ΕΒΖ: Πήραν μπρος οι μηχανές στο Πλατύ με την Ολοκληρωμένη στον "αέρα"

12-09-2014, 11:01
ΕΒΖ: Πήραν μπρος οι μηχανές στο Πλατύ με την Ολοκληρωμένη στον

Της Βούλας Μαλαίνου


Με φόντο το πινγκ-πονγκ που παίζεται ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην ΕΒΖ για την Ολοκληρωμένη, ξεκίνησε η καμπάνια για τη φετινή παραγωγή ζάχαρης στο μοναδικό εν λειτουργία εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας με καθυστέρηση λίγων ημερών, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της «αποχής» αγροτών και μηχανατόρων.

 

Την περασμένη Τετάρτη, όπως είχε αποκαλύψει η «Παραγωγή» στο προηγούμενο φύλλο, αγρότες και μηχανάτορες μπήκαν τελικά στα χωράφια και από την επομένη κιόλας ξεκίνησαν να κόβουν τεύτλα. Είχε προηγηθεί δε από τη Δευτέρα η έναρξη της καμπάνιας στις Σέρρες και στη Λάρισα, ενώ στις 18 του μηνός θα φουλάρουν οι μηχανές και στην Ορεστιάδα.

 

Συνεπώς, η διαδικασία παραγωγής στη μονάδα στο Πλατύ ξεκίνησε με πρώτη ύλη από τα δύο ανενεργά εργοστάσια, όπου οι εργαζόμενοι πρώτοι σταμάτησαν την απεργία, φοβούμενοι μήπως η ποιότητα των τεύτλων υποβαθμιστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι οποίες διήρκησαν σχεδόν δύο εβδομάδες.

 

Σύμφωνα με παραγωγούς, στο Πλατύ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 15.000 τόνοι, ενώ όπως αναφέρουν στην «Παραγωγή» εξαγωγείς από Σέρρες και Λάρισα, η συγκομιδή στις περιοχές αυτές βαίνει πολύ καλά. Οι προβλέψεις μιλούν για συνολική παραγωγή ύψους έως 480.000 τόνους, που σημαίνει πως η καμπάνια φέτος θα ξεπεράσει το δίμηνο σε διάρκεια.

 

Την ίδια στιγμή, αγρότες, εργαζόμενοι και εξαγωγείς αναμένουν νεότερα για την αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης 2012-2013. Πάντως, η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου για εξόφληση εντός του τρέχοντος μηνός, δεν τους έχει πείσει. Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ορεστιάδα Ευάγγελος Μπιμπισίδης  τονίζει πως τα στελέχη του υπουργείου είναι «αναξιόπιστα». «Από το Φεβρουάριο όλο υποσχέσεις ακούμε και πράξεις δεν βλέπουμε. Για την αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης το αργότερο μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε δεσμευτεί ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, αλλά φως δεν φάνηκε. Ο ανασχηματισμός έγινε, το υπουργείο άλλαξε «χέρια» και οι υποσχέσεις για πληρωμές τον Αύγουστο, απλά δεν τηρήθηκαν. Τώρα δεσμεύονται για τέλη του Σεπτεμβρίου. Σήμερα λένε αυτά, αύριο θα πουν άλλα», επισημαίνει ο κ. Μπιμπισίδης.


Μπαλάκι η ευθύνη για την Ολοκληρωμένη!

 

Από την πλευρά του το υπουργείο μεταθέτει τις ευθύνες στην εισηγμένη, δικαιολογώντας τους αγρότες για τη σταδιακή τους απομάκρυνση από την καλλιέργεια. «Το υπουργείο έκανε το χρέος του απέναντι στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε, πως θα πάρουν τις επιδοτήσεις εντός του Σεπτεμβρίου, θα γίνει. Το ίδιο όμως πρέπει να πράξει και η βιομηχανία της ζάχαρης, λύνοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, τα οποία είναι κυρίως οικονομικά, εξαιτίας των οποίων πολλοί παραγωγοί εμφανίζονται, δικαιολογημένα, διστακτικοί στο να συνεχίσουν με αυτή την καλλιέργεια», δήλωσε ανήμερα της έναρξης της καμπάνιας στο Πλατύ ο κ. Κουκουλόπουλος.

 

Τη δική τους απάντηση δίνουν οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Ορεστιάδας. Οι ίδιοι λένε στην «Παραγωγή» πως το ζήτημα της Ολοκληρωμένης είναι αποκλειστικά θέμα υπουργείου και πως η ζαχαροβιομηχανία δεν φέρει καμία ευθύνη. «Ρίχνουν το μπαλάκι στην ΕΒΖ, γιατί αυτό τους συμφέρει. Η εταιρεία οφείλει να δώσει εξηγήσεις πάνω σε ζητήματα, όπως οι προκαταβολές των μηχανατόρων και η εξόφληση των αγροτών για τα τεύτλα που θα παραδώσουν σε αυτή», διευκρινίζουν πηγές από τα εργοστάσια της ΕΒΖ.

 

Εργαζόμενοι και παραγωγοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την τευτλοκαλλιέργεια. «Όλα τα βάζουν στο γόνατο. Επικαλούνται την Τράπεζα Πειραιώς και την απροθυμία της να χρηματοδοτήσει τη ζαχαροβιομηχανία. Το ζήτημα της καλλιέργειας δεν το έχουν δει σοβαρά. Πάντα εμείς προκαλούμε τις συζητήσεις, εμείς ζητούμε συναντήσεις. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά να υπάρχουν προοπτικές. Εάν ο στόχος τους είναι να κλείσουν οριστικά τα εργοστάσια, θα το κάνουν. Το μέλλον για όλους μας είναι αβέβαιο», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των εργαζομένων στην Ορεστιάδα.

 

Πάντως, το υπουργείο διατείνεται ότι στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η λειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ και γιατί όχι η επαναλειτουργία των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<