Καρασμάνης κατά Χαρδούβελη και Βρούτση

29-09-2014, 13:47
Καρασμάνης κατά Χαρδούβελη και Βρούτση

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Μέτωπο» με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας είναι αποφασισμένος να ανοίξει ο Γιώργος Καρασμάνης, με αφορμή τους κοινοτικούς καταλογισμούς για το πακέτο Χατζηγάκη, αλλά και τις επαπειλούμενες παρακρατήσεις επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το «μπαλάκι» που του πέταξε ο Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίστηκε πλήρως αρνητικός στο να γίνει πράξη η παρακράτηση των χρημάτων του «πακέτου Χατζηγάκη», ύψους 387 εκατ. ευρώ, απευθείας από τις τσέπες των αγροτών. «Το θεωρώ δύσκολο απ’ όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το παλέψει. Δεν έκρυψε, μάλιστα, την αισιοδοξία του για «θετική έκβαση» (υπέρ των ελληνικών θέσεων) της υπόθεσης, αν και είναι άγνωστο πότε αυτή θα τελεσιδικήσει, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντός της εβδομάδας θα καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. Γίνονται, πάντως, διεργασίες, ώστε ένα μέρος του «πακέτου» να ενταχθεί στην κατηγορία των de minimis ενισχύσεων που επιτρέπονται από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέρριψε ευθύνες και στην τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), για τον τρόπο που χειρίστηκαν το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο ίδιος ως απλός βουλευτής.

 

Παράλληλα, άνοιξε (και επισήμως) ένα ακόμα μέτωπο με τον συνάδελφό του υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην εφαρμόσει τη διάταξη του Νόμου 4254/2014 για την παρακράτηση από τις επιδοτήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ χωρίς την έγγραφη συναίνεση των παραγωγών. «Η διάταξη αυτή σκοντάφτει… στο Δίκαιο της Ε.Ε., που προβλέπει το ακατάσχετο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τους αγρότες. Επικοινώνησα με τον κ. Βρούτση και πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο Κανονισμός της Ε.Ε. Το θέμα είναι σε εξέλιξη», επισήμανε ο κ. Γ. Καρασμάνης.

 

Το ΔΝΤ

 

Λίγο πριν την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να πιέζει για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και την απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από την εγκύκλιο Βρούτση, προτείνοντας σε έκθεσή του, την εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ.
Στην έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει.

 

Μάλιστα πιέζει ανοιχτά:

 

- για συμψηφισμούς επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

 

- για κατασχέσεις χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων και

 

- για πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.19.2019 16:16

Παρέμβαση ΔΕΗ στην Κομισιόν για τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
Η αναβολή για το διαγωνισμό ιδιωτικοποιήσεων των «φιλέτων» σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον...

06.19.2019 11:48

Ντεμπούτο για το ομόλογο Tier II της Πειραιώς
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<