Σε χαμηλό έτους ο ελληνικός PMI-Μείωση παραγωγής και νέων παραγγελιών

01-10-2014, 13:17
Σε χαμηλό έτους ο ελληνικός PMI-Μείωση παραγωγής και νέων παραγγελιών

Στις 48,4 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI) υποδεικνύοντας επιδείνωση των γενικών επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια της Ελλάδας, στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Επιπλέον, η πρόσφατη τιμή ήταν η χαμηλότερη σε διάστημα περίπου ενός έτους και η τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών που ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, μετά τις 50,1 μονάδες του Αυγούστου.

Η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας μειώθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συρρίκνωση σε τρεις μήνες μετά την έντονη αύξηση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μία από τις αιτίες υποχώρησης των επιπέδων παραγωγής ήταν η εκ νέου μείωση των νέων παραγγελιών, η οποία είχε επίσης αυξηθεί τον προηγούμενο μήνα. Τα επίπεδα παραγγελιών εξαγωγών των κατασκευαστών παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του μήνα, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο μέτριας αύξησης η οποία ξεκίνησε τον Μάιο.

Η έλλειψη των νέων εισερχόμενων εργασιών έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τον όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ο ρυθμός μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν έντονος, παρότι εξασθένησε σημαντικά από τον έντονο ρυθμό που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Οι κατασκευαστές αντέδρασαν στη μείωση του φόρτου εργασίας με τον περιορισμό τόσο του αριθμού εργαζομένων όσο και των αγορών πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς τα επίπεδα αγορών υποχώρησαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η απασχόληση συρρικνώθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί στη διάρκεια του τρέχοντος διαστήματος τεσσάρων μηνών κατά το οποίο καταγράφεται μείωση των θέσεων εργασίας.

Τα αποθέματα αγορών στα εργοστάσια των κατασκευαστών μειώθηκαν κατ’ αναλογία με την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα, ενώ καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στα επίπεδα αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων κατά τη διάρκεια του μήνα (παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος από αυτόν του Αυγούστου. Τα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που επικράτησαν σε σχέση με τις προμήθειες, τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές, ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογα της εξασθενημένης ζήτησης για προμήθειες. Οι μέσες τιμές αγορών μειώθηκαν ελαφρώς, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών ήταν οριακά ταχύτεροι σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούσαν τον προηγούμενο μήνα. Η επικείμενη μείωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών (μολονότι οριακή) ήταν η πρώτη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών που καταγράφηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των δυόμισι ετών.

Τέλος, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν βραδύτερο ρυθμό μείωσης των τιμών εκροών. Έχοντας εξασθενήσει κατακόρυφα από τον Αύγουστο, ο ρυθμός μείωσης των τιμών παραγωγών ήταν ο λιγότερο έντονος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών και σε γενικές γραμμές μέτριος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.23.2018 11:24

Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ροδάκινου
Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις...

01.23.2018 11:01

Εν αναμονή των αποφάσεων για τους «μνηστήρες» των Νηρέα-Σελόντα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται εντός της ημέρας οι αποφάσεις της Lzard και των τραπεζών για το πως θα συνεχίσει ο διαγωνισμός πώλησης...

01.23.2018 10:24

Ποιες είναι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση για τα κατοικίδια ζώα
Όπως ετοιμάζονται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<