Χρονιά- γρίφος για το ελληνικό μήλο

02-09-2014, 10:18
Χρονιά- γρίφος για το ελληνικό μήλο

της Άννας Αραμπατζή


Στη «σκιά» του εμπάργκο ξεκίνησε η συγκομιδή και εμπορία των πρώιμων ποικιλιών μήλου. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις είναι περιορισμένες για την Ελλάδα, οι έμμεσες συνέπειες, κυρίως όσον αφορά τις τιμές, θα γίνουν αισθητές.

Η διοχέτευση των πολωνικών μήλων κατά πάσα πιθανότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά την επιβολή εμπάργκο από τη Ρωσία, τον κυριότερο αγοραστή τους, θα προκαλέσει πιέσεις στις τιμές.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν φέτος η πανευρωπαϊκή συγκομιδή θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα των μήλων είναι καλή, η χρονιά πρωιμότερη, ενώ δεν υπάρχουν αποθέματα από την περασμένη χρονιά.

Ζαγορά

 

Η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Royal Gala έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες στην περιοχή της Ζαγοράς, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου οι αγρότες θα μπουν στα χωράφια για τις κόκκινες ποικιλίες.

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, άμεσες συνέπειες για τα ελληνικά μήλα από το ρώσικο εμπάργκο δεν υφίστανται, καθώς το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έφταναν μόλις τους 1.900 τόνους, κυρίως ποικιλίας granny smith. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμμεσες συνέπειες είναι πολύ πιο σοβαρές, καθώς θα πιεστούν καθοδικά οι τιμές στις ξένες αγορές, λόγω ανταγωνισμού. «Τα πολωνικά προϊόντα ήταν φθηνά και προ εμπάργκο. Τώρα πιθανότατα να διατεθούν εντός της Ε.Ε. ακόμη φθηνότερα», εκτιμά ο κ. Βαλασσάς.

 

Όσο για τις ποσότητες, «η παραγωγή σε επίπεδο Ε.Ε. φέτος είναι αυξημένη, αλλά στην Ελλάδα είμαστε στα περυσινά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Βαλασσάς και προσέθεσε πως για τη Ζαγορά, που πέρυσι είχαν μειωμένη παραγωγή στα 9 εκατ. κιλά, φέτος αναμένουν τα 12 εκατ. κιλά, όπως και πρόπερυσι.

Καστοριά

Μειωμένη είναι η παραγωγή μήλου στην περιοχή της Καστοριάς κατά 30% περίπου, εξαιτίας κυρίως του παγετού που προκάλεσε μικροκαρπία. Σύμφωνα με το διευθυντή της ΓΕΟΚ Καστοριάς, κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών έχει ξεκινήσει και το φόβητρο της Πολωνίας είναι υπαρκτό.

 

«Φοβόμαστε πως θα βγούμε στις ίδιες αγορές με τους Πολωνούς», σημειώνει ο κ. Μωυσίδης, καθώς θα πέσουν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων, ακολουθώντας τα πολωνικά. Στις αγορές τα ελληνικά προϊόντα θα βγουν πρώτα, με την Πολωνία να έρχεται δεκαπέντε μέρες αργότερα. Όσο για τις τιμές, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 30%-40% από πέρυσι, όπου η μέση τιμή ήταν στα 0,45 ευρώ ανά κιλό.

 

«Παντού υπάρχουν αγορές, αλλά είναι φθηνές, δεν είναι σαν τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο κ. Μωυσίδης. Πάντως, τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά, καθώς θα επιχειρηθεί διάθεση στη Ρωσία μέσω Τρίτης Χώρας.

Αγιά

 

«Καμία χρονιά δεν είναι εύκολη», σημειώνει το μέλος του προεδρείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», κ. Β. Γκαρανές. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες περίπου. Έχουν ήδη στείλει στο εξωτερικό 400 τόνους με κάπως μειωμένες τιμές, οι οποίες ενδέχεται να υποχωρήσουν κι άλλο.


Αυξημένη παραγωγή μήλου σε επίπεδο Ε.Ε.

Κατά 9% θα αυξηθεί η παραγωγή μήλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, WAPA, η οποία παρουσίασε αυτά τα στοιχεία στο 38ο συνέδριο Prognosfruit στις αρχές Αυγούστου.


Μάλιστα, το 2014 η σοδειά θα φτάσει τους 11.893.000 τόνους, αυξημένη κατά 12% από το μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η παραγωγή Golden Delicious θα αυξηθεί κατά 2% στους 2.587.000 τόνους, η Gala κατά 7% στους 1.294.000, η Idared κατά 4% στους 1.096.000 και η Red Delicious κατά 6% στους 635.000 τόνους.


Σε άλλες χώρες του Βόρειου Ημισφαίριου, οι σοδειές θα είναι, επίσης, ενισχυμένες, ενδεικτικά: στις ΗΠΑ κατά 11%, στη Ρωσία κατά 4% και στην Ουκρανία κατά 10%. Αντίθετα, οι παραγωγές θα μειωθούν στην Κίνα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια κατά 7%, 24% και 31% αντίστοιχα.

 

Οι ειδικοί που παρευρέθησαν στο συνέδριο Prognosfruit, εκτιμούν πως η επερχόμενη σοδειά στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα είναι ισοσκελισμένη, λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη σοδειά στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι της Ε.Ε., αλλά και τις μικρότερες ποσότητες στα νότια κράτη της Ένωσης. Μάλιστα, αυτή η σεζόν μπορεί να ξεκινήσει και ευνοϊκά, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα από την προηγούμενη.

 

Στο συνέδριο επισημάνθηκε, επίσης, πως οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες στην Ευρώπη στις κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξης θα οδηγήσουν σε άριστης ποιότητας μήλα.

 

Τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα απ’ ότι την προηγούμενη σεζόν. Επιπλέον, η φετινή παραγωγή θα είναι μια εβδομάδα πρωιμότερη από τον μέσο όρο και η συγκομιδή ξεκινά  τρεις εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι.


 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<