Incofruit- Hellas: Η αναστολή της βοήθειας για το ρωσικό εμπάργκο δεν επηρεάζει τα μέτρα για ροδάκινα, νεκταρίνια

12-09-2014, 12:16
Incofruit- Hellas: Η αναστολή της βοήθειας για το ρωσικό εμπάργκο δεν επηρεάζει τα μέτρα για ροδάκινα, νεκταρίνια

Σε σχόλιο για την απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τη βοήθεια για το ρωσικό εμπάργκο προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit- Hellas), υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναστολή δεν επηρεάζει τα συγκεκριμένα μέτρα για τον τομέα των ροδάκινων και νεκταρινιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα, πιθανώς στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης, που ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014.


Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit- Hellas), Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε: «Ως είναι γνωστό η βοήθεια ορίστηκε σε 125 εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να την αναστείλει, καθώς ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει περισσότερη βοήθεια από ό, τι πράγματι εξήγαν, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία ζήτησε βοήθεια για τα αγγούρια που υπερβαίνουν το 487% από αυτά που εξάγονται ετησίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επείγουσα βοήθεια που είχε συσταθεί για τον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών από την ρωσική απαγόρευση σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, καθώς αμφισβήτησε τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισμένες χώρες, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας».


Ο εκπρόσωπος του Επιτροπής Γεωργίας, Roger Waite, εξήγησε ότι οι αιτήσεις για ορισμένες χώρες είναι πολλές φορές οι μέσες ετήσιες εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ζήτηση ενίσχυσης για ορισμένα προϊόντα είναι αρκετές φορές υψηλότερη από τις συνολικές μέσες ετήσιες εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία. Η Επιτροπή προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει ένα πιο συγκροτημένο σχέδιο» σημείωσε.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν χάσει ξαφνικά μία σημαντική αγορά, λόγω των ρωσικών μέτρων» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Dacian Ciolos και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα για τις επόμενες ημέρες, ώστε η βοήθεια να είναι να πιο στοιχειοθετημένη και αποτελεσματική.


Για τον Κανονισμό των 125 εκατ. ευρώ, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και τη μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος- μέλος, πρέπει να ζητηθεί να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάση τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς τη Ρωσία και όχι με την αρχή του «πρώτου αιτούντος» μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της ΕΕ. Αυτή την άποψη, με την οποία συμφωνούν και οι Ισπανοί, υπέβαλε ο Σύνδεσμος, ξανά σήμερα, διά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL προς τον επίτροπο Γεωργίας, προκειμένου να τη λάβει υπόψη του στο υπό παρουσίαση νέο σύστημα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:15

Αργυρό βραβείο ECOTROPHELIA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το κριτσίνι O-LIVE
Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής».

10.20.2020 15:11

Σέρρες: Έκρυβε ναρκωτικά σε πτηνοτροφείο
Αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα στην παραπάνω εγκατάσταση, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, όπου εντόπισαν 700 γραμμάρια κάνναβη και φυτικά...

10.20.2020 15:09

Συνεργασία της Pernod Ricard Hellas με την εταιρεία Roots Spirits για τη διανομή αποσταγμάτων
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάιο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<