Έρχεται δικαίωση για 30.000 κτηνοτρόφους

01-09-2014, 11:26
Έρχεται δικαίωση για 30.000 κτηνοτρόφους

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Στη δικαίωση και την πληρωμή 30.000 κτηνοτρόφων, που τους είχε απορριφθεί ή περικοπεί η αίτηση για την είσπραξη της εξισωτικής αποζημίωσης, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής» το Σεπτέμβριο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν σε πρώτη φάση 23.000 δικαιούχοι της ενίσχυσης, οι οποίοι κόπηκαν αρχικά λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, ενώ σε δεύτερη φάση, με την έκδοση σχετικής τροποποιητικής απόφασης, αναμένεται να ενταχθούν στις πληρωμές 5.500-6.000 κτηνοτρόφοι, των οποίων τα βοσκοτόπια είχαν κριθεί αρχικά μη επιλέξιμα, ενώ θα υπάρξει και ειδική πρόνοια για 700 κτηνοτρόφους ηλικίας 65-67 ετών.

 

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι το πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις, που ξεκίνησε το 2012, αφορά μόνο την εξισωτική αποζημίωση του 2013 και όχι αυτές των μετέπειτα ετών, ούτε βέβαια την ενιαία ενίσχυση, καθώς το θέμα έχει λυθεί με τη συμφωνία που είχε κάνει το υπουργείο, επί υπουργίας Αθανάσιου Τσαυτάρη, με την Κομισιόν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε φέτος, καθώς η συμφωνία δεν είχε αναδρομικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να τύχει εφαρμογής για την αποζημίωση του 2013.

 

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει δημιουργηθεί από την άκριτη παραχώρηση βοσκοτόπων από τους δήμους, χωρίς πρώτα να έχει ελεγχθεί ότι είναι επιλέξιμες εκτάσεις. Το θέμα που δημιουργήθηκε αναδεικνύει και την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής μεταξύ ΥπΑΑΤ, υπουργείου Ανάπτυξης και Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε οι εκτάσεις να είναι επιλέξιμες.

 

Δύσπιστοι

Την ίδια στιγμή, δύσπιστοι έναντι της διαδικασίας των ενστάσεων που ακολουθήθηκε για τις περιπτώσεις που η πρώτη τους αίτηση είτε απορρίφθηκε είτε τους εγκρίθηκε… «κουρεμένο» το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης, εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα, δηλώνουν, διά του αρμόδιου οργάνου τους, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, εάν δεν δικαιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να δοθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 και το εναπομείναν ποσό, ήτοι 40 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί σε δόσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσης για τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σε επικείμενη σύσκεψη στα συναρμόδια υπουργεία, επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε εκ νέου την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των συναρμόδιων υπουργείων για την οριστική επίλυση του ζητήματος, μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου της υποβολής ενστάσεων απ’ όσους κτηνοτρόφους έλαβαν μειωμένες αποζημιώσεις.
«Επιτέλους, να γίνει σωστή υποδομή για τους ορεινούς βοσκοτόπους, που κυρίως η Ήπειρος έχει πολλούς. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια κατάσταση λανθασμένων στοιχείων του 2012. Θα πρέπει να διαμορφωθούν σωστά οι διαχειριστικοί χάρτες των δασών και των καλλιεργητικών εκτάσεων, ώστε να αποδίδουν την πραγματική κατάσταση της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

 

Κινητοποιήσεις

 

Πρόσκληση για αγωνιστική κινητοποίηση απευθύνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προς τα μέλη του, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο και κυρίως για το θέμα της εξισωτικής.

 

Όπως αναφέρει στο κείμενό του ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, «μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κυνηγητό των κτηνοτρόφων για τα εγγυημένα δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ –σήμερα Πειραιώς– τα οποία στέλνονται για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, τον ΕΝΦΙΑ, που ενώ ο νόμος 4223/2013 εξαιρεί τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ως ειδικά κτήρια το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αυτό το χαράτσι αυθαίρετα στους συναδέλφους μας, ήρθε και η αφαίρεση 11 εκατ. στεμ. βοσκοτόπων ως μη επιλέξιμα, που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων που κατευθύνονται κυρίως στους κτηνοτρόφους, όπως και στην ενιαία ενίσχυση του 2013 που ήδη έχουν εισπράξει κτηνοτρόφοι και αγρότες (37 εκατ. ευρώ ζητούνται να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα) και φυσικά δημιουργείται πρόβλημα και στην ενιαία ενίσχυση του 2014».

 

«Σας καλούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις, που τη μορφή τους θα αποφασίσετε εσείς, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και μας πνίγουν», τονίζει ο κ. Πεβερετος, ζητώντας:

 

- Να αποδοθεί άμεσα το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και αγρότες.

 

- Να ανακληθούν άμεσα τα «χαράτσια» του ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκαν παράνομα άδικα και αυθαίρετα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μαντριά – στάνες).

 

- Να ανακληθούν άμεσα από τη ΔΟΥ τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια των κτηνοτρόφων και να γίνει ρύθμιση σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΚ.

 

«Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το ΣΕΚ και τις αγροτικές οργανώσεις να προχωρήσει σε οριστική λύση του μεγάλου προβλήματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων» καταλήγει ο κ. Πεβερέτος.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<