Το μάτι της εφορίας στις αποζημιώσεις των αγροτών

16-09-2014, 10:48
Το μάτι της εφορίας στις αποζημιώσεις των αγροτών

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Το μάτι της εφορίας πάνω από κάθε αποζημίωση του Έλληνα αγρότη και πολύ σύντομα και πάνω από κάθε επιδότηση βάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιουσιολογίου από το 2015.

 

Με πρόσχημα την παροχή καλύτερων (αναγκαίων) και πιο άμεσων ηλετρονικών υπηρεσιών στους αγρότες ασφαλισμένους του και με βασικό επιχείρημα να μην επιβαρύνει τους αγρότες με την διαδικασία εγγραφής τους σε μια νέα υπηρεσία, ο ΕΛΓΑ συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε η σύνδεση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ, να γίνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης στις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ (myTAXISnet).

 

Συνεπώς, η χρήση των υπηρεσιών ΕΛΓΑ προϋποθέτει απλώς τη σύνδεση στο διαδίκτυο και τον κωδικό mytaxisnet, προσφέροντας επί της ουσίας από το παράθυρο στο «πιάτο» μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για τη δημιουργία του περιουσιολογίου στη χώρα μας, στο οποίο θα καταγράφοντας όλα τα ακίνητα και τα εισοδήματα του φορολογουμένου.

 

Από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμάται ότι με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων θα επιτευχθεί και η συντόμευση στη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για την εκταμίευση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση η διασταύρωση των στοιχείων με τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής.

 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Έξαρχος, ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν οι αγρότες και τις δηλώσεις ζημίας, ενώ ηλεκτρονικά θα διακινείται και η σχετική αλληλογραφία, προκειμένου να εξοικονομηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος προς όφελος των παραγωγών.

 

Οι υπηρεσίες

 

Στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι να «παρέχει στους αγρότες νέες υπηρεσίες χωρίς κόστος, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια. Οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω διαδικτύου (www.elga.gr) δωρεάν σε όλους τους αγρότες ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ».

 

Πλέον είναι εφικτή η έκδοση και εκτύπωση εντύπων και βεβαιώσεων που αφορούν στον ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα:

- βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς,

- ασφαλιστική ενημερότητα,

- βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για φορολογική χρήση,

- αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ,

- αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ,

- δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής.

 

«Ο ΕΛΓΑ είναι ένα εξαιρετικά καλό παράδειγμα», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι έως το τέλος του 2014 ανάλογες υπηρεσίες με τη χρήση του κωδικού του mytaxisnet θα παρέχει και ο ΟΕΠΕΚΕΠΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε, ακόμη, ότι οι εν λόγω υπηρεσίες (τώρα του ΕΛΓΑ, αργότερα του ΟΠΕΚΕΠΕ) θα προσφέρονται στους αγρότες και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προκειμένου να καλυφθεί και το τμήμα εκείνο των παραγωγών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

 

«Ως χώρα είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το στόχο ο πολίτης να εξυπηρετεί ηλεκτρονικά από το δημόσιο με ένα μόνο κωδικό. Ωστόσο, έχει τεράστια σημασία που οι αγρότες, από τους οποίους περιμένει η Ελλάδα και πρέπει να τους στηρίξει, έρχονται πιο κοντά σ’ αυτόν τον στόχο. Αυτό που κάνει ο ΕΛΓΑ δεν είναι βήμα, είναι άλμα», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και προανήγγειλε, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Β. Έξαρχου, ενίσχυση του ΕΛΓΑ με προσωπικό.

 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ έχουν μειωθεί στους 455 φέτος από 550 το 2009 («αποχωρήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά», ανέφερε) κι έκρινε επιβεβλημένη την πρόσληψη «κατεπειγόντως» έξι κτηνιάτρων, τεσσάρων οικονομολόγων και τριών επιστημόνων πληροφορικής, ώστε ο ΕΛΓΑ και να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και να επεκταθεί σε νέες υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση εισοδήματος.

 

«Για το θέμα θα υπάρξει εξέλιξη αμέσως», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και προϊδέασε για μετακινήσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν σε άλλους Οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους οποίους υπάρχει έλλειψη προσωπικού.


Οι αποζημιώσεις

 

«Οι αποζημιώσεις των αγροτών είναι διασφαλισμένες», ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Β. Έξαρχος και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα οικονομικά του Οργανισμού έχουν εξυγιανθεί, με τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Όπως είπε, μετά το 2011 τα έσοδα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 140 εκατ. ευρώ ετησίως, τα λειτουργικά έχουν μειωθεί στα 18 εκατ. από 61 εκατ. το 2009, ενώ το 2013 διατέθηκαν για αποζημιώσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του πλεονάσματος, ο κ. Έξαρχος επισήμανε ότι όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διεθνώς τηρούν αποθεματικό ασφαλείας (για παράδειγμα, μήπως προκύψουν αυξημένες ζημιές λόγω παγετού), άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι απ’ αυτό το πλεόνασμα μπορούν να διατεθούν χρήματα για την άρση των αδικιών που υπάρχουν, για παράδειγμα στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ σε βάρος της ζωϊκής παραγωγής.

 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε, ακόμη, ότι έως τα τέλη Οκτωβρίου θα παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη, βάση της οποίας θα γίνει ευρύς διάλογος με τους αγρότες, ώστε να αποφασιστεί αν και ποιες νέες καλύψεις θα συμπεριληφθούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν και ποιες αυξομειώσεις στα ασφάλιστρα είναι επιβεβλημένες και γενικότερα πώς μπορεί να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<