Στα κάγκελα (και) οι πτηνοτρόφοι για τον ΕΝΦΙΑ

02-09-2014, 12:27
Στα κάγκελα (και) οι πτηνοτρόφοι για τον ΕΝΦΙΑ

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)


Σαν να μην τους έφταναν τα εξοντωτικά πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση επεφύλασσε μια ακόμα αρνητική έκπληξη για τον κλάδο της πτηνοτροφίας.

 

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πτηνοτρόφοι, τα πρώτα σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που έλαβαν είναι έως και εξοντωτικά, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιομορφία των επιχειρήσεων, επιβαρύνοντάς τους και με συμπληρωματικό φόρο μεγάλης περιουσίας.

 

Μάλιστα, η κραυγή απόγνωσης του κλάδου έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς με επιστολή τους τον ενημερώνουν ότι «σήμερα με τον ΕΝΦΙΑ οι πτηνοκτηνοτρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας αντί να ελαφρυνθούν, αθροιστικά τόσο για την αστική τους περιουσία όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και επιπλέον για τα πτηνοκτηνοτροφεία, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους».

 

«Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια των παραγωγικών κτισμάτων είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα προσδιορίζονται μεγάλες αξίες, να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 ευρώ και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Πτηνοτροφική και η ΠΕΟΠΠ.

 

Επίσης, οι πτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως είχε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα να μην υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

Εναλλακτικά προτείνεται απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς, οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους, όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία.

«Φορολογική βαρβαρότητα»

 

Στην ίδια επιστολή κάνουν λόγο «για ωμή φορολογική βαρβαρότητα που πλήττει καίρια τους πτηνοτρόφους παραγωγούς, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα φορολογικά χρονικά της χώρας, με την άδικη επιβολή υπερβολικής φορολόγησης στη συνολική ακίνητη περιουσία τους. Περισσότερο εξοργίζει ο κυνικός εμπαιγμός σε βάρος τους, αφού είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του κλάδου και είχε νομοθετηθεί η απαλλαγή των πτηνοτροφικών κτισμάτων από κάθε φορολογία ακίνητης περιουσίας».

 

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας διότι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο και τέτοια φορολογία αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας και οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο. Τελικά διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για τον κύριο φόρο, ενώ επιβάλλεται για τον συμπληρωματικό. Επισημαίνεται ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα είχαν απαλλαγεί από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ δεν θεσμοθετείται ανάλογη απαλλαγή σήμερα που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη.



Και μια ανάσα…

 

Μικρή ανάσα δίνει, την ίδια στιγμή, στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για αναστολή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου της καταβολής των προστίμων-μαμούθ συνολικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ που επέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος του Εφετείου έκανε δεκτή την αίτηση των επιχειρήσεων για «πάγωμα» στο 100% του επιβληθέντος προστίμου».

 

Με την προσωρινή, έστω, αναστολή οι πτηνοτροφικές γλιτώνουν την άμεση χρεοκοπία, ωστόσο η πραγματική «μάχη» θα δοθεί από το Σεπτέμβριο και μετά. Συγκεκριμένα, στις 15 του μήνα έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί η αίτηση αναστολής της ποινής που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις, ενώ μένει να οριστεί και η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχουν υποβάλει οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Ιουνίου είχε κρίνει «ένοχες» 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς, με κυριότερη κατηγορία ότι για 14 χρόνια καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία, με στόχο τον καταμερισμό της αγοράς.

 

Καθοριστικό ρόλο στην αναστολή καταβολής των προστίμων έπαιξε η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου της, καθώς το Δικαστήριο, πείστηκε από τους πρόσθετους λόγους που παρέθεσε στο υπόμνημά της η Περιφέρεια και η απόφαση αναστολής, αφορά τόσο το σύνολο του επιβληθέντος προστίμου, αλλά επικουρικώς και για μικρότερο ποσοστό.

 

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, δια της πληρεξούσιας δικηγόρου κ. Γ. Τατάγια, παρενέβη στις 29 Ιουλίου στην εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής του «Πτηνοτροφικού Συλλόγου Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ», της «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ» και στις 30 Ιουλίου υπέρ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.


Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<