Σανίδα σωτηρίας για οφειλέτες η ρύθμιση σε 100 δόσεις

13-10-2014, 10:44
Σανίδα σωτηρίας για οφειλέτες η ρύθμιση σε 100 δόσεις

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους 183.000 αγρότες με χρέη προς τον ΟΓΑ αποτελεί η ρύθμιση των χρεών τους έως και 100 δόσεις που φέρνει η κυβέρνηση.

 

Για όσους δεν ενταχθούν, οι απειλές φτάνουν πλέον –πέραν της παρακράτησης των κοινοτικών επιδοτήσεων– και στην κατάσχεση των χρημάτων που δίνονται στους παραγωγούς από την επιστροφή ΦΠΑ και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο (αγροτικό πετρέλαιο).

 

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν ότι έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

 

1. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Από τους ίδιους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα παρακρατηθούν τα χρήματα. Το μόνο που αλλάζει είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων: Αντί των επιδοτήσεων, θα προέλθουν από την επιστροφή ΦΠΑ και το αγροτικό πετρέλαιο. Ο ΟΓΑ θα διασφαλίσει «ένα σημαντικό ύψος εσόδων για το 2014» και συνεπώς δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2014-2017, όπως έχει επισημάνει σχετικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

 

2. Ξεπερνιούνται τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν, καθώς για τις κοινοτικές επιδοτήσεις ισχύει το «ακατάσχετο», δηλαδή οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. «καταβάλλονται στους δικαιούχους στο ακέραιο». Άλλωστε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που παρακρατηθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις από τον ΟΓΑ, τότε κινδυνεύει να αρθεί η διαπίστευσή του ως «του μοναδικού στη χώρα Οργανισμού Πληρωμών από την Ε.Ε.», όπερ σημαίνει με τη σειρά του ότι υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης πληρωμών των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014.

 

3. Η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίσει ένα «φιλοαγροτικό μέτρο», δείχνοντας, παράλληλα, ότι τείνει ευήκοον ους στην πρόταση δεκάδων βουλευτών της, οι οποίοι, παρακινηθέντες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

 

Η ρύθμιση

 

Θέμα ημερών είναι η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Το σενάριο που προκρίνεται για τη ρύθμιση είναι μείωση των προσαυξήσεων από 30% έως 90% και πληρωμή από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις, ενώ θα υπάρξει και ειδική μέριμνα 100 δόσεων για χρέη έως 15.000 ευρώ ορισμένων ευπαθών ομάδων, όπως απόρων, ανέργων, ΑΜΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ για το ετήσιο επιτόκιο που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι το βασικό σενάριο είναι 4,5%, αλλά παραμένει ανοικτό προς διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κριτηρίων που θα τεθούν περιλαμβάνονται:

 

- Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ζητούν από τους οφειλέτες να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

 

- Παράλληλα, θα θέτουν ως προϋπόθεση την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, θα απαιτούν την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από ’δω και στο εξής.

 

Δικαιούχοι

 

Στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τα χρέη τους αυτά με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων εκείνων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Επίσης, μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ενταγμένα σε παλαιά ρύθμιση, την οποία εξυπηρετούν κανονικά, εφόσον έχουν κι άλλα χρέη αυτής της κατηγορίας, μη ρυθμισμένα. Μπορούν ακόμη να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι είναι ενταγμένοι σε παλαιά ρύθμιση, την οποία εξυπηρετούν με συνέπεια.


Οι οφειλές

 

Το συνολικό ύψος των οφειλών περίπου 183.000 αγροτών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται στο ποσό των 550 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός (που καλύπτει 696.000 συνταξιούχους) έχει ήδη λάβει 1,8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 73,8% της συνολικής κρατικής συμμετοχής για το 2014.


Ακίνητα στο… σφυρί ακόμη και κάτω από το μισό της αντικειμενικής


Με τίμημα χαμηλότερο ακόμη και από το 50% της αντικειμενικής του αξίας, θα μπορεί να βγαίνει ένα ακίνητο που έχει κατασχεθεί από τράπεζα ή το Δημόσιο στον πλειστηριασμό. Η συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα έκλεισε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την Τρόικα, ενώ λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

 

Κατά τον πρώτο γύρο του πλειστηριασμού, το προσφερόμενο τίμημα για να μην κριθεί άγονος ο πλειστηριασμός δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το 66% της αντικειμενικής αξίας.

 

Αν δεν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε το τίμημα θα μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στο 50% της αντικειμενικής αξίας.

 

Και αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο 50% της αντικειμενικής αξίας;

 

«Τότε θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη», εξηγούσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας, προφανώς, ότι με απόφαση δικαστηρίου το τίμημα θα μπορεί να διαμορφώνεται ακόμη και κάτω από το 50% (σ.σ. η δυνατότητα διαμόρφωσης του τιμήματος σε χαμηλότερα επίπεδα προβλέπεται και από τον ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμπαν στον υπουργό Δικαιοσύνης. Άλλωστε, μετά τη συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα, ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ένα κείμενο 1.000 σελίδων, το οποίο αρμόδια κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε «διαρθρωτικό ορόσημο».  

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<