Βροχές και περονόσπορος «έφαγαν» το σταφύλι

25-08-2014, 11:19
Βροχές και περονόσπορος «έφαγαν» το σταφύλι

Με τον περονόσπορο σταθερό εχθρό, τις άκαιρες βροχοπτώσεις απρόοπτο αντίπαλο και την ευρωπαϊκή αγορά με μεταπτώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο εξελίσσεται η φετινή συγκομιδή και εμπορία του επιτραπέζιου σταφυλιού.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

Οι παραγωγοί «κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό», γιατί πραγματικά δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Όσοι, ωστόσο, φτάσουν στο στάδιο της εμπορίας, πιάνουν για την ώρα καλές τιμές. Στην σταφυλοπαραγωγό Καβάλα, οι αγορές στην ποικιλία «Βικτώρια» γίνονται από τα 45 έως τα 80 λεπτά το κιλό για ποιοτικό προϊόν, ωστόσο σημαντική ζήτηση εκδηλώνεται και για τα σταφύλια του Νομού Σερρών.

 

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τα ελληνικά σταφύλια –όσα γλίτωσαν από τον περονόσπορο– συναντούν κι άλλες δυσκολίες στην εξαγωγική τους διαδρομή και πορεία, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας. Ναι μεν δεν υπάρχουν πολλές εξαγωγές σταφυλιών προς την Ρωσία, όσα όμως σταφύλια δεν εξάγονται στην Ρωσία (από την Ιταλία και την Ισπανία) διεκδικούν μερίδιο στις αγορές που κυρίως απευθύνονται τα ελληνικά σταφύλια. Δηλαδή την Πολωνία και τη Γερμανία. Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος της κατάστασης που δημιούργησε σε όλη την Ευρώπη η απόφαση Πούτιν.

 

Στην Κρήτη

 

Στην Κρήτη μπορεί να ξεκίνησε αισιόδοξα η φετινή περίοδος συγκομιδής, ωστόσο οι βροχές που έπληξαν τα αμπέλια σε διάφορες περιοχές, στις αρχές Αυγούστου, έφεραν καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών και γέμισαν με απογοήτευση του αμπελουργούς. Έτσι, από πρόβλεψη για αύξηση παραγωγής έως και 50%, πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμό της στα δύο τρίτα της περυσινής.

 

Οι αμπελουργοί, που από την πρώτη στιγμή που είδαν τη βροχή να πλήττει τις αμπελοκαλλιέργειες τους βγήκαν και διαπίστωσαν τη ζημιά, άκουσαν τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ να επιβεβαιώνουν τους φόβους τους και αυτά που είχαν δει και οι ίδιοι.

 

Η βροχή έχει ήδη προκαλέσει μολύνσεις στα αμπέλια, με τις συνέπειες μέρα με τη μέρα να γίνονται ολοένα και εντονότερες. Το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο και τέτοιο που, σε κάποιες περιπτώσεις, η ζημιά φτάνει το 100%.

 

Σημειώνεται πως στις περιοχές όπου έβρεξε το πρόβλημα είναι η σήψη που έχει προκληθεί, ειδικά στα σημεία των αμπελώνων όπου δεν υπάρχει σωστός αερισμός.

 

Με βάση τις εκτιμήσεις, από τους περίπου 20.000 τόνους που αναμενόταν να παραχθούν, πλέον οι αμπελουργοί περιορίζουν την παραγωγή στους 15.000 τόνους.

 

Οι τιμές παραγωγού κινούνται σε ικανοποιητικά για τους ίδιους επίπεδα, μεταξύ 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα (ψιλόρωγα – χοντρόρωγα σταφύλια).

 

«Φέσι» στον Τύρναβο

 

Αναστάτωση προκάλεσε στους αγρότες του Τυρνάβου έμπορος από την Πελοπόννησο, ο οποίος αγόρασε σημαντικές ποσότητες σταφυλιών ποικιλίας «Βικτώρια» υποσχόμενος ιδιαίτερα ικανοποιητικές τιμές για να αγοράσει την παραγωγή τους. Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, ο εν λόγω «έμπορος» πήρε την παραγωγή και εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ στους αγρότες!

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποσότητες σταφυλιών που πουλήθηκαν στον συγκεκριμένο είναι αξίας 200.000 ευρώ περίπου και εξαπατημένοι είναι περίπου 20 αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου.

 

Η ανησυχία των αγροτών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αφού κάποιοι από τους αγρότες απευθύνθηκαν στη Δ.Ο.Υ. για να εντοπίσουν τον συγκεκριμένο έμπορο δίνοντας το όνομά του, για να εισπράξουν την απάντηση ότι δεν υπάρχει ΑΦΜ στο συγκεκριμένο πρόσωπο…

 

Κινέζικο «κόλπο» τρώει τη σταφίδα

 

Με περισσότερους από 200.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να κατακλύσουν φέτος την παγκόσμια αγορά οι Κινέζοι, οι οποίοι μόλις πριν από μερικές δεκαετίες έρχονταν στην Ελλάδα για να λάβουν τεχνογνωσία για το προϊόν. Αν προσθέσουμε τους τουλάχιστον 330.000 τόνους της Τουρκίας και τους 160.000 τόνους του Ιράν, τότε το κλίμα που διαμορφώνεται για το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν λίγο πριν από τη συγκομιδή μόνο καλό δεν προοιωνίζεται.

 

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που δεν προέρχεται μόνο από την ΚΣΟΣ αλλά εκφράζεται και από τους ιδιώτες σταφιδοεξαγωγείς της Κρήτης, είναι ότι φέτος θα παραχθούν στην Κρήτη γύρω στους 5.000-6.000 τόνους σταφίδας.

 

Ακόμα, όμως, και αυτές οι ποσότητες δύσκολα θα βρουν αγοραστές στο εξωτερικό. Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, πέρυσι το παραδοτέο κιβώτιο της τουρκικής σταφίδας κόστιζε 2.400 ευρώ και φέτος ακούγεται ότι το κόστος του δε θα ξεπεράσει τα 1.280 ευρώ. Αντίστοιχα, η Ελλάδα πέρυσι πούλησε στα 2.000 έως 2.100 τον τόνο, ωστόσο φέτος, με την υπερπαραγωγή διεθνώς, δύσκολα θα απορροφηθούν ποσότητες ακόμα και σε χαμηλότερη τιμή.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<