Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

29-09-2014, 13:52
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Συνεχίζεται στο αμπέλι η προσπάθεια αντιμετώπισης της ευδεμίδας για τις επιτραπέζιες ποικιλίες, που η παραγωγή της είναι όψιμη, ενώ η περίοδος είναι κατάλληλη για τη σήμανση των προσβεβλημένων πρέμνων από την ίσκα, τα οποία θα απομακρυνθούν και θα καταστραφούν αργότερα, με τα χειμερινά κλαδέματα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τη διαχείριση του σύσπορου βαμβακιού, που δεν αποφυλλώθηκε και συγκομίστηκε αρκετά υγρό, ενώ στο ρύζι αρχίζει η συγκομιδή, που μπορεί να επιταχυνθεί με χρήση ειδικών σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν φυλλόπτωση και ξήρανση των φυτών. Προσοχή χρειάζεται για να μην τινάξουν οι καρποί στις ταξιανθίες του ρυζιού, εάν η συγκομιδή καθυστερήσει.


 

ΑΜΠΕΛΙ

 

Έχει ξεκινήσει στο αμπέλι και συνεχίζεται αυτό το μήνα η τέταρτη πτήση της ευδεμίδας.

Συνίσταται η καταπολέμηση των εντόμων στα σταφύλια, που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση και πρόκειται να συγκομιστούν όψιμα, με τα κατάλληλα συγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Είναι απαραίτητο να τηρείται αυστηρά ο χρόνος ασφαλείας από την τελευταία επέμβαση, πριν τη συγκομιδή, που σκιαγράφεται πάντα στην ετικέτα των φαρμάκων. Ο απαραίτητος αυτός χρόνος ασφαλείας περιορίζεται όσο το φυτοπροστατευτικό προϊόν είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια φυτοφαρμάκων και σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις κατά τον έλεγχο των υπολειμμάτων στα σταφύλια, οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις είναι αυστηρές.

Η εποχή που διανύουμε είναι η πιο κατάλληλη για να σημανθούν τα προσβεβλημένα πρέμνα από ίσκα, γιατί παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, που είναι:

-Σταδιακή ή απότομη (αποπληξία) ξήρανση των βλαστών και των σταφυλιών.

-Εμφάνιση στα φύλλα τριών χρωματικών ζωνών, μιας καστανής που δημιουργείται περιφερειακά και μεσονεύρια, μιας στενής χλωρωτικής που παρεμβάλλεται στη συνέχεια και μιας πράσινης, που δημιουργείται κατά μήκος των νεύρων.

Είναι απαραίτητο αυτή την εποχή να γίνεται επισήμανση των άρρωστων από ίσκα πρέμνων και να απομακρύνονται και να καίγονται τα προσβεβλημένα κατά τη διάρκεια των χειμερινών κλαδεμάτων.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Στις βαμβακοφυτείες, που δεν έγινε αποφύλλωση, οι οποίες δυστυχώς είναι και οι περισσότερες, η συγκομιδή πρέπει να αποφεύγεται τις πολύ πρωινές και τις βραδινές ώρες (με φώτα της μηχανής), γιατί τότε η υγρασία των φυτών είναι αυξημένη. Σε περίπτωση, πάντως, που θα συγκομιστεί σύσπορο βαμβάκι υγρό, θα πρέπει να οδηγείται χωρίς καμία καθυστέρηση στο εκκοκκιστήριο και να εκκοκκίζεται κατά προτεραιότητα, γιατί αν παραμείνει αποθηκευμένο, έστω και σε υπαίθριο χώρο, υπάρχει κίνδυνος να ανάψει, να μουχλιάσει και να καταστραφεί. Στην καλύτερη περίπτωση θα αλλοιωθεί επικίνδυνα το χρώμα του και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι η αποφύλλωση σε περιοχές οριακής οικολογικής προσαρμοστικότητας του βαμβακιού, όπως η Ελλάδα, είναι μία αναγκαία καλλιεργητική τεχνική, με παρά πολλά πλεονεκτήματα.

 

ΡΥΖΙ

 

Συνεχίζεται κανονικά η ωρίμανση της καλλιέργειας του ρυζιού και ξεκινά η συγκομιδή σε όλες τις ορυζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Επειδή πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «τινάγματος» των σπόρων, δεν συνίσταται η παραμονή των φυτών στο χωράφι, όταν η υγρασία των καρπών πέσει αρκετά κάτω από το 20%. Καταλληλότερος χρόνος για τη συγκομιδή του ρυζιού θεωρείται εκείνος που οι καρποί έχουν υγρασία 25%-35%, γεγονός που συνήθως συμβαίνει 25-35 ημέρες μετά το ξεστάχνασμα. Τα μακροοικονομικά γνωρίσματα των ώριμων προς συγκομιδή φυτών είναι ότι οι ταξιανθίες του ρυζιού αποκτούν χρώμα αχύρου σε ποσοστό 85% και οι κατώτεροι καρποί της ταξιανθίας βρίσκονται στο στάδιο της σκληρής ζύμης.

Η έγκαιρη συγκομιδή διασφαλίζει υψηλές αποδόσεις, υψηλό βάρος καρπών και ικανοποιητική σκληρότητα του καρπού. Αυτή η τελευταία εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις και μεγάλο ποσοστό ολόκληρων και όχι σπασμένων κόκκων στο ορυζόμυλο.

Για να επιταχυνθεί η ξήρανση των καρπών πάνω στα φυτά με την πιο γρήγορη απώλεια της περίσσειας υγρασίας, μπορεί να γίνουν ψεκασμοί με ειδικά σκευάσματα, όπως χλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό νάτριο κ.ά., που προκαλούν φυλλόπτωση και ξήρανση των φυτών. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη διενέργεια του ψεκασμού είναι όταν οι καρποί έχουν υγρασία 24-26%. Με τον τρόπο αυτό συντομεύεται η αφυδάτωση (μειώνεται η υγρασία των καρπών 1% ημερησίως), μειώνονται οι απώλειες λόγω τινάγματος, αλλά και το κόστος της τεχνητής ξήρανσης, που υποχρεωτικά ακολουθεί τη συγκομιδή του προϊόντος, το οποίο οδηγείται σε ξηραντήρια του ρυζιού (ανάλογα με τα ξηραντήρια αραβοσίτου).

Η συγκομιδή γίνεται μηχανική, με θεριζαλωιστικές μηχανές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μηχανική συγκομιδή είναι η ξηρότητα του εδάφους, γι’ αυτό και ο ορυζώνας αποστραγγίζεται (απομακρύνεται το νερό) τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<