Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

13-10-2014, 11:07
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Η σκωρίαση και οι θρίπες απειλούν αυτή την εποχή το φασόλι του θερμοκηπίου και γι’ αυτό χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Οι θρίπες απειλούν και το αγγούρι (θερμοκηπίου και υπαίθριο). Τρεις μυκητολογικές ασθένειες (κυκλοκόνιο – κερκόσπορα – γλοιοσπόριο) και μια βακτηριολογική (καρκίνωση) απειλούν την ελιά. Αντιμετωπίζονται με καλλιεργητικά και χημικά μέτρα.

Σημαντικές, τέλος, μυκητολογικές ασθένειες απειλούν τη ροδιά (σήψη των καρπών), την πατάτα (περονόσπορος) και την τομάτα (αλτερνάρια – περονόσπορος – κλαδοσπόριο – ωίδιο).


ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

 

Όταν το φασόλι προσβληθεί από σκωρίαση, εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων φλύκταινες διαμέτρου 1-2 mm, που όταν ανοίξουν, βλέπουμε τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Για τη βλάστηση των σπορίων και τη μόλυνση του φυτού είναι απαραίτητη η σταγόνα νερού στα φύλλα και θερμοκρασίες 17ο-23οC.

 

Η καταπολέμηση γίνεται με καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας (κάψιμο ή βαθύ παράχωμα), με χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και ψεκασμό με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

 

Οι θρίπες των θερμοκηπίων, σε περίπτωση έντονης προσβολής, στη μεν συμβατική γεωργία καταπολεμούνται με άμεσο ψεκασμό με κατάλληλα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στη δε βιολογική γεωργία με εξαπόλυση φυσικών εχθρών (αρπακτικών).

 

Όταν οι πληθυσμοί των θριπών είναι μεγάλοι σημειώνεται ανθόροια, καταστροφή των φύλλων, σκάσιμο των καρπών, ενώ αποτελούν φορείς ιώσεων (το κυριότερο).

 

Οι θρίπες, εκτός από το φασόλι του θερμοκηπίου, προσβάλλουν το αγγούρι τόσο του θερμοκηπίου όσο και το υπαίθριο, με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια αντιμετώπιση.

 

ΕΛΙΑ

 

Το κυκλοκόνιο προσβάλλει τα φύλλα και τους ποδίσκους των καρπών, σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής, τα φύλλα πέφτουν και η ελιά εξασθενεί. Το κυκλοκόνιο ευνοείται από τον συνδυασμό υψηλής υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Η καταπολέμηση του κυκλοκόνιου είναι προληπτική, με τη χρησιμοποίηση χαλκούχων σκευασμάτων με ψεκασμό.

 

Ιδιαίτερα ευαίσθητες στο κυκλοκόνιο είναι η ποικιλία Καλαμών και το Μανάκι, ενώ σχετικά ανθεκτικές είναι η Κορωνέικη και η Μεγαρίτικη, αμφότερες λαδολιές.

 

Η κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο είναι δύο ακόμη μύκητες, που οι προσβολές τους ξεκινούν αυτή την εποχή. Η κερκόσπορα προκαλεί κηλίδες στους καρπούς και τα φύλλα και το γλοιοσπόριο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς. Καταπολεμούνται προληπτικά με ψεκασμό με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, που δρα συνδυαστικά.

 

Η ασθένεια της καρκίνωσης της ελιάς οφείλεται σε βακτήριο, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό υπερπλασιών (καρκινώματα) κυρίως σε βλαστούς και σε κλάδους. Η μόλυνση γίνεται από πρόσφατες πληγές που προκαλούνται κατά τη συλλογή του ελαιοκάρπου με το κλάδεμα, τα καλλιεργητικά εργαλεία, από χαλάζι και παγετό κ.ά.

 

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων, με αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι (από τον κορμό και μεγάλους βραχίονες) και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Πρέπει, επίσης, αμέσως μετά τη συγκομιδή να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Καλό είναι, ακόμη, να αποφεύγεται η συλλογή του ελαιοκάρπου με ραβδισμό.

 

Η ποικιλία Κορωνέικη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ασθένεια.

 

ΡΟΔΙΑ

 

Σημαντική ασθένεια της ροδιάς είναι η σήψη των καρπών που προκαλείται από μύκητα. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την επικράτηση συνθηκών υψηλής υγρασίας, που προκαλούν εσωτερική σήψη κατά την ωρίμανση και την αποθήκευση των καρπών.

 

ΠΑΤΑΤΑ

 

Στις περισσότερες περιοχές καλλιέργειας της πατάτας, αυτή την εποχή, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα προσβολής της φυτείας από περονόσπορο. Συνιστώνται μέτρα ιδιαίτερης προστασίας από την ασθένεια, με τη χρήση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η καταπολέμηση του περονόσπορου γίνεται προληπτικά, πριν την ανάπτυξη του παθογόνου, όταν επικρατήσουν κατάλληλες συνθήκες. Η ασθένεια ευνοείται από βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλο χρόνο διύγρανσης των φύλλων. Η αντιμετώπιση του περονόσπορου στην πατάτα μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν της φθοριμαίας.

 

ΤΟΜΑΤΑ

 

Διάφορες σοβαρές, μυκητολογικές κυρίως ασθένειες, μπορεί να πλήξουν την τομάτα (επιτραπέζια και βιομηχανική) αυτή την εποχή.

 

Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών από αλτενάρια (καστανές κηλίδες σε ομόκεντρους δακτυλίους), περονόσπορου (υποκίτρινες αρχικά και καστανές ή μαύρες στη συνέχεια κηλίδες ακανόνιστου σχήματος), κλαδοσπόριου (κηλίδες κιτρινοπράσινες αρχικά και κιτρινοκαστανές στη συνέχεια) ή ωιδίου (κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια του φύλλου με αντίστοιχες λευκές εξανθήσεις στην κάτω) συνιστώνται ψεκασμοί κάλυψης με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.25.2017 17:40

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever πουλά τα σήματα Άλτις, Ελάνθη και Solon
Στην πώληση των ελαιολάδων προχωρά η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της...

09.25.2017 15:22

Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες
Την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας...

09.25.2017 14:56

Οι Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος: «Τρύπα» στα έσοδα 8μήνου
Η μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου και το «άκυρο» των Ελλήνων πολιτών ως προς την πληρωμή του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<