Σάλος με τις παρακρατήσεις επιδοτήσεων του ΟΓΑ

19-09-2014, 13:00
Σάλος με τις παρακρατήσεις επιδοτήσεων του ΟΓΑ

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Πολιτικό σάλο με απρόβλεπτες συνέπειες, που μπορεί να φτάσει και στην άρση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί η προσπάθεια της διοίκησης του ΟΓΑ να εισπράξει ληξιπρόθεσμες εισφορές των αγροτών από τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Η «Παραγωγή», που πρώτη έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο Βρούτση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), στην οποία προβλέπεται η διαδικασία της είσπραξης των οφειλομένων, επανέρχεται με στοιχεία που απειλούν τη λειτουργία του Οργανισμού, που είναι υπεύθυνος για την καταβολή πάνω από 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του Νόμου 4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» (πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων θεσπίστηκε η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013), ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται 10 ημέρες πριν καταβάλει τις επιδοτήσεις να στείλει τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων στο ηλεκτρονικό μητρώο των ασφαλιστικών ταμείων ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με πιθανές ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΟΓΑ. Αυτό θα γίνει φέτος και με την πρώτη δόση των επιδοτήσεων στο τέλος Οκτωβρίου και με τη δεύτερη στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Το θέμα έχει προκαλέσει εμφύλιο στην κυβέρνηση. Από τη μια μεριά είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης (πρώην βουλευτής της Ν.Δ.) που θεωρούν αναγκαίο το μέτρο, από την άλλη είναι η σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στην επαρχία, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αντιδρούν σφόδρα.


Κίνδυνος για τα 3 δισ.

 

Το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις: την πολιτική, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση –μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω ΕΝΦΙΑ και ενόψει εκλογής Προέδρου– το πολιτικό κόστος, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί να παρακρατηθούν επιδοτήσεις πριν φθάσουν στους αγρότες (Σημείωση: Και οι τράπεζες και ο ΕΛΓΑ εισπράττουν οφειλές από τις επιδοτήσεις των αγροτών, μόνο που αυτό γίνεται με τη γραπτή συναίνεση του αγρότη κι αφού πρώτα –έστω, τυπικά– φανεί ολόκληρο το ποσό στο λογαριασμό του αγρότη). Έχει επίσης τη νομική διάσταση, κατά πόσο δηλαδή είναι σύμφωνη η παρακράτηση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<