσα, το σπανάκι, το καρότο, τα παντζάρια, τα ραπανάκια και η ρόκα. Όλα τα παραπάνω υπάρχουν βέβαια στις αγορές και σήμερα από προηγμένη, καλοκαιρινή σπορά.

 

Όσα από τα παραπάνω είδη έχουν πολύ μικρό σπόρο, όπως ο μαϊντανός, σπέρνονται αρχικά σε σπορείο και όταν τα νεαρά φυτάρια αναπτυχθούν και φτάσουν σε ένα ύψους 10-15 εκατοστά, μεταφυτεύονται από το σπορείο στο χωράφι στην οριστική τους θέση.

 

Το χώμα του σπορείου πρέπει να είναι ελαφρύ και απολυμασμένο, για τη διευκόλυνση του φυτρώματος και την ελαχιστοποίηση των ασθενειών, γι’ αυτό και πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν έτοιμο μείγμα, που αποτελείται συνήθως από χώμα, άμμο και τύρφη, σε αναλογία 2:1:1.

 

Για τα είδη που σπέρνονται κατευθείαν στο χωράφι, πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία, με την εφαρμογή του οργώματος, όταν το χωράφι είναι στο «ρώγο» του και ενός ή δύο σβαρνισμάτων, ώστε να καταστεί κατάλληλη η «κλίνη» του σπόρου και να υποβοηθηθεί το φύτρωμα.

 

Τόσο στο σπορείο όσο και στο χωράφι πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως λίπανση, άρδευση, αντιμετώπιση των ζιζανίων, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυταρίων και των φυτών, και την τελική λήψη υψηλών αποδόσεων.

 

Ο Οκτώβριος είναι, επίσης, ο μήνας φύτευσης των κρεμμυδιών και των σκόρδων.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται αυτή την εποχή για την προστασία της αχλαδιάς από το βακτηριακό κάψιμο, που επιτυγχάνεται με προληπτικούς ψεκασμούς. Οι ψεκασμοί γίνονται κατά την περίοδο της φυλλόπτωσης, με τα κατάλληλα, συγκεκριμένα για την καλλιέργεια, φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

Η ασθένεια περιορίζεται και με την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων, με κυριότερο εκείνο της αφαίρεσης και της καύσης όλων των προσβεβλημένων βλαστών, κλάδων και κλαδίσκων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<