Ανάκαμψη τιμών αλλά με… μέτρο στο καλαμπόκι

16-09-2014, 10:44
Ανάκαμψη τιμών αλλά με… μέτρο στο καλαμπόκι

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Ανάκαμψη από το περσινό… πατατράκ από πλευράς τιμών αλλά με… μέτρο αναμένουν οι παραγωγοί καλαμποκιού, που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα τη συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Τα 13 με 15 λεπτά το κιλό, της περυσινής παραγωγής, αποτελούν παρελθόν τουλάχιστον για την ώρα, ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πολύ δύσκολα οι τιμές που θα δοθούν από τους μύλους θα ξεπερνούν τα 18-19 λεπτά το κιλό, όσο δηλαδή και το κόστος παραγωγής του προϊόντος.

 

Γενική εικόνα σε όλη τη χώρα αποτελεί ότι η βροχερή άνοιξη και οι δροσεροί πρώτοι μήνες του καλοκαιριού είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ωρίμανση του καλαμποκιού και έτσι η διαδικασία της συγκομιδής να αναμένεται φέτος να ολοκληρωθεί ακόμα και στα τέλη του Σεπτέμβρη.

 

Με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειωμένες κατά 20% και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Θράκη έως και 40% (καλλιεργήθηκαν 2 εκατ. στρέμματα), οι Έλληνες παραγωγοί, είδαν με ανησυχία τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών για άνοδο σε υψηλά 27ετίας των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού. Την κατάσταση φέτος επιβαρύνει το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και η επιδείνωση των συνθηκών στην κτηνοτροφία με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να στραφούν φέτος σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο ηλίανθος (δευτερεύοντος η σόγια), λόγω των καλύτερων τιμών αλλά και το χαμηλότερου καλλιεργητικού κόστους.

 

Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί καλαμποκιού είναι να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα κατακλύζονταν από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφιβόλου ποιότητας, που οδηγούσε το ελληνικό καλαμπόκι είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή, είτε σε πολύ χαμηλές τιμές. Είναι σαφές πως οι παραγωγοί καλαμποκιού, όταν η πλειονότητά τους δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους να αποθηκεύσει το προϊόν, θα πουλήσουν όσο-όσο. Αν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως εφόσον η τιμή παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα δεν θα υπάρξουν εισαγωγές, καθώς λόγω μεταφορικού κόστους θα είναι ασύμφορες για τις βιομηχανίες.

 


Θεσσαλία

 

Στη Θεσσαλία υπάρχει προβληματισμός λίγο πριν τη συγκομιδή, λόγω της χαμηλής τιμής του κριθαριού, η οποία δεν ξεπέρασε τα 15 λεπτά το κιλό. Μόνη ελπίδα των παραγωγών των Νομών του κάμπου, οι οποίοι από Δευτέρα (εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, είναι τα δύο συνεταιριστικά σχήματα της Θεσσαλίας, η ΕΑΣ Βόλου και η ΕΑΣ Τρικάλων να εκτιμήσουν την πολύ καλή ποιότητα του προϊόντος τους. Όπως είναι γνωστό, το θεσσαλικό καλαμπόκι λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατεί στον κάμπο περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία (1 κιλό αντιστοιχεί σε 3 κιλά εισαγόμενο) και συνήθως είναι ανάρπαστο στην αγορά. Όσον αφορά την τιμή για τις ποσότητες που αλωνίστηκαν και τις χρειάστηκαν κάποια πτηνοτροφεία κυμάνθηκε στα 18 λεπτά το κιλό, αλλά μετά από μερικές ημέρες η τιμή παραγωγού κατέβηκε στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, με συνεχή πτωτική τάση.

 

Φέτος η ΕΑΣ Βόλου θα παραλάβει καλαμπόκι σε επίπεδο Θεσσαλίας και παράλληλα με την έναρξη του αλωνισμού θα ανακοινώσει και την τιμή που θα πουλήσει στους κτηνοτρόφους, προσπαθώντας να ξεκινήσει σιγά-σιγά το περίφημο κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ με την ίδια πολιτική θα κινηθεί και η αντίστοιχη των Τρικάλων.

 

Πελοπόννησο

 

Στην Πελοπόννησο η ΕΑΣ Λεχαινών έκανε την έκπληξη και βγήκε μέσα στον Αύγουστο με τιμή 21 λεπτά το κιλό, ωστόσο στον Πύργο η τοπική ΕΑΣ σχεδιάζει να αγοράζει στα 18,5 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή εκτιμάται ότι λόγω καλών αποδόσεων θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση που καταγράφηκε στα καλλιεργήσιμα στρέμματα.

 

Η παγκόσμια αγορά

 

Σε υψηλά 27ετίας προβλέπεται ότι θα κινηθούν τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, λόγω της βελτιωμένης συγκομιδής σε Βραζιλία, Ευρώπη και Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC). Το IGC ανεβάζει στους 190 εκατ. τόνους τις εκτιμήσεις του για τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος του 2014-2015. Πρόκειται για μια ετήσια αύξηση μέχρι και 17 εκατ. τόνους, που είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο 1987-1988.

 

Η εκτίμηση αυτή βρίσκεται πιο πάνω από τις προβλέψεις του USDA, για υψηλά 15ετίας στα παγκόσμια αποθέματα και αντανακλά μια βελτιωμένη πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή, αναβαθμίζοντάς την κατά 4 εκατ. τόνους έως 9,763 εκατ. τόνους.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<