Έρχονται κατασχέσεις επιδοτήσεων και ΦΠΑ για 183.000 αγρότες

15-09-2014, 11:20
Έρχονται κατασχέσεις επιδοτήσεων και ΦΠΑ για 183.000 αγρότες

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Χέρι» στις επιστροφές ΦΠΑ των αγροτών, αλλά και στις πάσης φύσεως μελλοντικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως στην ενιαία ενίσχυση, στην εξισωτική αποζημίωση, στα προγράμματα, στα σχέδια βελτίωσης κ.λπ., που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζει η κυβέρνηση για όσους οφείλουν εισφορές προς τον ΟΓΑ.

 

Οι σχετικές διαδικασίες αυτόματων συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας μόνο για τον ΟΓΑ ξεκινούν τον Οκτώβριο, εν αντιθέσει με τα άλλα ταμεία που ξεκίνησε άμεσα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνειρμοί γίνονται άμεσα για την επιλογή του χρόνου έναρξη των συμψηφισμών στον ΟΓΑ, καθώς τον Οκτώβριο ως γνωστόν καταβάλλεται η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης. Συνολικά με έμμεσες κατασχέσεις των επιδοτήσεών τους και των κάθε λογής ποσών που λαμβάνουν από το Δημόσιο, απειλούνται περίπου 183.000 αγρότες, οι οποίοι οφείλουν στον ΟΓΑ πάνω από 593 εκατ. ευρώ.

 

Η διαδικασία για όλα τα ταμεία ξεκινά, καθώς τέθηκε σε ισχύ η διάταξη νόμου που προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ταμείων και Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των χρεών με τις επιστροφές. Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, όμως υπήρξε δυσκολία στις διασταυρώσεις μεταξύ του ΚΕΑΟ και των Ταμείων, για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς που χρωστούν εισφορές δικαιούνται και επιστροφή φόρου. Όμως, η δραματική υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών οδήγησε στην απόφαση για άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών.

 

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, για τον συμψηφισμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:


1. Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.


2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τα Ταμεία διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου, τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Ταμείο.


3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών και αυτές προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός Ταμείου, το ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται αναλογικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4254 του 2014, τα Ταμεία παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του κάθε Ταμείου και όχι το σύνολο των εισφορών.


Ερώτηση από βουλευτές

 

Σε σχετική τους ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, 26 βουλευτές της Ν.Δ. παρατηρούν ότι «η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.λπ.».

 

Οι πληροφορίες των ίδιων κάνουν λόγο, επίσης, «πως το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του, ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για λογαριασμό του ΟΓΑ, να γίνεται παρακράτηση από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα, των οφειλών τους προς τον Οργανισμό, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, τα προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης κλπ, που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

 

Οι 26 βουλευτές επισημαίνουν ότι «εάν γίνει παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προς ΟΓΑ, Εφορία και ΕΛΓΑ, από αυτούς που μένουν απλήρωτοι ενώ έχουν ελεγχτεί, αυτό θα είναι απαράδεκτο και άδικο και θα έχουμε αντιμετώπιση των αγροτών μας από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Όσον αφορά την εγκύκλιο για την παρακράτηση των οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πρέπει να εφαρμοστεί».

 

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ κακή χρονιά από πλευράς τιμών για τους αγρότες μας. Τα έξοδα καλλιέργειας, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, οι διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν ή θα έρθουν, π.χ. ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και το γεγονός ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει σε εμπόρους, βιομηχάνους και συνεταιρισμούς, καθιστά την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας τρομερά δύσκολη. Εάν, π.χ., είναι να πάρει ο αγρότης κάποια ενίσχυση 1.000 ευρώ, είναι στην 4η κατηγορία, δηλαδή χαμηλά και χρωστά στον ΟΓΑ το τελευταίο εξάμηνο εισφοράς, αυτός και η γυναίκα του, τότε από τα 1.000 ευρώ δεν θα πάρει ούτε 1 ευρώ και δεν θα έχει εξοφλήσει. Να λάβετε υπόψη σας ότι έχει οικογένεια να ζήσει, έξοδα να συνεχίσει την καλλιέργειά του, ενδεχομένως να σπουδάζει 1 ή 2 παιδιά».

 

Παρόμοια προβλήματα, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν και οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα όσοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση.

 

Επισημαίνουν, τέλος, ότι ενώ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι «εξαιρούνται από την κατάσχεση οι κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή τη με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς», τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καταστρατηγεί τον Νόμο και ζητά την παρακράτηση επιδοτήσεων και πάσης φύσεως ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<