Κομισιόν: Πρόγραμμα στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα AQUAEXCEL το οποίο διευκολύνει την ερευνητική συνεργασία επιστημόνων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το AQUAEXCEL παρέχει σε ερευνητές χωρών της ΕΕ και συνδεδεμένων χωρών πρόσβαση σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα ιχθυοκαλλιέργειας και πόρους σε όλη την Ευρώπη –όπως εγκαταστάσεις δοκιμών, τράπεζες δεδομένων γονιδιωματικής και συστήματα παραγωγής εικόνας. Προσπαθεί επίσης να επιτύχει τη συνεργασία κορυφαίων επιστημόνων από χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες σε κοινά ερευνητικά προγράμματα —με στόχο την προώθηση της αριστείας στην έρευνα.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ορισμένα σχέδια του προγράμματος διερεύνησαν τη δυνατότητα αντικατάστασης των ιχθυαλεύρων και των ιχθυελαίων από εναλλακτικά συστατικά όπως το φουντουκέλαιο, τα έντομα και τα μικροφύκη. Στο πλαίσιο άλλου σχεδίου, οι ερευνητές μελετούν τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια καταναλώνουν θρεπτικές ουσίες. Επιδιώκουν τον καλύτερο έλεγχο του λίπους και της υφής του κρέατος προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα. Στόχος τους είναι επίσης να μειώσουν τους συντελεστές παραγωγής που απαιτούνται για την εκτροφή ψαριών και να περιορίσουν τη ρύπανση που προκαλείται στο τοπικό περιβάλλον.
Στις εργασίες του AQUAEXCEL περιλαμβάνεται η εναρμόνιση και τυποποίηση των ερευνητικών πόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη –π.χ. μέσω της ανάπτυξης μοντέλων και πειραματικών μεθόδων που θα βοηθούν τους επιστήμονες να συντονίζουν την έρευνά τους. Το πρόγραμμα αναπτύσσει και χρησιμοποιεί αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ισογονιδιακές σειρές» για τον σολομό, τον κυπρίνο, το λαβράκι και την πέστροφα. Αυτές οι γενετικώς πανομοιότυπες ομάδες συγκεκριμένου είδους ψαριών διευκολύνουν τους επιστήμονες να αναπαράγουν τα πειράματά τους. Ισογονιδιακές πέστροφες παρήχθησαν σε μία από τις πειραματικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του AQUAEXCEL, που διατηρεί το INRA κοντά στη Βρέστη (Γαλλία). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wageningen στις Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν σήμερα τέτοια ισογονιδιακά ψάρια για να μελετήσουν τον μεταβολισμό.
Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Μόιρα Γκέγκεν Κουίν δήλωσε σχετικά: «Έχει αποδειχθεί από καιρό ότι η ευρωπαϊκή έρευνα στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης παράκτιων και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και έναν τρόπο βελτίωσης της ποιότητας, με παράλληλο σεβασμό των ζώων και του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτό το είδος έρευνας και καινοτομίας στο νέο μας πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς λαχανικών
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών "Kαλαμών", πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης και εαρινή πατάτα.
Πληρωμή εντός 30 ημερών προβλέπει το σχέδιο εμπορίας της ΕΕ
Προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις...
Παράταση ημερομηνίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Μέτρο 11 "Βιολογικές καλλιέργειες"
Για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ),...