Του Άι Νικόλα φέτος η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

08-09-2014, 11:02
Του Άι Νικόλα φέτος η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Με ημερομηνία εξόφλησης των παραγωγών την 5η Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν του Αγίου Νικολάου, «τρέχουν» όλες οι προσομοιώσεις πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, η πρώτη δόση θα πληρωθεί κανονικά μέσα στον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πληρωμές της προκαταβολής είχαν γίνει στις 30 Οκτωβρίου και η εξόφληση στις 20 Δεκεμβρίου.

 

Το συνολικό κονδύλι αναμένεται φέτος να κινηθεί σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μια οριζόντια μείωση των δικαιωμάτων κατά 8,5% περίπου στο πλαίσιο της προσαρμογής στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Στόχος της μείωσης, πέραν των μειωμένων κατά 2,5% κονδυλίων της ΚΑΠ, είναι και η πιο οµαλή µετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό µοντέλο, µε µικρότερη και σταδιακή προσαρµογή της αξίας των δικαιωµάτων, τα οποία από του χρόνου θα περικοπούν ως και 30%.

 

Οι άλλες πληρωμές

 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν λαμβάνειν ενισχύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να δουν «φως» μέσα στο Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η πληρωμή των δικαιούχων του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας για τα έτη 2012 και 2013. Αν και το συνολικό ποσό που προβλέπεται για το Μέτρο (και για τα δύο έτη) φθάνει τα 112 εκατ. ευρώ περίπου, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν θα είναι λιγότερα.

 

Εντός του μήνα αναμένεται να πληρωθεί και το σύνολο των δικαιούχων του Μέτρου της Νιτρορύπανσης. Αν και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν δύο πληρωμές συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα έτη 2012 - 2013 αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου και εκκρεμεί η πληρωμή 6 Νομών της χώρας. Επιπλέον, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πληρωθεί και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων, επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο.


Οι υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης

 

Παρόμοιες με πέρυσι θα είναι οι υποχρεώσεις των Ελλήνων αγροτών, στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, ώστε να αποφύγουν επιπλέον μειώσεις της ενιαίας ενίσχυσης από 1 έως και 5%.

 

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, κάθε γεωργός που λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις ή είναι και δικαιούχος των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης οφείλει να τηρεί τις ακόλουθες υποχρεώσεις:


1. Να μεριμνά, ώστε στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση άνω του 10%, να υπάρχει φυτική κάλυψη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια.


2. Σε αγροτεμάχια με κλίση πάνω από 10%, που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση πρέπει να γίνεται κατά τις ισοϋψείς είτε διαγώνια είτε εναλλακτικά, να δημιουργούνται σταθερές ακαλλιέργητες λωρίδες ως ζώνες ανάσχεσης, σε αποστάσεις ανάλογες με τις εδαφικές ιδιότητες και την κλίση. Επίσης, η άρδευση να μη γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλισης.


3. Να μην καταστρέφει τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

4. Εφόσον στην εκμετάλλευση υπάρχουν αρόσιμες εκτάσεις, ο γεωργός οφείλει σε αυτές να εφαρμόζει αμειψισπορά με ένα από τους

παρακάτω τρόπους:


α. Να καλλιεργεί και να ενσωματώνει στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης κατ’ έτος. Ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής: βίκος, ρόβη, τριφύλι, μηδική, κτηνοτροφικά κουκιά, πίσσα, λαθούρι, λούπινα. Σε αγροτεμάχια, στα οποία έχει καλλιεργηθεί ψυχανθές ως κύρια καλλιέργεια, δεν απαιτείται συμπληρωματική καλλιέργεια.


β. Να καλλιεργεί ετησίως τουλάχιστον τρεις διαφορετικές (ομάδες) καλλιέργειες στην εκμετάλλευσή του.

 

Ο γεωργός απαλλάσσεται της υποχρέωσης αμειψισποράς εφόσον αποδείξει, με ατομική ή συλλογική ανάλυση εδάφους, ότι το έδαφος του αγροτεμαχίου περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.

 

Οι γεωργοί, που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους, θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση.

 

Επίσης, θα πρέπει να μην εισάγει, κατέχει, χρησιμοποιεί, ανταλλάσει, μεταφέρει, διακινεί, διαθέτει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν από την ημερομηνία λήξης που προκύπτει από τη συσκευασία. Να αποφεύγει τη λίπανση σε παγωμένες ή καλυμμένες με χιόνι επιφάνειες, να επιδιώκει τη διασπορά των λιπασμάτων σε μικρές αποστάσεις με τη χρήση λιπασματοδιανομέα, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να είναι ρυθμισμένος προσεκτικά, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς τις αναγκαίες ποσότητες λιπάσματος. Επίσης, να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διασπορά αζωτούχων λιπασμάτων σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε φυτοφράκτες και γειτονικά τμήματα. Τέλος, να αποφεύγει με κάθε τρόπο την απευθείας ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<