Συμβολαιακή για δίκοκκο στάρι από τους Μύλους Λούλη

06-10-2014, 11:28
Συμβολαιακή για δίκοκκο στάρι από τους Μύλους Λούλη

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)


Στην επαναφορά του δίκοκκου σιταριού στο προσκήνιο «ποντάρουν» οι Μύλοι Λούλη, με αργά και σταθερά βήματα. Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχουν «ρίξει» στην αγορά αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο στάρι με την ονομασία ΖΗΝ. Η πρώτη ύλη ήταν ελληνική και η επεξεργασία έγινε στο νέο αποφλοιωτήριο της εταιρείας, που ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Ιούνιο.

 

Έτσι, από τις αρχές Σεπτέμβρη η εταιρεία στέλνει το νέο της προϊόν σε αρτοποιούς και εργαστήρια σε σάκους των 25 κιλών. Σε πρώτη φάση είναι επιφυλακτικοί, εκτιμώντας πως επειδή είναι ιδιαίτερο προϊόν, θα χρειαστεί ακόμα και ένας χρόνος για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του. Εάν, φυσικά, τα δείγματα είναι καλά, τότε θα δοθεί περισσότερη βάση στο δίκοκκο στάρι και τα παράγωγά του.

 

Πάντως, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας στην «Παραγωγή», ήδη έχουν κλείσει συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς για 5.000 στρέμματα δίκοκκου σιταριού.

 

Τα συμβόλαια είναι με περίπου 50 παραγωγούς, με τους οποίους έχουν ήδη συνεργασία οι Μύλοι Λούλη και βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη Κεντρική Ελλάδα. Η καλλιέργεια θα είναι υπό την επίβλεψη γεωπόνων της εταιρείας.

 

Έχει δυναμική, αλλά είναι ακριβό

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι έφταναν στην Ελλάδα ήδη συσκευασμένα από το εξωτερικό και πωλούνταν μόνο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Πλέον όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η ζήτηση αυξάνεται μέρα με την ημέρα, έτσι και οι Έλληνες παραγωγοί αρχίζουν να το βλέπουν πιο ζεστά.

 

Το σιτάρι αυτό καλλιεργείται σήμερα στις χώρες γύρω από τον Καύκασο, αλλά και στην Ισπανία, την Ελβετία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

 

Επίσης, καλλιεργείται σε μικρή έκταση στο Μαρόκο, στο Ιράκ, στις Ινδίες και στις ΗΠΑ, ενώ στην Αιθιοπία αποτελεί το 7% της καλλιεργημένης έκτασης με σιτάρι.

 

Στην Ιταλία η καλλιέργειά του τα τελευταία χρόνια είναι σε πλήρη ανάπτυξη, όπου στην περιοχή της Τοσκάνης καλλιεργείται ως ένα προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

 

Η τιμή του όμως είναι υψηλή. Όταν βγει από το περίβλημά του, χάνει σημαντικό βάρος και έτσι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες για την παρασκευή του τελικού προϊόντος.


Επέκταση στην Ινδία 

 

Οι Μύλοι Λούλη, πέρα από την εγχώρια αγορά, «κυνηγούν» και το εξωτερικό, έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραγωγική τους επέκταση στην Ινδία.

 

Η ελληνική αλευροβιομηχανία, σε συνεργασία με την Chipita, προχώρησε τον Ιούλιο στη σύσταση επιχείρησης, που θα προχωρήσει στην ίδρυση εταιρείας αλευρόμυλου στην Ινδία. Θα δημιουργήσουν μονάδα παραγωγής αλεύρων ειδικού τύπου για την παραγωγή κρουασάν.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στους Mύλους Λούλη έχουν μπει οι Άραβες της Al Dahra με 20% και υπάρχουν κοινές βλέψεις για δουλειές στο εξωτερικό.

 

Όσο για τα οικονομικά αποτελέσματα, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τα κέρδη ανήλθαν για τον όμιλο και την εταιρεία στα επίπεδα του 1,053 εκατ. ευρώ και 1,010 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, βελτιώθηκαν τα περιθώρια μεικτού κέρδους, κερδών προ φόρων και χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων κατά 14%, 3% και 8% αντίστοιχα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<