Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

08-09-2014, 10:55
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ – ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Απαιτείται αντιμετώπιση του φυλλορύκτη, των κοκκοειδών και του τετράνυχου σε μηλιά και αχλαδιά και της ψύλλας στην αχλαδιά. Πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει η μονίλια στη ροδακινιά (όψιμες ποικιλίες) και ο ψευδόκοκκος (προσβάλλει καρπούς, νεαρά κλαδιά και φύλλα) στα εσπεριδοειδή. Η μελιτζάνα κινδυνεύει από τον τετράνυχο και το δορυφόρο της πατάτας.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ (Μηλιά - Αχλαδιά)

Για την αντιμετώπιση της ψύλλας στην αχλαδιά συνιστώνται καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά μέτρα. Διευκρινίζεται ότι στα πρώτα περιλαμβάνονται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν τη βλάστηση (υπερβολική λίπανση και πότισμα). Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται προσβολή από το έντομο, πρέπει να γίνει άμεση επέμβαση με το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Υπενθυμίζεται ότι τα εντομοκτόνα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Προσοχή χρειάζεται από τους καλλιεργητές, όταν κάνουν ψεκασμούς με ξηρό καιρό. Πρέπει να αυξάνουν τον όγκο του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.

Οι παραγωγοί μήλων και αχλαδιών που παρατηρούν σημαντικές προσβολές από τον φυλλορύκτη, να προβαίνουν άμεσα στην καταπολέμησή του με το κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια και το στάδιο εντομοκτόνο, που συνδυαστικά μπορεί να αντιμετωπίσει και την καρπόκαψα.

Συνιστάται στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσβολές από κοκκοειδή (Σαν Ζοζέ, Παρλατόρια) να γίνει άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο και για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδή, αρπακτικά) να ψεκάζονται μόνο τα δέντρα που έχουν προσβληθεί. Σημειώνεται ότι για τον περιορισμό του αριθμού των επεμβάσεων, η καταπολέμηση των κοκκοειδών μπορεί να συνδυαστεί με εκείνη της καρπόκαψας.

Στις περιπτώσεις, τέλος, που εντοπίζονται σοβαρές προσβολές από τετρανύχους (κόκκινος, κίτρινος) η καταπολέμηση των κινητών μορφών και των αυγών τους πρέπει να γίνεται με εναλλαγή κατάλληλων, εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων και όπου διαπιστώνονται προσβολές και από τους δύο τετρανύχους να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

Σε οπωρώνες μηλιάς που παρατηρείται συχνά διαταραχή της θρέψης των καρπών, γνωστής ως «πικρή κηλίδωση» και για τον περιορισμό του φαινομένου, πρέπει να γίνουν 4-5 ψεκασμοί με κατάλληλα, εγκεκριμένα σκευάσματα που περιέχουν ασβέστιο και να επαναλαμβάνονται ανά 10-14 ημέρες, με τον τελευταίο 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι για την αποφυγή τοξικών φαινομένων στα φύλλα και τους καρπούς, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με θερμοκρασίες μέχρι 28-29οC και η απομάκρυνση της υπερβολικής βλάστησης και των λαίμαργων βλαστών να γίνεται παράλληλα και να εφαρμόζονται, τέλος, ορθολογικά ποτίσματα με κανονικές (όχι υπερβολικές) ποσότητες νερού.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

Περίοδος που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων από τη μονίλια, για την οποία απαιτείται η προστασία της όψιμης παραγωγής, μιας και πλησιάζει η ωρίμανση, με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και το στάδιο φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Επισημαίνεται ότι κατά τον μήνα Ιούλιο η καλλιέργεια της ροδακινιάς έπρεπε να είχε προστατευθεί από την ανάρσια, το φυλλοδέτη και τη βαμβακάδα της ροδακινιάς και για το λόγο αυτό η βαμβακάδα που προσβάλλει και την ακτινιδιά, πρέπει να καταπολεμηθεί μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα. Η επανάληψη του ψεκασμού απαιτείται ανάλογα με την ένταση της προσβολής και το με κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

 

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Η μελιτζάνα, αν και δεν ευρέως γνωστό, προσβάλλεται από το δορυφόρο, ιδιαίτερα όταν η καλλιέργεια αναπτύσσεται κοντά σε καλλιέργεια πατάτας (ο δορυφόρος αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της πατάτας), που εμφανίζεται πρώτα στα φύλλα της κορυφής και μετά σιγά-σιγά στα κατώτερα φύλλα. Γνωστοποιείται ότι το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, πριν αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς, με σκευάσματα του βάκιλλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis - Novodor sc.) που είναι εγκεκριμένα και κατάλληλα και για βιολογική καλλιέργεια.

Για τον κυριότερο εχθρό της μελιτζάνας αυτής της εποχής, που είναι ο τετράνυχος (δημιουργεί κηλίδες με θαμπό χρώμα από κάτω προς τα πάνω), συνιστάται θειάφισμα των κατώτερων φύλλων της. Εάν η προσβολή είναι έντονη, γεγονός που διαπιστώνεται από τον σχηματισμό «ιστού αράχνης» στα ανώτερα φύλλα και επειδή το θειάφισμα δεν είναι αποτελεσματικό, να γίνει ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι ο ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών προσβάλλει τους καρπούς, τα νεαρά κλαδιά και τα φύλλα και οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται γύρω από τον κάλυκα, στα σημεία επαφής των καρπών μεταξύ τους, καθώς και στα σημεία επαφής των καρπών με τα φύλλα και κλαδιά. Σημειώνεται ότι στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια το κοκκοειδές προτιμά την κοιλότητα του ομφαλού και εφιστάται η προσοχή των παραγωγών σε δέντρα με έντονη προσβολή από ψευδόκοκκο να γίνει κλάδεμα με αραίωμα του φυλλώματος και ψεκασμός στις ίδιες ημερομηνίες με την κόκκινη ψώρα, αφού υπάρχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν συνδυαστικά και τα δύο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<