Και με τη «βούλα» οι ψαράδες στα χέρια των τραπεζών

11-09-2014, 16:45
  Και με τη «βούλα» οι ψαράδες στα χέρια των τραπεζών

Της Βούλας Μαλαίνου


Ο κύβος ερρίφθη. Ο πολλά υποσχόμενος για την ελληνική οικονομία κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών περνάει στα «χέρια» των τραπεζών, με απώτερο σκοπό βέβαια την πώληση των εισηγμένων εταιρειών που τον απαρτίζουν σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και σε μεγάλα ξένα funds. Με λίγα λόγια δηλαδή οι πιστωτές των Σελόντα, Νηρέα και Δία(οι τρεις βασικοί παίκτες της αγοράς) εφαρμόζουν μαθηματικά το σχέδιο, που εξαρχής είχαν ξεκινήσει να στήνουν, μη θέλοντας να αναλάβουν το έργο του management.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης, που αποφασίστηκε την Πέμπτη για τη Σελόντα, θα αποτελέσει το ενδεικτικό μοντέλο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έντονο παρασκήνιο και συνεχείς ζυμώσεις χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης!

 

Οι διοικήσεις των εισηγμένων παραδίδουν τελικά τα ηνία στις τράπεζες, καθώς από μεγαλομέτοχοι γίνονται μικρομέτοχοι, όπως στην περίπτωση της οικογένειας Στεφανή. Το γεγονός αυτό ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος τους, ωστόσο, η αδυναμία τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σώσουν τα «μαγαζιά τους», δηλαδή προχωρώντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της Σελόντα, οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη του έτους, θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linneaus το 3,5% και το 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.

 

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Kahka Bendukinze, ο ιδιοκτήτης της Lineaus Capital, κορυφαίος Γεωργιανός επιχειρηματίας, ο οποίος ύστερα από σχεδόν μία τετραετία μετράει απώλειες από τα 70 εκατ. ευρώ, που έριξε στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών και από τα οποία δεν έχει πάρει ακόμα πίσω ούτε ένα ευρώ.

 

Στις αρχές των ζυμώσεων ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα, αφού και στις τρεις κορυφαίες εισηγμένες ήταν βασικός μέτοχος. Ωστόσο, τα σχέδιά του όλα «ναυάγησαν», ενώ και ο ίδιος δεν φάνηκε πρόθυμος ξανά να επενδύσει στον κλάδο.

 

Από σήμερα και έπειτα αναμένονται τα σπουδαία και για τους άλλους παίκτες, πέρα της Σελόντα. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στεφανή, ο κλάδος πρέπει να συγκεντρωθεί. «Αυτό το σκορποχώρι δεν κάνει καλό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες και οι υπόλοιποι μέτοχοι για να μπορέσει να συντελεστεί αυτό που είδαμε σήμερα στη Σελόντα», τόνισε ο ίδιος κατά τη σημερινή γενική συνέλευση.

 

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, είναι και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς. Τα άλλα μέλη του νέου δ.σ. είναι οι κ.κ. Αντύπας Γιώργος, (σ.σ. είναι πρόεδρος του δ.σ. του Περσέα), Γιάννης Ανδριανόπουλος ο οποίος είναι μόνος εκτελεστικός από τα μέλη του δ.σ., ο κ. Γιάννης Στεφανής, Λάζαρη Κωνσταντίνα, Μιχάλης Κόκκινος και Παναγιώτης Αλαγιάννης.

 

Επίσης εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε ονομαστικής μετοχής, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 50,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των υπολοίπων των 100 εκατ. ευρώ με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.20.2019 17:46

Με το 2020 το μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα
Ξεκίνησε η έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια για τους κατοίκους των νησιών.

05.20.2019 15:15

Αίτημα προς την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη
Αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου 2019 στην Κρήτη κατατέθηκε στις 15...

05.20.2019 15:11

Δωρεάν παραχώρηση δύο ακινήτων στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας
Απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας δύο ακινήτων του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά για κοινωφελή σκοπό...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<