Γιατί κινδυνεύει η φήμη των ελληνικών ακτινιδίων

10-09-2014, 12:07
Γιατί κινδυνεύει η φήμη των ελληνικών ακτινιδίων

Κίνδυνο για κλονισμό της φήμης των ελληνικών ακτινιδίων, διακρίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών καθώς «εμφανίστηκαν στις καταναλωτικές αγορές ελληνικά ακτινίδια που δεν ανταποκρίνονταν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και είχαν κακή εμφάνιση, που οφείλεται σε μετασυλλεκτικές αδυναμίες ποικιλίας που είχε συγκομισθεί πρόωρα».

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit- Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης, σχετικά με τη συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων υπενθύμισε ότι με το υπ. αριθμ. 3610/108686/1.9.2014 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες ΔΑΟΚ/ΔΑΟ των περιφερειακών ενοτήτων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ακτινίδια με βάση την υπ. αριθμ. 290524/3.9.2010 Υ.Α (ΦΕΚ 1521/Β/7.9.2010) για τον «καθορισμό τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων…», υπενθυμίζοντας την αρμοδιότητά τους για τον ορισμό της ημερομηνίας συγκομιδής.

Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Δυστυχώς όμως ενώ θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων και δεν θα υπάρξει διακίνησή τους προς τις καταναλωτικές αγορές, εν τούτοις για άλλη μια χρονιά, είτε λόγω της βουλιμίας «κάποιων» για "αρπαχτές" είτε λόγω έλλειψης εποπτείας και ελέγχου, συγκομίσθηκαν χωρίς την έκδοση Απόφασης Συγκομιδής ακτινίδια ποικ. Τσεχελίδης και Hayward με βαθμό ωριμότητος 4,8 Brix (εργαστήρια Agrolab), με ατομικές αποφάσεις σε παραγωγούς, κατ΄ εξαίρεση της Υ.Α, και κατ' επιλογή. Αυτό, πέραν των άλλων, συνιστά άδικη μεταχείριση έναντι των λοιπών παραγωγών της ίδιας ποικιλίας και της ίδιας περιοχής, αλλά ίσως οδηγεί και στην ταυτότητα των διατακτών... Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται, είναι πως οι τιμές Brix είναι πολύ χαμηλές και δείχνουν (με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία) πως ακόμη θέλουμε περίπου 1,5 μήνα για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συγκομιδή (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν).

Επί πλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι ποσότητες εξήχθησαν με Πιστοποιητικά Ποιότητος και Φυτο-υγείας προς τρίτες χώρες, αλλά και εμφανίστηκαν στις καταναλωτικές αγορές ελληνικά ακτινίδια που δεν ανταποκρίνονταν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και είχαν κακή εμφάνιση, που οφείλεται σε μετασυλλεκτικές αδυναμίες ποικιλίας που είχε συγκομισθεί πρόωρα. Είναι θλιβερό να συναντά κανείς στις λαϊκές αγορές ακτινίδια που θυμίζουν "κοτρώνα" και τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ωριμάσουν ποτέ για να καταναλωθούν.

Αναμένουμε να βρεθούν τόσο οι υπεύθυνοι «έμποροι» διακινητές όσο και οι υπεύθυνοι των δημοσίων ελεγκτικών οργάνων που επέτρεψαν την πρόωρη εμπορία τους και κινδυνεύει να δυσφημισθεί η φήμη των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές

Αυτή η φήμη που σε βάθος χρόνου κτίστηκε δεν πρέπει με ισχυρισμούς έωλους και επικίνδυνους να την κλονίσουμε με κίνδυνο, λόγω και του εμπάργκο της Ρωσίας, να μείνει αδιάθετη η αναμενόμενη καλή ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή λόγω δυσφήμισης».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.25.2020 15:21

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στήριξης, σε ελιές Καλαμών, καρπούζι, ανοιξιάτικη πατάτα και θερμοκηπιακά κηπευτικά
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως και την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου.

11.25.2020 14:37

Δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 οι αγρότες
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

11.25.2020 12:43

Βρούτσης: Σε 5 δόσεις τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθ. επαγγελματιών- αυτοαπασχολούμενων- αγροτών
Ειδικότερα, η καταβολή των πέντε μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και αφορά 800.349 ασφαλισμένους, για τους οποίους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<