ΟΓΑ: Τρέχουν οι πληρωμές, τρέχουν και οι κατασχέσεις

20-10-2014, 10:26
ΟΓΑ: Τρέχουν οι πληρωμές, τρέχουν και οι κατασχέσεις

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Από τη μια τσέπη θα εισπράττουν και από την άλλη θα δίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι Έλληνες αγρότες. Τη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχει» για να πληρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες οικονομικές εκκρεμότητες ετών, ο ΟΓΑ κατά κύριο λόγο «τρέχει» για να εισπράξει μέρος από τα 350 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων με κατάσχεση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.


Οι συμψηφισμοί του τσεκ έναντι χρεών θεωρείται δεδομένη και θα φτάνει στο ύψος της ετήσιας εισφοράς των αγροτών προς τον ΟΓΑ, δηλαδή από 752 έως 1.634 ευρώ. Το ύψος της παρακράτησης θα εξαρτηθεί φυσικά και από την επιδότηση που εισπράττει κάθε αγρότης.

 

Στόχος του ΟΓΑ είναι να εισπράξει τουλάχιστον 65-75 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή του 50% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που θα καταβληθούν στους αγρότες στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν και τί ποσό θα παρακρατηθεί υπέρ ΟΓΑ με την καταβολή του υπόλοιπου 50% των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο.

 

Επιπρόσθετα, στα ταμεία του ΟΓΑ πρόκειται να εισρεύσουν άλλα 17 εκατ. ευρώ από συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών με τις επιστροφές ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Συμψηφισμοί αναμένεται να γίνουν, αν κριθεί αναγκαίο, και με άλλες πληρωμές προς τους παραγωγούς, όπως η εξισωτική.

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 238.000 αγροτών προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ. Περίπου 150.000 αγρότες οφείλουν έως 1.500 ευρώ, ενώ άλλοι 3.000 αγρότες πάνω από 5.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιδράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και κυβερνητικών βουλευτών, το θέμα «έκλεισε» οριστικά με… άνωθεν εντολή και υπό την πίεση της Τρόικας, προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του ΟΓΑ και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του προϋπολογισμού.

 

Η Κομισιόν

 

Το «πράσινο φως» άναψε μεσοβδόμαδα για τους συμψηφισμούς έναντι των οφειλόμενων υπέρ ΟΓΑ και η Κομισιόν. Κάτι ανάλογο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη Φιλανδία αλλά και στη Δανία.

 

Σε έγγραφο του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Ντ. Τσιόλου, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία του αστικού κώδικα και νόμου, επιτρέπεται η ελληνική κυβέρνηση να οικειοποιείται ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και υπό προϋποθέσεις μπορούν και οι τράπεζες να κάνουν το ίδιο.

 

»Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την υπόθεση C-132/95, ότι δηλαδή επιτρέπεται η αφαίρεση χρεών στον εθνικό προϋπολογισμό από πληρωμές που είναι να λάβει το ίδιο πρόσωπο και αφορούν κονδύλια που προέρχονται από την ΚΑΠ, εκτός και αν υπονομεύεται η αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή δημιουργείται άνιση μεταχείριση των οικονομικών φορέων.

 

»Στις υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή δέχτηκε την εφαρμογή της αρχής των κρατών-μελών για συμψηφισμό των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων μετά από ανάλυση των εθνικών προμηθειών. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης πως, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, κατασχέσεις, καθώς και δασμοί, φόροι ή χρεώσεις επιτρέπονται. Σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω την ελληνική νομοθεσία για το θέμα».

 

Αντιδράσεις


Ύποπτη και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας, μάλιστα, δρομολογούμενο συμψηφισμό των οφειλομένων στους παραγωγούς με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή προείσπραξη του φόρου.

 

«Ο συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ, τόσο με τις οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ όσο και με τις οφειλές τους λόγω ΕΝΦΙΑ, πέραν των ζητημάτων νομιμότητας που έχουμε επισημάνει με παλαιότερη ερώτηση, σημαίνει την προείσπραξη για τους αγρότες του συνόλου του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οφειλής που δεν έχει καταστεί καν ληξιπρόθεσμη, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις, όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Εύλογο είναι να υπάρχουν υποψίες ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής της επιστροφής ΦΠΑ γίνεται εσκεμμένα, ώστε αφενός να παρουσιάζεται πλεόνασμα και αφετέρου να αφαιρεθεί από αυτές το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που θα συμψηφίζεται από την 1η Οκτωβρίου και μετά», αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κοδέλα.

 

Για το θέμα του συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις η Δημοκρατική Αριστερά υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το γεγονός ότι πλήθαιναν οι πληροφορίες για πιέσεις της Τρόικα για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών περισσότερων από 250.000 αγροτών προς τον ΟΓΑ που υπερέβαιναν τα 500 εκατ. ευρώ με τις κοινοτικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρούσε από την πρώτη στιγμή απαράδεκτες αυτές τις απαιτήσεις και τόνιζε ότι πρέπει να αποκρουστούν από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, με δυσμενείς συνέπειες, μεταξύ των άλλων, στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο.

 

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν απέκρουσε τις πιέσεις και η ενδεχόμενη αποδοχή μιας τέτοιας απαίτησης εγείρει πλέον σοβαρά ζητήματα αλλοίωσης του ανταγωνισμού εις βάρος των αγροτών της χώρας μας σε σχέση με τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. και νομιμότητας.

 

Για το υπαρκτό πρόβλημα των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης με ειδικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες αγρότες, θα είναι νόμιμοι και δεν θα αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό εντός Ε.Ε».


«Ξεσκονίζουν» ξεχασμένες πληρωμές

 

Εξισωτική, ειδικά καθεστώτα, νιτρορρύπανση, φυσικά ενιαία ενίσχυση, αλλά και σε δεύτερη φάση οι πληρωμές βιολογικών, που καθυστερούν μια διετία, «ξεπαγώνουν» άρον άρον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι αυτό έγινε μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, έτσι ώστε να γίνει απ’ ευθείας η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων και να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή η πληρωμή συνολικού ποσού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Μέσα στα καθεστώτα ενισχύσεων που πρόκειται να «ξεμπλοκάρουν» από τη διάταξη για τους συμψηφισμούς χρεών, η οποία και προκάλεσε τις καθυστερήσεις, είναι η εξισωτική αποζημίωση, τα ειδικά πριμ για τα νησιά του Αιγαίου και η απονιτροποίηση, ενώ τα βιολογικά (φυτική και ζωική παραγωγή) αναμένεται να δουν «φως» από τις αρχές Νοεμβρίου.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι το ποσό που θα διατεθεί αυτή τη φορά για εξισωτικές ενισχύσεις, τόσο του 2013 όσο και για μικροπροβλήματα με πληρωμές παρελθόντων ετών (2008, 2009, 2010, 2011 και 2012), ανέρχεται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εξόφληση για το 2013 δεν θα αφορά και πάλι το σύνολο των κτηνοτρόφων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή όσων έκαναν νωρίς ένσταση και κατέστη δυνατό να γίνει επανεξέταση του φακέλου τους και φυσικά να δικαιωθούν.

 

Σύμφωνα με όσα μας πληροφορούν, μάλιστα, η πολυπόθητη από τους κτηνοτρόφους πληρωμή της εξισωτικής θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από τις 6 Οκτωβρίου, αν δεν είχε προκύψει η «εμπλοκή» με το θέμα του υπολογισμού και της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Ωστόσο, το πρόβλημα λύνεται και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Η πληρωμή της εξισωτικής του 2014 θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ενώ αυτές τις ημέρες θα πληρωθούν και υπόλοιπα εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.

 

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κάποιες πληρωμές ειδικών καθεστώτων σε παραγωγούς στα νησιά του Αιγαίου.


Διακανονισμό χρεών προς ΕΛΓΑ ζητά ο Γ. Κοντογιάννης

 

Να γίνει διακανονισμός των χρεών των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν να καλύψουν μέρος των οφειλών τους και να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από φυσικά αίτια, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Όπως αναφέρει ο βουλευτής και με βάση δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει για τους αγρότες καμία ρύθμιση διακανονισμού ώστε να μπορούν να καλύψουν μέρος των οφειλών τους.

 

Με το υπάρχον καθεστώς, χιλιάδες παραγωγοί, εκτός του ότι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Επίσης, στερούνται και των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς παρακρατούνται για οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΛΓΑ.

 

Με δεδομένο ότι οι αγρότες της Ηλείας –και όχι μόνο– βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο κ. Κοντογιάννης θέτει τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:

 

1. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ως προς τον διακανονισμό των οφειλών των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ώστε και οι αγρότες να επωφεληθούν και το Δημόσιο να έχει έσοδα;

 

2. Σε περίπτωση που ένας αγρότης έχει προβεί σε διακανονισμό ή έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τη φετινή χρονιά, θα εξετάσετε τη δυνατότητα να μη στερείται τις αποζημιώσεις για καταστροφή που έχει υποστεί η φετινή του παραγωγή;

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<