Τα ορτύκια της «Άρτεμις»

03-01-2013, 13:59
Τα ορτύκια της «Άρτεμις»

Της Άννας Αραμπατζή

arampatzi@xrimaonline.gr

 

Όταν το 1985 ο κ. Γρηγόρης Ανανιάδης ξεκίνησε να ψάχνει τί είναι ορτύκι, το καφετί μικρό πουλάκι με τα πιτσιλωτά αυγά, στην Ελλάδα δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Λίγο αργότερα, όμως, το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του βασίστηκε σε αυτό.

 

Η επαφή με τη γεωργία και τη φύση ήταν στο αίμα του, όλος του ο κοινωνικός περίγυρος είχε ως βασική ενασχόληση τη γη και έτσι η απόφασή του να ασχοληθεί με το ορτύκι ήταν κάτι φυσικό.Το 1989 στο χωριό Πέντε Βρύσες Λαγκαδά στο Βερτίσκο έκανε τα πρώτα του δειλά επαγγελματικά βήματα, έστησε το Εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων, «Άρτεμις». Αν και ο κ. Ανανιάδης έχει σπουδάσει στο ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής, την μονάδα του την έστησε ψάχνοντας κυρίως μόνος του, στο εξωτερικό. Έκανε συνεχείς επισκέψεις σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες εκτροφής ορτυκιών.

 

«Αυτό που τους φαινόταν περίεργο ήταν ότι εγώ ήμουν μόνος μου», θυμάται ο κ. Ανανιάδης και εξηγεί πως στο εξωτερικό αυτό είναι περίεργο, γιατί όσοι ασχολούνται εκεί είναι ενταγμένοι σε Συνεταιρισμούς. Το στήσιμο της επιχείρησης ήταν αρκετά δύσκολο, κυρίως από τη στιγμή που στην Ελλάδα το ορτύκι ήταν ένα είδος άγνωστο. Υπήρχε άλλη κουλτούρα, σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, ο οποίος πήγαινε ο ίδιος στα κρεοπωλεία για να μιλήσει με τους υπεύθυνους και εκείνοι δεν ήξεραν πώς να το αντιμετωπίσουν.

 

 Τα ορτύκια και η μονάδα

 

Κάθε αρχή και δύσκολη, λοιπόν, και έτσι ξεκίνησε σιγά-σιγά, το σφαγείο ήρθε λίγο αργότερα. Το 1990 ήταν χειροκίνητο για να αντικατασταθεί στη συνέχεια με μεγαλύτερη μονάδα, κατά τα πρότυπα της ΕΟΚ. Τις ζωοτροφές, τις φτιάχνουν μόνοι τους. Στην αποθήκη του εκτροφείου έχουν σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια, ρίγανη και άλλα μυρωδικά. Τα αναμειγνύουν για να ταΐσουν τα ορτύκια. Τα ορτύκια-γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που εγγυώνται την καλή γονιμότητα.

 

Η επώαση των αυγών διαρκεί 16-18 ημέρες και γίνεται σε σύγχρονες επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές. Οι νεοσσοί ζυγίζουν 15-20 γρ. και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την άριστη ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών. Τα ορτύκια ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες και τότε ζυγίζουν περίπου 200 γρ. Πρόκειται για πουλί που αρρωσταίνει σπάνια και σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, τα αντισώματά του τα μεταφέρει και σε αυτόν που τρέφεται με ορτύκια. Την εβδομάδα από το εκτροφείο παράγονται 3.000 νωπά ορτύκια και 1.500 αυγά. «Σφάζουμε την Τρίτη και την Πέμπτη δεν μένει ούτε πούπουλο», τονίζει ο κ. Ανανιάδης.

 

«Η ανάπτυξη είναι ο Συνεταιρισμός»

 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, επιτυχία για τον κ. Ανανιάδη ήταν πριν 18 χρόνια η συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Εκεί άρχισαν να πωλούνται τα προϊόντα του, σε ευρεία κυκλοφορία. Ο ίδιος διατηρεί ένα δικό του δίκτυο κρεοπωλείων και εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα για να πουλά τα ορτύκια του και πιστεύει ακράδαντα πως «η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τον Συνεταιρισμό, ακόμα κι αν προκαλεί αλλεργία σε κάποιους».

 

Επιπλέον, κάποια προϊόντα του βασίζονται σε συνέργεια. Παράγει καπνιστό ορτύκι, που το καπνίζει στη Φάρμα Φωτιάδη και βιολογικό ορτύκι, στη Σπάρτη, σε συνεργασία με τη Βιογρέκο. Με τους συνεργάτες του, λοιπόν, ετοιμάζονται να στήσουν ένα κέντρο πωλήσεων των προϊόντων τους στην Αθήνα. Θα είναι έτοιμο μετά το Σεπτέμβριο και μέσα από αυτό θέλουν να δώσουν κι άλλα προϊόντα στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες. Όνειρο του κ. Ανανιάδη ήταν και είναι ένας Συνεταιρισμός Μικρού Θηράματος, την ίδρυση του οποίου «κυνήγησε» το 1995, αλλά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Του έχει γίνει κρούση για να στείλει καπνιστά ορτύκια στο εξωτερικό, αλλά κάτι τέτοιο είναι ακόμα δύσκολο. Πηγαίνει σε αρκετές εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό και εκεί πολλές φορές έχει γίνει μάρτυρας της προχειρότητας της Ελλάδας. Μάλιστα, θυμάται πολύ έντονα σε έκθεση τροφίμων, στο ελληνικό περίπτερο, ένα τσολιά… μελαμψό να φορά παπούτσια γνωστής μάρκας αθλητικών (!). 

 

Αυγά και άλλα..

 

Αυγά ορτυκιών διατίθενται στην αγορά εδώ και ένα χρόνο. Η αποδοχή τους ήταν μεγαλύτερη, πιο εύκολα τα δέχθηκε ο κόσμος και 1.500 αυγά την εβδομάδα βρίσκουν το δρόμο τους για τα τραπέζια μας. Ο φασιανός και οι πέρδικες βγαίνουν από την «Άρτεμη» επί μια πενταετία και διακινούνται τα Χριστούγεννα. Ο φασιανός γεννά μια εποχή και κάνει περίπου 40 αυγά. Είναι πιο ακριβός, αλλά και υψηλής ποιότητας. Μόλις διατέθηκε, την επόμενη χρονιά η ζήτησή του στο σούπερ μάρκετ δεκαπλασιάστηκε. Όσο για τις χήνες, το εγχείρημα σταμάτησε, γιατί ανέβαινε αρκετά το κοστολόγιο.

 

Το κόστος και οι δυσκολίες

 

Όπως και κάθε επιχειρηματίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έτσι και ο κ. Ανανιάδης αντιμετωπίζει κι αυτός προβλήματα. Περνά «συνέχεια από Συμπληγάδες». Έκανε χρήση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν πάντα ευνοϊκό γι’ αυτόν. Το δάνειο που πήρε το 1990, δύο χρόνια μετά έφτασε να το πληρώνει με 33% επιτόκιο, ενώ όταν έκανε την εμφάνισή της η γρίπη των πτηνών, βρήκε προβλήματα, χωρίς, στην ουσία να τον αφορούν.

 

Χρειάζεται συνολική παρέμβαση από το κράτος, μια επιμήκυνση των δανείων των επιχειρηματιών, σημειώνει. Αστειευόμενος σχεδόν, ο κ. Ανανιάδης λέει πως αποφεύγει να κάνει κοστολόγηση αυτή την εποχή, γιατί δεν θέλει να απογοητευθεί. Το κόστος ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Μέσα σε έξι μήνες περίπου ανέβηκαν οι τιμές σχεδόν σε όλα.

 

Αγόρασε σόγια με 0,72 ευρώ το κιλό και σιτάρι με 0,32 ευρώ. Το κόστος της συσκευασίας ανέβηκε περίπου κατά 70%, ενώ η βενζίνη που χρησιμοποιούν για θέρμανση αυξήθηκε σχεδόν 250%. Ο ίδιος δεν έχει αυξήσει τις τιμές του από το 2007, θέλει να κάνει αύξηση κατά 5% και δεν του επιτρέπεται από τις τρέχουσες συνθήκες.

 

Ο ανταγωνισμός και τα Βαλκάνια

 

«Το ορτύκι δεν θα γίνει ποτέ κοτόπουλο», αυτό είναι το ευτυχές για τον κ. Ανανιάδη. Ο ίδιος σημειώνει ότι όπου βρήκε ανταγωνισμό στην Αθήνα, τον εκτόπισε. Γιατί μπορεί τα ορτύκια εισαγωγής να είναι πιο φθηνά, αλλά η ποιότητα παίζει κι αυτή το ρόλο της. Ειδικότερα, η Ιταλία, η οποία φέρνει στη χώρα μας κατεψυγμένα ορτύκια, πουλά κατά 30% φθηνότερα, ενώ η Γαλλία δεν έχει τόσο σημαντική διαφορά στις τιμές, σε σχέση με τα ελληνικά.

 

Όσο για τα Βαλκάνια, εκεί πρέπει να κρύβεται η ανερχόμενη δύναμη. «Τα Βαλκάνια θα μας καταπιούν», εκτιμά ο κ. Ανανιάδης, εξηγώντας πως εκεί το κυνήγι είναι διαδεδομένο. Για παράδειγμα, ο Τίτο ήταν μανιώδης κυνηγός. Ο κυνηγετικός τουρισμός σε όλη την ευρύτερη περιοχή είναι ανεπτυγμένος, έχουν τεχνογνωσία και σύντομα θα βρουν το βηματισμό τους, ανοίγοντας μια τεράστια αγορά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.17.2014 14:37

Επιστροφή στη φύση με το xorafaki.gr
Λύσεις και απαντήσεις στους ερασιτέχνες - επίδοξους αγρότες δίνει ένα ψηφιακό εργαλείο. Με ένα δείγμα χώματος από το χωράφι τους και...

05.12.2014 11:32

Οι «Δαρνάκων Γεύσεις» ταξιδεύουν στο εξωτερικό
Την ταυτότητά του στους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν εδώ, έχει βρει το επιχειρείν του πρωτογενούς...

02.14.2014 14:24

Νέος «καπετάνιος» στο τιμόνι της ΕΑΣ Ρεθύμνης
Τους στόχους του και τις κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης αναλύει στην «Παραγωγή» ο νέος πρόεδρός της, κ....

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<