Ροδάκινο: Τρέχουν να μοιράσουν τα… ψίχουλα των Ευρωπαίων

01-09-2014, 11:46
Ροδάκινο: Τρέχουν να μοιράσουν τα… ψίχουλα των Ευρωπαίων

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Διαδικασίες εξπρές για τη δωρεάν διανομή όλων των ευπαθών ποσοτήτων επιτραπέζιου ροδάκινου που βρίσκονται στα ψυγεία των παραγωγών, καθιερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Μπορεί η απόφαση της Κομισιόν της προηγούμενης εβδομάδας να εξέπληξε δυσάρεστα παραγωγούς και υπουργείο, ωστόσο η ελληνική πλευρά νιώθει ότι μπορεί να το παλέψει, ώστε να αλλάξει την απόφαση που καταρχήν κατανέμει στην Ελλάδα μόλις 317.000 ευρώ απευθείας για ενέργειες προώθησης.

 

Σε πρώτη φάση, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος με το δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και αντιπροσωπεία των ροδακινοπαραγωγών, επιδιώκει την πλήρη εξομοίωση της αποζημίωσης για τους μεμονωμένους παραγωγούς που φτάνει στα 13,45 λεπτά το κιλό, με το ποσό που παίρνουν οι οργανωμένοι σε Ομάδες Παραγωγών, το οποίο είναι ακριβώς διπλάσιο, στα 26,90 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, η ελληνική πλευρά εξετάζει ακόμα μέσω της καταγραφής των επιπτώσεων τόσο στον παραγωγό όσο και στην τοπική οικονομία, να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξής τους. Ένα δεύτερο θέμα αφορά το πώς μπορεί να οργανωθεί εφεξής η κατάσταση στον κλάδο των εξαγωγών, τόσο στο ροδάκινο όσο και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, μέσα από σοβαρές και σύγχρονες Ομάδες Παραγωγών.

 

Η ελληνική πρόταση

 

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στην Κομισιόν τη δική της πρόταση τεσσάρων σημείων, η οποία πέραν της εξομείωσης της μεμονωμένων αγροτών με τους οργανωμένους, προβλέπει την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και σχολεία.

 

Τρίτον, ζητάει να προβλεφθεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα, αναγνωρισμένο από το κράτος-μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους και τέταρτον, να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης, υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό που γνωστοποιήθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός για τη στήριξη ροδακίνων και νεκταρινιών ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης.
Αναλυτικά, προβλέπει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών, καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση κ.λπ.) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

 

Οι παραγωγοί

 

Το «πάγωμα» των εισφορών στο δημόσιο, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στις τράπεζες ζητούν πλέον οι ροδακινοπαραγωγοί, ως μόνη λύση για την επιβίωση της εκμετάλλευσής τους. Οι παραγωγοί τόνισαν, κατά τη συνάντηση με τον κ. Κουκουλόπουλο, ότι οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν είναι πολύ μικρές και θα πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην αύξηση του κονδυλίου, ενώ επιπλέον ζητούν να τους καταβληθούν απευθείας οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής χρονιάς. Επιπλέον, ζητούν μέτρα για την εξομάλυνση της ιδιαίτερα σημαντικής για τα προιόντα τους κατάστασης με τη ρωσικής αγορά, ενώ θέτουν και θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε όσους ροδακινοπαραγωγούς επλήγησαν από το χαλάζι.

 

 

Τα μέτρα

 

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δωρεάν διανομής ροδάκινων και νεκταρινιών από τις Οργανώσεις Παραγωγών και τους μεμονωμένους παραγωγούς δια μέσω των Ομάδων και έως το τέλος του χρόνου οι δράσεις προώθησης, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι παραγωγοί συνάπτουν σύμβαση με αναγνωρισμένη Ομάδα για την ποσότητα που θα παραδώσουν στη δωρεάν διανομή.

 

Η εγκύκλιος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ακολουθεί τον Καν. (ΕΕ) 913/2014 της Επιτροπής για προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Ομάδες Παραγωγών μπορούν να διαθέσουν στη δωρεάν διανομή το 10% κατ’ ανώτερο όριο, του όγκου παραγωγής (μέσος όρος τριετίας), ενώ η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τους μεμονωμένους παραγωγούς καθορίζεται στο 50% των ποσών που καθορίζονται στο Παράρτημα XI του Καν. (ΕΕ) 543/2011 για τις Οργανώσεις Παραγωγών (29,6 ευρώ/100 κιλά). Για ένταξη στο μέτρο της προώθησης οι Οργανώσεις Παραγωγών θα πρέπει να υποβάλουν έως τις15 Οκτωβρίου 2014 έντυπο αρχικής αίτησης, διαμέσου των αρμόδιων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Διεύθυνση ΠΑΠ Δενδροκηπευτική (Fax: 210/5246258 και e-mail: ax2u269@minagric.gr και ax2u208@minagric.gr).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<