Και με τη «βούλα» οι ψαράδες στα χέρια των τραπεζών

11-09-2014, 16:45
  Και με τη «βούλα» οι ψαράδες στα χέρια των τραπεζών

Της Βούλας Μαλαίνου


Ο κύβος ερρίφθη. Ο πολλά υποσχόμενος για την ελληνική οικονομία κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών περνάει στα «χέρια» των τραπεζών, με απώτερο σκοπό βέβαια την πώληση των εισηγμένων εταιρειών που τον απαρτίζουν σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και σε μεγάλα ξένα funds. Με λίγα λόγια δηλαδή οι πιστωτές των Σελόντα, Νηρέα και Δία(οι τρεις βασικοί παίκτες της αγοράς) εφαρμόζουν μαθηματικά το σχέδιο, που εξαρχής είχαν ξεκινήσει να στήνουν, μη θέλοντας να αναλάβουν το έργο του management.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης, που αποφασίστηκε την Πέμπτη για τη Σελόντα, θα αποτελέσει το ενδεικτικό μοντέλο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έντονο παρασκήνιο και συνεχείς ζυμώσεις χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης!

 

Οι διοικήσεις των εισηγμένων παραδίδουν τελικά τα ηνία στις τράπεζες, καθώς από μεγαλομέτοχοι γίνονται μικρομέτοχοι, όπως στην περίπτωση της οικογένειας Στεφανή. Το γεγονός αυτό ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος τους, ωστόσο, η αδυναμία τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σώσουν τα «μαγαζιά τους», δηλαδή προχωρώντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της Σελόντα, οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη του έτους, θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linneaus το 3,5% και το 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.

 

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Kahka Bendukinze, ο ιδιοκτήτης της Lineaus Capital, κορυφαίος Γεωργιανός επιχειρηματίας, ο οποίος ύστερα από σχεδόν μία τετραετία μετράει απώλειες από τα 70 εκατ. ευρώ, που έριξε στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών και από τα οποία δεν έχει πάρει ακόμα πίσω ούτε ένα ευρώ.

 

Στις αρχές των ζυμώσεων ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα, αφού και στις τρεις κορυφαίες εισηγμένες ήταν βασικός μέτοχος. Ωστόσο, τα σχέδιά του όλα «ναυάγησαν», ενώ και ο ίδιος δεν φάνηκε πρόθυμος ξανά να επενδύσει στον κλάδο.

 

Από σήμερα και έπειτα αναμένονται τα σπουδαία και για τους άλλους παίκτες, πέρα της Σελόντα. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στεφανή, ο κλάδος πρέπει να συγκεντρωθεί. «Αυτό το σκορποχώρι δεν κάνει καλό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες και οι υπόλοιποι μέτοχοι για να μπορέσει να συντελεστεί αυτό που είδαμε σήμερα στη Σελόντα», τόνισε ο ίδιος κατά τη σημερινή γενική συνέλευση.

 

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, είναι και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς. Τα άλλα μέλη του νέου δ.σ. είναι οι κ.κ. Αντύπας Γιώργος, (σ.σ. είναι πρόεδρος του δ.σ. του Περσέα), Γιάννης Ανδριανόπουλος ο οποίος είναι μόνος εκτελεστικός από τα μέλη του δ.σ., ο κ. Γιάννης Στεφανής, Λάζαρη Κωνσταντίνα, Μιχάλης Κόκκινος και Παναγιώτης Αλαγιάννης.

 

Επίσης εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε ονομαστικής μετοχής, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 50,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των υπολοίπων των 100 εκατ. ευρώ με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.23.2019 14:02

Mεταποίηση: Ναδίρ 7ετίας για την Ευρωζώνη
Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης βιώνει τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων επτά ετών, με το πλήγμα να είναι ισχυρότερο για τα άλλοτε...

09.23.2019 13:04

Μέσα σε μόλις 1,5 ώρα εξαντλήθηκαν οι πόροι του Εξοικονομώ Κατ' Οίκον στην Αττική
Άνοιξε σήμερα στις 10:00 το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για την Περιφέρεια Αττικής και...

09.23.2019 12:57

Τουρισμός: Κόκκινος συναγερμός από το «κανόνι» της Thomas Cook
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των περίπου 50.000 τουριστών που «εγκλωβίστηκαν» στη χώρα μας μετά την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<