Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στον "πάγο" οι συγχωνεύσεις μέχρι... νεωτέρας

19-09-2014, 12:55
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στον

Της Βούλας Μαλαίνου


Στον «πάγο» παραμένουν οι «ζυμώσεις» για συγχωνεύσεις ή άλλες ενέργειες στον κλάδο της Συνεταιριστικής Πίστης, έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στις 26 Οκτωβρίου, που σημαίνει πως το σχέδιο εξυγίανσης της συγκεκριμένης αγοράς θα μπει σε εφαρμογή από τον προσεχή Νοέμβριο.

 

Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επεξεργάζονται νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν το νομικό πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά «λουκέτα». Όπως είχε γράψει η «Παραγωγή», σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για συνένωση των συνεταιριστικών Δράμας, Έβρου και Σερρών με την Παγκρήτρια Τράπεζα.

 

Η αναδιάρθρωση των συνεταιριστικών τραπεζών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Με βάση το πλάνο που έχει επιβάλει η Τρόικα και για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, το σχέδιο θα πρέπει κανονικά να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

 

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο καταπατείται και μάλιστα με τις «ευλογίες» των δανειστών μας, από τη στιγμή που οι επίσημες ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ θα γίνουν στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

 

Παράγοντες από το τον κλάδο επισημαίνουν πως οι συνεταιριστικές, αν και έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις ζητούν την ενίσχυσή τους από το κράτος, τη στιγμή που η αγορά δεν αντέχει να διαθέσει εκ νέου κεφάλαια. Ελπίζουν, δε, πως με την αλλαγή της διοίκησης στην ΤτΕ (τον Γιώργο Προβόπουλο έχει αντικαταστήσει πια ο Γιάννης Στουρνάρας), η στήριξη των συνεταιριστικών από το ΤΧΣ θα επιβληθεί.

 

Από τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» θα προκύψουν οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα κρίνουν, εάν θα γίνει χρήση του αποθέματος των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Δηλαδή, αν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν κρατική βοήθεια.

 

Από την ΤτΕ, πάντως, τονίζεται ότι οι συνεταιριστικές διαθέτουν τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους θεωρείται απαραίτητη για την οριστική έξοδό τους από την κρίση.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης της Συνεταιριστικής Πίστης, το οποίο έχει δοθεί προς μελέτη από τον περασμένο Ιούλιο, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη και ασφαλή χρηματοδότηση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εξυγίανση των συνεταιριστικών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο «στοίχημα» για την τοπική κοινωνία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.


Πανελλήνια Τράπεζα: Συγχωνεύεται ή πουλιέται;

 

Στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών κρατούν «σιγή ιχθύος» αναφορικά με τα σχέδια των συγχωνεύσεων. Αυτό, καθώς, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις μπορεί να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, αφότου ανακοινωθεί, εάν οι εγχώριες τράπεζες θα αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια από την αγορά.

 

Πέρα από τη γνωστή συνένωση των συνεταιριστικών Δράμας, Έβρου και Σερρών με την Παγκρήτρια Τράπεζα, η Πανελλήνια επανέρχεται δυναμικά στο «παιχνίδι». Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σκέψεις για συγχώνευση της Πανελλήνιας με άλλες δύο τράπεζες. Άλλες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ξένα αμερικανικά funds ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτήν.

 

Σημειώνεται ότι τα αρχικά σχέδια, τα οποία και δεν «προχώρησαν», προέβλεπαν τη συγκέντρωση του κλάδου υπό την Πανελλήνια Τράπεζα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<