Στοπ στις ελληνοποιήσεις αυγών, με την «Άρτεμη»

30-09-2014, 10:58
Στοπ στις ελληνοποιήσεις αυγών, με την «Άρτεμη»

Tης ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)


Χαμόγελα επικρατούν στις τάξεις των αυγοπαραγωγών, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καθιερώσει μηνιαίο ισοζύγιο στις αγοραπωλησίες αυγών. To σύστημα «Άρτεμις» του Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τους ελέγχους σε γάλα και κρέας, ενώ η υιοθέτησή του και για τα αυγά αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις που κατακλύζουν την αγορά. Θα ελέγχει όλη τη διαδικασία, πόσα αυγά παράχθηκαν, πόσα πουλήθηκαν, πού, κ.ο.κ.

 

«Πρέπει να γίνει χθες», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Γιάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή σύντομα, καθώς έχει ήδη συσταθεί η επιτροπή που θα συντάξει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο διάλογος και οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει επί υπουργίας Τσαυτάρη και συνεχίστηκαν από εκεί που έμειναν και με τον νέο υπουργό, τον κ. Καρασμάνη.

 

Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τα ελληνοποιημένα αυγά αντιστοιχούν στο 25% της αγοράς, τη στιγμή που ο αυγοπαραγωγικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη εγχώρια ζήτηση. Μπαίνουν στην Ελλάδα αυγά από άλλες χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, υπό παράνομο καθεστώς. Κι αυτό διότι πολλά εισαγόμενα αυγά μπαίνουν στη χώρα με σφραγίδα που υποδηλώνει πως παρήχθησαν εδώ, ή μπαίνουν ασφράγιστα και το σύμβολο που δείχνει ότι είναι ελληνικής παραγωγής προστίθεται εδώ. Επιπλέον, αρκετές παρτίδες αυγών έρχονται από το εξωτερικό και «βαφτίζονται» ειδικό προϊόν, π.χ. ελευθέρας βοσκής, κάτι που επίσης είναι παράνομο.


Συρρίκνωση της παραγωγής

 

Τα οικονομικά προβλήματα που πιέζουν τον κλάδο, το κόστος παραγωγής, η φορολόγηση κ.ά., οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε μείωση των πληθυσμών. Επιπλέον, εξαιρετικά κοστοβόρα ήταν και η αντικατάσταση των παλαιών κλωβών για τις ωοπαραγωγές κότες, όπως προέβλεπε η κοινοτική νομοθεσία. Όλα αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η παραγωγή και να αυξηθούν οι εισαγωγές από το εξωτερικό.

 

Η παραγωγή τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει υποχωρήσει κατά 25%, τη στιγμή που η ζήτηση έπεσε κατά 3% το πολύ. «Ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, θα κλείσουν μονάδες», τονίζει ο κ. Βλαχάκης.


Μικρή μείωση της κατανάλωσης

 

Η κατανάλωση αυγού στην Ελλάδα σημείωσε μια οριακή πτώση τα τελευταία χρόνια, στο 3% περίπου. Ωστόσο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλώνουμε λιγότερα αυγά. Συγκεκριμένα, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα είναι μόλις 140 αυγά –μαζί με όσα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική– ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 280 με 290 αυγά. Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι τα 212 αυγά.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2021 12:07

Έως 42 βαθμούς Κελσίου θα «γράψει» το θερμόμετρο
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου, για τρίτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του...

06.24.2021 12:04

Λασίθι: Προς ανάπλαση η Σητεία - Υπεγράφησαν έργα 2 εκατ. ευρώ
Το έργο για την «ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση οδών και πλατωμάτων κεντρικού τμήματος πόλης Σητείας», υπέγραψε ο...

06.24.2021 12:04

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι ΑΠΕ κάτω των 500 KW
Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ορίζονται πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρότερης των 500 KW για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<