Γάλα: Μείωση της τιμής με το… φιλότιμο

22-09-2014, 11:02
Γάλα: Μείωση της τιμής με το… φιλότιμο

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

Στις νέες κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει το υπουργείο Ανάπτυξης με τους εμπλεκόμενους φορείς, πιθανόν και από την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζει για τη μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι.

 

Ο αγώνας του ΥΠΑΝ να πείσει γαλακτοβιομήχανους και λιανεμπόρους να ρίξουν τις τιμές, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

 

Και αυτό γιατί έως το Δεκέμβριο, εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, κάτι που θέλει να αποφύγει για να μην επαναληφθεί η ενδοκυβερνητική κρίση της άνοιξης που μας πέρασε.

 

Πάντως, στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, οι βιομήχανοι μάλλον αμήχανα άκουγαν τα στελέχη του υπουργείου να ζητούν αποκλιμάκωση των τιμών του γάλακτος, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας (καθώς άλλη παρέμβαση του ΥΠΑΝ αποκλείεται, λόγω ελεύθερης αγοράς). Από την πλευρά τους, όπως επισημαίνουν ανοιχτά οι βιομήχανοι, δεν είναι εφικτό να ζητά η πολιτεία από τις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, την ώρα που η φορολογία καλπάζει.

 

Κατά τη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων που επικρατεί για το θέμα, τη στιγμή που η ελληνική κτηνοτροφία παραπαίει. Από τις 7.000 αγελαδοτροφικές μονάδες που υπήρχαν πριν από μια πενταετία, σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 3.500 μονάδες και η εγχώρια παραγωγή γάλακτος έχει συρρικνωθεί στους 600.000 τόνους, από 800.000 τόνους που ήταν προ επταετίας. Όσο για τις εισαγωγές, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί και η τιμή παραγωγού έχει μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 2 λεπτά.

 

Και δεν είναι μόνο η τιμή

 

Παρά τον… Γολγοθά που πέρασε την άνοιξη η κυβέρνηση για να νομοθετήσει τις αλλαγές στο γάλα, όχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές, αλλά ούτε προχώρησαν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που έπρεπε να υιοθετηθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

 

Οι συσκευασίες δεν άλλαξαν ώστε να υπάρχει σε εμφανές σημείο η διάρκεια ζωής του γάλακτος, αλλά ούτε και το περιβόητο «γάλα ημέρας» βγήκε ποτέ στα ράφια. Οι δε τιμές παραγωγού ήταν οι μόνες που μειώθηκαν κατά περίπου 2 λεπτά το λίτρο.

 

Το κεφάλαιο ΦΠΑ

 

Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας έθεσαν θέμα μηδενισμού του ΦΠΑ για το γάλα, έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές. Όντως, ο υψηλός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ΦΠΑ επιβαρύνει την τιμή, αλλά μια απόφαση, αν όχι μηδενισμού, μείωσης του φόρου, θα πρέπει να μελετηθεί πρώτα, να διαπιστωθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και στη συνέχεια να τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Τρόικα προς έγκριση.

 

Κάτι που δεν φαντάζει ιδιαιτέρως εύκολο, εάν φέρουμε στη μνήμη τις διαβουλεύσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη σθεναρή αντίσταση των εκπροσώπων των δανειστών μας.

 

Επιφυλακτικοί οι παραγωγοί

 

Οι γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν «πληρώσει» την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί.

 

Όχι μόνο θεωρούν πως εάν υπάρξει μείωση της τιμής το κόστος θα μετακυληθεί σε αυτούς, μέσω της τιμής παραγωγού, αλλά πως θα αποτελέσει επιχείρημα για την περαιτέρω επιμήκυνσή του στις έντεκα μέρες, όπως άλλωστε ήταν και το αρχικό σχέδιο.

 

Θα βρει μιμητές η Friesland;

 

Η Friesland Campina Hellas ανακοίνωσε μείωση της τιμής του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας κατά 5 λεπτά από τις 22/9/2014. Αν και κύκλοι του ΥΠΑΝ αισιοδοξούν ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς, αυτό μένει να διαπιστωθεί στην πράξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2018 21:01

Ενίσχυση 696 νέων αγροτών με 9 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής...

08.09.2018 12:35

Αποζημιώσεις 10,7 εκατ. καταβάλλει την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 10.752.494 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές...

08.09.2018 12:20

«Ναι» από ΡΑΕ για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε όλη την επικράτεια, μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης, φέρεται να εισηγήθηκε η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<