Ιχθυοκαλλιέργειες: Στόχος να φτιαχτούν βιώσιμα σχήματα προς πώληση

22-09-2014, 10:39
Ιχθυοκαλλιέργειες: Στόχος να φτιαχτούν βιώσιμα σχήματα προς πώληση

Της BOYΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Ως πρόκριμα για τη δημιουργία ενός κορυφαίου σχήματος στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, το οποίο θα προκύψει ύστερα από τη συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τη μετέπειτα πώλησή του σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και ξένα funds, λειτουργεί η συμφωνία των πιστωτών με τη Σελόντα για την αναδιάρθρωση.

 

Tο σχέδιο, που αποφασίστηκε για τη Σελόντα, θα αποτελέσει το «μπούσουλα» όχι μόνο για τους υπόλοιπους «παίκτες» του κλάδου, αλλά και για τις υπερχρεωμένες εταιρείες της ευρύτερης εγχώριας αγοράς, εισηγμένες και μη.

 

Eπίσημα πια οι «ψαράδες» περνούν υπό τον έλεγχο των πιστωτών τους. Ουσιαστικά οι τράπεζες εφαρμόζουν το σχέδιο, το οποίο εξ’ αρχής είχαν στο νου τους για όλον τον κλάδο. Οι διοικήσεις των εισηγμένων παραδίδουν τα ηνία και συνεπώς από μεγαλομέτοχοι γίνονται μικρομέτοχοι, όπως στην περίπτωση της οικογένειας Στεφανή. Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος τους, ωστόσο η αδυναμία τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σώσουν τα «μαγαζιά τους», τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι οι τράπεζες είχαν δώσει «τελεσίγραφο» τον περασμένο χειμώνα στις ηγεσίες των εισηγμένων είτε να παραδώσουν τα «κλειδιά» είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα πρακτικά αδύνατο, με βάση την έλλειψη ρευστότητας που «ταλανίζει» τη συγκεκριμένη αγορά.

 

Μέλημα των τραπεζών, όπως έχει γράψει ξανά η «Παραγωγή», είναι να αποφύγουν το ρόλο του διαχειριστή. Γι’ αυτό, έχοντας πλέον τον βασικό έλεγχο, θα προωθήσουν τις συγχωνεύσεις, έτσι ώστε τα βιώσιμα σχήματα που θα προκύψουν από αυτές, να είναι δελεαστικά προς επενδύσεις.

 

Το σενάριο της συγκέντρωσης του κλάδου φαίνεται να προωθείται και από τους ίδιους τους μετόχους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα κ. Γ. Στεφανής έχει εμφανιστεί επανειλημμένως υπέρμαχος των συγχωνεύσεων για την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών. «Αυτό το σκορποχώρι δεν κάνει καλό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες και οι υπόλοιποι μέτοχοι, για να μπορέσει να συντελεστεί αυτό που είδαμε σήμερα στη Σελόντα», τόνισε ο ίδιος κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας, στην οποία ανακοινώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

 

Παράγοντες του κλάδου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνουν πως μετά τη Σελόντα ανάλογες ανακοινώσεις θα προκύψουν και για το Νηρέα. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι προθέσεις των τραπεζών ήταν δεδομένες, κυρίως από τη στιγμή που οι ίδιες οι διοικήσεις είχαν πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης στους πιστωτές.

 

Με 4% οι αδελφοί Στεφανή

 

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της εισηγμένης, οι πιστωτές προχωρούν σε κεφαλαιοποίηση ποσού 50,4 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλων 100 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη τρέχοντος έτους, οι τράπεζες θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linnaeus το 3,5% και το 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.

 

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποιός θα «τρέξει» το μαγαζί την επόμενη ημέρα των αποφάσεων, ειδικά από τη στιγμή που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν αναλαμβάνουν το management!

 

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε και το νέο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, είναι και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς. Τα άλλα μέλη του νέου δ.σ. είναι οι κ.κ. Γιώργος Αντύπας (σ.σ. είναι πρόεδρος του δ.σ. του Περσέα), Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο οποίος είναι ο μόνος εκτελεστικός από τα μέλη του δ.σ., Γιάννης Στεφανής, Κωνσταντίνα Λάζαρη, Μιχάλης Κόκκινος και Παναγιώτης Αλαγιάννης.

 

Ακόμη, εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε ονομαστικής μετοχής, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 50,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των υπολοίπων των 100 εκατ. ευρώ με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες.


Μετράει «ναυάγια» ο Kahka Bendukinze

 

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Kahka Bendukinze, ο ιδιοκτήτης της Lineaus Capital, κορυφαίος Γεωργιανός επιχειρηματίας, ο οποίος ύστερα από σχεδόν μία τετραετία δεν έχει πάρει πίσω ούτε 1 ευρώ από τα 70 εκατ., που «έριξε» στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών.

 

Στις αρχές των «ζυμώσεων» ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα, αφού και στις τρεις κορυφαίες εισηγμένες, Δίας, Σελόντα και Νηρέα, ήταν βασικός μέτοχος. Ωστόσο, όλα τα πλάνα του «ναυάγησαν», ενώ και ο ίδιος δεν φάνηκε πρόθυμος ξανά να επενδύσει στον κλάδο.

 

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έντονο παρασκήνιο και συνεχείς ανακατατάξεις, οι αποφάσεις που ελήφθησαν και όποιες άλλες πρόκειται να ληφθούν στο προσεχές μέλλον, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, γιατί ο ανταγωνισμός με την Τουρκία πιέζει ασφυκτικά την ελληνική αγορά.

 

Με βάση επίσημα στοιχεία, στα νωπά ψάρια η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας και της Γαλλίας με ποσοστά συμμετοχής 40% και 23%, αντίστοιχα, στο σύνολο των εισαγωγών τους. Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι αυξάνουν επικίνδυνα την παραγωγή τους και κερδίζουν μερίδιο στους παραδοσιακούς πελάτες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<