(upd2) Τα ροδάκινα της οργής- Απανωτές συσκέψεις για τις επιπτώσεις του εμπάργκο

19-08-2014, 10:06
(upd2) Τα ροδάκινα της οργής- Απανωτές συσκέψεις για τις επιπτώσεις του εμπάργκο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και αγρότες, καθώς οι επιπτώσεις του ρώσικου εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα πλέον γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες.

 

H διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας καλά κρατεί, ενώ το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Απο τη μια η Ε.Ε. επιχειρεί με- κατά πολλούς- πενιχρές αποζημιώσεις να κατευνάσει τις ανησυχίες και απο την άλλη η Μόσχα να μετριάσει τις συνέπειες στην οικονομία της από την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων, αναζητώντας εναλλακτικές απο τρίτες χώρες.

Η σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών επικεντρώθηκε στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να "ανοίξουν" αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα της ΕΕ

Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη λίστα με τα προϊόντα που θα αποζημιωθούν και από αυτήν έλειπαν τα ροδάκινα. Το ΥΠΑΑΤ έσπευσε να διευκρινίσει πως το σχέδιο για τα ροδάκινα είναι ανεξάρτητο και θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στα κράτη- μέλη την Παρασκευή. Το κόστος του μέτρου αποτιμάται από την Κομισιόν γύρω στα 20-30 εκατ. ευρώ για όλες τις χώρες.  

Το πρώτο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ καλύπτει ευπαθή οπωροκηπευτικά που δεν θα πωληθούν και θα διατεθούν δωρεάν σε οργανισμούς. Αφορά ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια και φρούτα του δάσους.

Όπως είναι γνωστό, από την ΕΕ έχει οριστεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες κι άλλες κατευθύνσεις (π.χ. σχολεία) και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Η αντίστοιχη τιμή που δίνεται για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι 13,5 λεπτά το κιλό και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την προ εμπάργκο περίοδο όταν πανευρωπαϊκά υπήρχε υπερπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000-60.000 τόνους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.22.2017 12:33

Ανοδικά ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο για το γ' τρίμηνο
Αύξηση σε ετήσιο επίπεδο αλλά μείωση συγκριτικά με το β' τρίμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

11.22.2017 12:32

Ετοιμάζονται πληρωμές των δικαιούχων για βιολογικές καλλιέργειες
Τη χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» με βάση την με αριθ. 1453/59595/31-05-2017...

11.22.2017 12:15

Νηρεύς: Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής Nireus GMBH
Την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής NIREUS GMBH γνωστοποίησε η ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<