Βερόπουλος-Σκλαβενίτης: Στήνεται συγχώνευση με τις "ευλογίες" της Πειραιώς

26-09-2014, 14:05
Βερόπουλος-Σκλαβενίτης: Στήνεται συγχώνευση με τις

Της Βούλας Μαλαίνου


Με καλούς… οιωνούς προχωρεί το σχέδιο εξυγίανσης, που έχει εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς για τoν όμιλο Βερόπουλου, το οποίο καταλήγει στη συγχώνευσή του με την Σκλαβενίτης, έναν από τους κορυφαίους «παίκτες» στην εγχώρια αγορά λιανεμπορίου.

 

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε και αφορά στην εξαγορά από τη Σκλαβενίτης του ποσοστού 60%, το οποίο κατέχει ο Βερόπουλος στη Χαλκιαδάκης. Το deal, το οποίο «ψηνόταν» πολλούς μήνες, θα επιφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές.

 

Πρώτα απ’ όλα στον όμιλο Βερόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο μεταίχμιο της επιβίωσης, με τις πιστώτριες τράπεζες να αναζητούν εδώ και δύο χρόνια τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα τον εξαγοράσει, προκειμένου να μην κλείσει! Ο Βερόπουλος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Αρκεί να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή η Σκλαβενίτης θα παράσχει «ένεση» ρευστότητας ύψους 20-25 εκατ. ευρώ στο Βερόπουλο, ωστόσο οι υποχρεώσεις του λιανέμπορα προς τρίτα πρόσωπα παραμένουν «ανοιχτές».

 

Δεύτερον, η Σκλαβενίτης εξαπλώνεται και στην επαρχία. Κάνει δυναμική είσοδο στην περιφέρεια και μάλιστα στην αγορά της Κρήτης, προσδοκώντας σημαντικά κέρδη και μεγάλο τζίρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, ύστερα από απαίτηση των πιστωτών και κυρίως έπειτα από ισχυρές πιέσεις της Πειραιώς. Το 60%, το οποίο κατέχει ο Βερόπουλος στη Χαλκιαδάκης, αποτελεί ενέχυρο στην Τράπεζα. Ειδικότερα, ο Βερόπουλος είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στην Πειραιώς, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αυξημένα «κόκκινα» δάνεια. Η Πειραιώς έψαχνε να βρει αγοραστή, ο οποίος θα αποκτήσει αυτές τις μετοχές. Η Τράπεζα πλεύρισε το Σκλαβενίτη και έτσι το deal «κλείδωσε». Βέβαια, πληροφορίες της αγοράς λένε πως η Πειραιώς είχε έρθει σε επαφή και με άλλους εξίσου μεγάλους επιχειρηματίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

 

Το Μάϊο του 2013 η αγορά «τροφοδοτούσε» σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε προσεγγίσει τον όμιλο, γεγονός που καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε ποτέ.

 

Επισημαίνεται δε ότι η ίδια η Χαλκιαδάκης είχε διαμηνύσει στις τράπεζες ότι μέλημά της ήταν η μεταβίβαση των μετοχών να γίνει σε εγχώριο λιανέμπορα.

 

Αυτή την περίοδο, όπως λένε οι πληροφορίες, η Πειραιώς ετοιμάζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Βερόπουλου, το οποίο προβλέπει: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης, συγχώνευση των δύο εταιρειών, έτσι ώστε οι μέτοχοι του Βερόπουλου να συγκεντρώνουν τη μειοψηφία.


Θα ακολουθήσουν και άλλοι

 

Η κινητικότητα, που παρατηρείται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εντείνεται, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Κυρίως, ύστερα από την εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος-κατόπιν απαίτησης της τρόικας-στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να τραβήξουν το «καλώδιο» από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις όλων των χώρων και να χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά τα βιώσιμα σχήματα. Υπενθυμίζουμε εδώ πως στόχος σε κάθε κλάδο αποτελεί η συσπείρωση δυνάμεων, όπως ακριβώς αποφασίστηκε πρόσφατα για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ξεκινώντας από τη Σελόντα.

 

Κύκλοι από το λιανεμπόριο τονίζουν πως το εντυπωσιακό είναι πως το δρόμο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ακολουθούν όχι μόνο οι μικροεπιχειρήσεις, που είναι και λογικό, αφού πρόκειται για εταιρείες μικρών οικονομικών δυνατοτήτων λόγω μεγέθους και τζίρου, αλλά και οι «μεγάλοι» της αγοράς. Οι τελευταίοι φέρονται να μην αντέχουν στην κρίση λόγω τραγικής μείωσης της ζήτησης και της στροφής των Ελλήνων καταναλωτών σε τοπικές μονάδες, παράγοντες που οδηγούν σε συρρίκνωση των εσόδων τους και των κερδών τους. Η αγορά δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το έργο με την Ατλάντικ, η οποία πτώχευσε, αφότου δεν κατόρθωσε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.


Τα οικονομικά πεπραγμένα

 

Η Χαλκιαδάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των σούπερ μάρκετ από το 1980, ενώ το 1994 εισήχθη στο μετοχικό της κεφάλαιο ο όμιλος Βερόπουλου. Το δίκτυό της αποτελείται από 38 καταστήματα, εκ των οποίων 5 υπέρ μάρκετ, 20 σούπερ μάρκετ, 1 cash & carry και 7 «καταστήματα γειτονιάς» (convenience stores). Το 2013 οι  πωλήσεις της ανήλθαν σε 132,5 εκατ. ευρώ από 130,9 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση 1,22%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διπλασιάστηκαν και έφθασαν στα 4,53 εκατ. ευρώ από 2,22 εκατ. ευρώ το 2012. Ανάλογη αύξηση είχαν και τα κέρδη προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 4,49 εκατ. ευρώ το 2013 από 2,16 εκατ. ευρώ το 2012.

 

Ο όμιλος Βερόπουλος έχει 220 καταστήματα. Τα 91 από αυτά βρίσκονται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής και τα 129 σε 47 επαρχιακές πόλεις. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό του, το 2013 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 803,37 εκατ. ευρώ, οι ζημιές μειώθηκαν σε 2,067 εκατ. ευρώ από 9,64 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 389 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

 

Η Σκλαβενίτης έχει 110 καταστήματα στην Αθήνα και κανένα στην επαρχία, ενώ έχει προγραμματίσει να ανοίξει το πρώτο κατάστημα εκτός Αθηνών στην Κόρινθο το 2015. Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 1,19 δισ. ευρώ έναντι 1,23 δισ. ευρώ το 2012 και τα κέρδη της μετά από φόρους ανήλθαν σε 9,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,24 εκατ. ευρώ το 2012. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανήλθε σε 599,42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,28 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<