Ζει και βασιλεύει το εμπάργκο

13-10-2014, 11:17
Ζει και βασιλεύει το εμπάργκο

Τη δυσαρέσκεια των Ρώσων εμπόρων και εισαγωγέων, αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας στο οποίο λειτουργούν, εισέπραξαν Έλληνες συνεταιριστές, που συμμετείχαν στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στη Μόσχα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Οι αρρυθμίες που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της αγοράς, καθώς εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν προμηθευτές άρον-άρον, τους προκαλούν σοβαρά προβλήματα και συνεχίζουν να φοβούνται ακόμα και για χειρότερα μέτρα της ρώσικης κυβέρνησης. Κοινή παραδοχή είναι ότι περιμένουν να λήξει αυτή η ιστορία με το εμπάργκο για να επιστρέψουν οι περισσότεροι στους παλιούς τους συνεργάτες από την Ευρώπη. Μάλιστα, κατά πως φαίνεται, Ένωση Ρώσων επιχειρηματιών αναλαμβάνει δράση για συλλογή υπογραφών με αίτημα τη λήξη του εμπάργκο.

Τρεις από τους παρευρισκόμενους στην έκθεση μίλησαν στην «Παραγωγή» για τα όσα διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι.

 

Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

Δύσκολη περιγράφει την κατάσταση ο κ. Γιαννακάκης, σημειώνοντας πως δεν φαίνεται να βελτιώνεται και το σκηνικό στην Ουκρανία. Δυσάρεστη δεν είναι μόνο για τους παραγωγούς η κατάσταση, αλλά και για τους εισαγωγείς που έχασαν βασικούς προμηθευτές και αναγκάζονται να συνεργαστούν με νέους, οι οποίοι δεν έχουν τις προδιαγραφές να τους υποστηρίξουν.

Mάλιστα, ομάδα Ρώσων εισαγωγέων πλησίασε τον κ. Γιαννακάκη στην έκθεση και του ανακοίνωσε πως μαζεύει υπογραφές για να ζητήσει από το Κρεμλίνο τη λήξη του εμπάργκο για μια σειρά προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, πρόκειται για την Ένωση Παραγωγών, Εισαγωγέων Εξαγωγέων Φρέσκων Προϊόντων (Association of Producers, Importers and Exporters of Fresh Produce) με έδρα τη Μόσχα. Πρόκειται για νεοπαγή Ένωση, που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2014 και περιλαμβάνει στις τάξεις της ηχηρά ονόματα, όπως: "SoyuzPromcontract", "Nevskaya Co", "Ahmed Fruit Co", "Globus", "Tropic-International". Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ένωση δεν έχει αποστείλει ενημέρωση, αλλά ούτε αίτημα στήριξης στην ελληνική πλευρά.

 

Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Α.Σ. Ράχης Πιερίας

«Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζει να είναι ζωηρό στη Ρωσία, αλλά τηρείται στάση αναμονής. Όλοι θέλουν να κλείσει το συντομότερο δυνατόν αυτή η υπόθεση», σημειώνει ο κ. Ντούρος, ο οποίος εκτιμά ότι, με το που θα λυθεί το εμπάργκο, είναι αρκετοί οι εισαγωγείς που θα επιστρέψουν στους παλιούς τους συνεργάτες, τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, φως στον ορίζοντα δεν υπάρχει, κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθεί ένα τέλος και σύμφωνα με τον κ. Ντούρο, θα φανούν πολλά τώρα που ξεκινά η εμπορική χρονιά για το ακτινίδιο.

«Κάποιοι θέλουν να εισάγουν αγροτικά προϊόντα από την Ε.Ε. μέσω τρίτων δρόμων, αλλά αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ασφαλές και αποφεύγεται», επισημαίνει ο πρόεδρος του Άγιου Λουκά, ο οποίος πρόλαβε τη μεγάλη καταστροφή για τον Συνεταιρισμό. Τις προηγούμενες χρονιές, οι εξαγωγές του Συνεταιρισμού στη Ρωσία, άμεσες και έμμεσες, έφταναν κατά περιπτώσεις και το 90%. Όμως, επειδή τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται νωρίς, φρόντισαν να ανοιχτούν σε νέες αγορές, περιορίζοντας την έκθεσή τους στο 30% με 35%. «Οι νέες αγορές δεν βρίσκονται ξαφνικά», υπογραμμίζει ο κ. Ντούρος και προσθέτει πως «την αγορά της Ρωσίας την κερδίσαμε πολύ δύσκολα δέκα χρόνια τώρα, δεν πρόκειται να την χαρίσουμε έτσι».

 

Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Kλίμα αβεβαιότητας είναι αυτό που εισέπραξε ο κ. Κουτλιάμπας συνομιλώντας με Ρώσους επιχειρηματίες. «Τα πάντα είναι στον αέρα και για τους Ρώσους», τονίζει ο κ. Κουτλιάμπας και εξηγεί πως οι Ρώσοι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να βρουν άλλους συνεργάτες σε νέες αγορές ή να εισάγουν με τρόπο ημινόμιμο, μέσω τρίτων δρόμων, για να μη μείνουν άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Και το θέμα δεν σταματά εκεί, καθώς οι Ρώσοι φοβούνται για χειρότερα μέτρα, από τη στιγμή που οι πολίτες επικροτούν τη στάση που τηρεί ο Πούτιν, απέναντι στη Δύση. «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε έτσι κι αλλιώς στραβά, το θέμα είναι τί θα γίνει του χρόνου με το ροδάκινο», ρωτά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

 

Ποιοί ωφελήθηκαν

Mε βάση τα πρώτα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, η Τουρκία και η Σερβία έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το εμπάργκο και ακολουθούν η Κίνα, η Αργεντινή, τα Σκόπια, η Ουρουγουάη και η Αρμενία.

Το 10% του τζίρου των σούπερ μάρκετ προερχόταν από μποϋκοταρισμένα προϊόντα. Φρούτα και λαχανικά αντικαταστάθηκαν εύκολα, από κάποιες από τις παραπάνω χώρες, χωρίς όμως η ποιότητα να είναι η ίδια.

Σε αυτό το σημείο εδράζονται και οι ανησυχίες των Ρώσων καταναλωτών. Όπως μεταδίδουν ξένα δίκτυα, υπάρχουν καταναλωτικές ενώσεις στη Ρωσία που θεωρούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Επισημαίνουν πως η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν πιο αυστηρούς φυτοϋγειονομικούς κανόνες από την Κίνα, όπου οι παραγωγοί χρησιμοποιούν σκευάσματα απαγορευμένα στη Ρωσία.

Πάντως, η Κίνα καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να κυριαρχήσει στη ρώσικη αγορά. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι κινέζικες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία ενισχύθηκαν κατά 32,14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η πρόθεση της Κίνας να επεκταθεί στη ρώσικη αγορά φαίνεται καλύτερα και από τo μήλο, όπου μετά το μπλόκο των πολωνικών μήλων, η Κίνα κρατά τα σκήπτρα, με τις εισαγωγές της να αυξάνονται κατά 50%.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<