Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

01-09-2014, 11:52
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Εποχή για τις τελευταίες σημαντικές αρδεύσεις στο βαμβάκι. Ζεσταίνονται οι θεριζοαλωνιστικές και αρχίζει η συγκομιδή του αραβόσιτου στις πρώιμες - νότιες περιοχές της χώρας. Μέριμνα χρειάζεται από τους παραγωγούς για την καταπολέμηση της ζευζέρας (προσβάλλει και άλλα δέντρα) και της καρπόκαψας στην καρυδιά. Προσοχή για την αντιμετώπιση των πιθανών προσβολών της μηλιάς και αχλαδιάς από το φουζικλάδιο και την καρπόκαψα.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Εποχή κρίσιμη για τη διενέργεια των τελευταίων αρδεύσεων στο βαμβάκι (αρδεύσεις παραγωγής) που γίνονται συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις που οι ημέρες είναι ζεστές και ξηρές, οι αρδεύσεις παραγωγής μπορούν να επεκταθούν χρονικά με στόχο να πετύχει ο παραγωγός πολύ υψηλές αποδόσεις. Η άρδευση του βαμβακιού είναι θεμελιακός παράγοντας για μεγάλες αποδόσεις και το νερό δεν μπορεί να λείπει ιδιαίτερα στο στάδιο αυτό από την καλλιέργεια.

Περίοδος που το βαμβάκι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του σχηματισμού των καρυδιών που αποκτούν το τελικό τους μέγεθος και ξεκινά σιγά-σιγά το άνοιγμά τους. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η δημιουργία των καρυδιών αρχίζει μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση της ωοθήκης και απαιτούνται 30 ημέρες περίπου για να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος και γύρω στις 25-30 ημέρες ακόμη για να ανοίξουν και να αρχίσει η συγκομιδή.

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Η συγκομιδή του αραβοσίτου που προορίζεται για παραγωγή καρπού αρχίζει στις πρώιμες(νότιες) περιοχές της χώρας και θα επεκταθεί το Σεπτέμβριο σε όλες τις αραβοσιτοπαραγωγικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται από αυτοκινούμενες θεριζοαλωνιστικές μηχανές (cobines) με εργολαβικό δικαίωμα, επειδή θεριζοαλωνιστικές διαθέτουν μόνο όσοι καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις. Η διαδικασία της συγκομιδής γίνεται όταν ο καρπός έχει υγρασία περί το 25-30% και ακολουθεί η ξήρανση σε ειδικά ξηραντήρια, μέχρις ότου η υγρασία κατέβει στο 13-14% και μπορέσει ο παραγωγός να αποθηκεύσει τον καρπό με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο ανάμματος και μουχλιάσματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών είναι πολύ καλή για την καλλιέργεια και αναμένονται υψηλές μέσες στρεμματικές αποδόσεις.

 

ΚΑΡΥΔΙΑ

Σημειώνεται ότι η ζευζέρα είναι ένα έντομο που προσβάλλει τον κορμό και τα κλαδιά της καρυδιάς αλλά και άλλων δέντρων, η δε προνύμφη του κατασκευάζει στοές μέσα στον κορμό ή τα κλαδιά προκαλώντας ξήρανση των κλάδων ή και ολόκληρου του δέντρου. Προτείνεται σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα προσβολής από την ζευζέρα ψεκασμός των δέντρων με ένα εγκεκριμένο, κατάλληλο για την καλλιέργεια και το στάδιο εντομοκτόνο και ο ψεκασμός για την αντιμετώπισή της μπορεί να συνδυαστεί με αυτόν για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται μέτριοι ή μεγαλύτεροι πληθυσμοί της καρπόκαψας, συνιστάται η προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια και το στάδιο εντομοκτόνο, που συνδυαστικά μπορεί να αντιμετωπίσει και τη ζευζέρα.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ (Μηλιά - Αχλαδιά)

Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι ο μη φυσιολογικός, ευμετάβλητος καιρός των τελευταίων ημερών, με έντονες βροχοπτώσεις, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των καρπών από το φουζικλάδιο. Επισημαίνεται, δε, ότι η μολυσματικότητα ευνοείται από τον βροχερό και υγρό καιρό, με μέτρια υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικές ακόμα και μέχρι τη συγκομιδή.

Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των καρπών αμέσως μετά από βροχόπτωση και μάλιστα σε οπωρώνες που έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών, έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας και βρίσκονται σε περιοχές με εκτεταμένη προσβολή από τον μύκητα. Πρέπει οι ψεκασμοί να γίνονται με κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και να προέρχονται από διαφορετικές χημικές ομάδες ή να εφαρμόζεται μίγμα μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας. Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους καλλιεργητές για να αποφευχθούν φαινόμενα τοξικότητας στους καρπούς και η πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε συγκεκριμένα σκευάσματα. Συμβουλευτικά προτείνεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φουζικλάδιου σε μια περιοχή, τα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους τους παραγωγούς.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ώστε να αντιμετωπισθεί εγκαίρως ο πιθανός κίνδυνος προσβολής των καρπών από την καρπόκαψα. Απαιτείται να προβαίνουν συχνά οι παραγωγοί σε ελέγχους προσβολής των καρπών από το έντομο και αν παρατηρηθούν προσβολές ή αύξηση των συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες να γίνεται άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Προτιμώνται ως περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον τα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα του εντομοπαθογόνου ιού και επιλέγεται επίσης η συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<