ΕΒΖ: Την Τετάρτη ξεκινά η καμπάνια για τη φετινή παραγωγή

08-09-2014, 11:54
ΕΒΖ: Την Τετάρτη ξεκινά η καμπάνια για τη φετινή παραγωγή

Της Βούλας Μαλαίνου


Καιρού επιτρέποντος και με πολλά ερωτηματικά για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς, εξαγωγείς, αγρότες, μηχανάτορες και εργαζομένους, ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, με καθυστέρηση λίγων ημερών, η καμπάνια για τη φετινή παραγωγή ζάχαρης στο μοναδικό ανοιχτό εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

 

Οι έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας κατέστησαν αδύνατη την είσοδο των μηχανών μέσα στα χωράφια εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί (η έναρξη της καμπάνιας είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Σάββατο), ενώ πέρα από τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, παραγωγοί και μηχανάτορες «πάτησαν πόδι» στο παρά πέντε, απαιτώντας από τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να παραδώσουν τα τεύτλα. Προχώρησαν, λοιπόν, σε ολιγοήμερη «στάση εργασίας», παρακινώντας τη γενική διεύθυνση της εισηγμένης να καταθέσει δελεαστική πρόταση. Αίτημα παραγωγών και μηχανατόρων είναι η διοίκηση της εισηγμένης να πληρώσει τα τεύτλα, που θα παραλάβει, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 40 ημέρες.

 

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη και ενώ τα καμίνια στο Πλατύ «ζεσταίνονταν» για να ξεκινήσει η καμπάνια, αγρότες και μηχανάτορες δήλωσαν πως δεν θα μπουν στα χωράφια, για να βγάλουν τεύτλα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά έξοδα για την τευτλοεξαγωγή, αλλά και άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ή καταβολή ενοικίων. Διεκδίκησαν, λοιπόν, την προκαταβολή, για την οποία η ίδια η εταιρεία είχε δεσμευτεί σε σύσκεψη του Αυγούστου, ως έναντι της παραγωγής που θα παραδώσουν.

 

Τη μερική λύση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο πρόβλημα ρευστότητας αγροτών και μηχανατόρων μετέφερε αιφνιδίως την περασμένη Τετάρτη στο εργοστάσιο του Πλατέως ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης, Λάμπρος Χαραλάμπους. Ο ίδιος πρότεινε διπλάσια προκαταβολή ύψους 1.000 ευρώ για κάθε σειρά εξαγωγής τεύτλων, αντί 500 ευρώ, που ήταν η αρχική σύσταση. Η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη θα παραδοθεί στην έναρξη της καμπάνιας και η δεύτερη μία εβδομάδα μετά. Το συγκεκριμένο ποσό δεν ικανοποίησε τους μηχανάτορες, οι οποίοι ζήτησαν 1.500 ευρώ ανά σειρά, προκειμένου να βγάλουν την προμήθεια των καυσίμων και για τις 40 ημέρες, όπου θα κρατήσει η καμπάνια (για 10 ημέρες μόνο αρκούν τα 1.000 ευρώ).

 

Απλήρωτη και η Ολοκληρωμένη

 

Δύο μήνες σχεδόν μετά την αναστολή της λειτουργίας των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, το τοπίο γύρω από την τύχη της ζαχαροβιομηχανίας παραμένει θολό. Η συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων με στελέχη της εταιρείας βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι μεν ρωτούν και οι δε ποτέ δεν απαντούν. Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης δηλώνει πως η φετινή καμπάνια δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει στον… «αέρα». «Εμείς θα κάνουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας. Μετά το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όμως, αν η διοίκηση εξακολουθεί να μην δίνει λύσεις στα επίμαχα ζητήματα, που έχουν προκύψει εδώ και τόσους μήνες, θα επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας».

 

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Στεφανακίδης η διοίκηση της ΕΒΖ συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος και να κρατά τα χαρτιά της κλειστά. Η αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2013 δεν έχει γίνει ακόμη και το χειρότερο… δεν υπάρχει καμία σαφής διαβεβαίωση για το πότε θα καταβληθεί. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ορεστιάδα Ευάγγελος Μπιμπισίδης, για την αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης το αργότερο μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε δεσμευτεί ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, αλλά φως δεν φάνηκε. Ο ανασχηματισμός έγινε, το υπουργείο άλλαξε «χέρια» και οι υποσχέσεις για πληρωμές τον Αύγουστο, απλά δεν τηρήθηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης πάει για πολύ μετά τον Οκτώβριο. Πληροφορίες της "Παραγωγής" λένε για το τέλος του 2014.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Στεφανακίδης, ερωτηθείς ο κ. Χαραλάμπους στην πρόσφατη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο Πλατύ για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ολοκληρωμένη, ο ίδιος απάντησε «δεν ξέρω», επικαλούμενος την απροθυμία της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση. «Είναι θέμα υπουργείου. Ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς την Ολοκληρωμένη, η Συνδεδεμένη που υποσχέθηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης για το 2015, δεν έχει καμία τύχη», τονίζει ο κ. Μπιμπισίδης.


Κανένα σχέδιο για τα εργοστάσια

 

Η λειτουργία στις μονάδες των Σερρών και της Ορεστιάδας έχει υποτίθεται προσωρινά ανασταλεί για δύο χρόνια, όμως οι εργαζόμενοι νιώθουν πως ουσιαστικά η ζαχαροβιομηχανία έχει βάλει κανονικά «λουκέτο». Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπισίδη, στο εργοστάσιο του Πλατέως καλύφθηκαν 27 κενές θέσεις εργασίας, με τη μεταφορά 13 ατόμων από την Ορεστιάδα και 14 ακόμη από τις Σέρρες. Στην Ορεστιάδα το προσωπικό ανέρχεται στα 49 άτομα, εκ των οποίων τα 30 ανήκουν στην ομάδα των τεχνικών. «Στο Πλατύ οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 260. Πάνω από 120, 130 άτομα δεν χωρούν στο κάθε εργοστάσιο. Τί θα γίνει, ποιός ξέρει; Θα δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους, θα διώξουν άτομα; Θα δείξει», εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ορεστιάδα.

 

«Όταν μας ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου, η διοίκηση υποσχέθηκε ότι θα στέλνει πολύ συχνά αντιπροσωπεία της, η οποία θα μας πληροφορεί για τις μελλοντικές κινήσεις της εισηγμένης. Το παράπονό μας είναι ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ εδώ και δύο μήνες. Καμία σύσκεψη με τη συμμετοχή μας δεν έχει λάβει χώρα μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το τι θα γίνει με το εργατικό δυναμικό της Ορεστιάδας. Όλα είναι ρευστά. Το βασικότερο δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της ζαχαροβιομηχανίας για το τιμολόγιο.», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Μπιμπισίδης.

 

Αναφορικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών διευκρινίζει ότι θα πρέπει μέσα στον Οκτώβριο να ανακοινωθεί το προσχέδιο, έτσι ώστε κοντά στο τέλος του χρόνου να γνωστοποιηθεί, έπειτα από συνεννόηση με τους παραγωγούς, η οριστική απόφαση τη ηγεσίας της εταιρείας για τις τιμές των τεύτλων.

 

Πάντως, εργαζόμενοι, παραγωγοί και εξαγωγείς συμφωνούν πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια, πως την αφήνει να χαθεί. Οι ίδιοι τονίζουν στην «Παραγωγή» πως στόχος είναι η εισαγωγή ζάχαρης από του ξένους. Όπως λένε, δεν δίνονται κίνητρα στους αγρότες να βάλουν τεύτλα, ενισχύοντας την πολλά αυτή υποσχόμενη καλλιέργεια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<