Συμμορίες ξηλώνουν ακόμη και θερμοκήπια

29-12-2012, 18:17
Συμμορίες ξηλώνουν ακόμη και θερμοκήπια

Αναδημοσίευση από την "Παραγωγή" τ. 4
 
Δραματικές διαστάσεις παίρνει πλέον η εγκληματικότητα στην Καλαμάτα, με ομάδες να κάνουν πλιάτσικο μέρα μεσημέρι ακόμη και σε θερμοκήπια, σηκώνοντας με γερανούς μηχανήματα, τα οποία ζυγίσουν μέχρι και 2,5 τόνους το ένα!
 
Είναι δε τέτοιο το θράσος των ληστών (σε πολλές περιπτώσεις απειλούν ακόμη και με όπλα), που πριν από λίγες μέρες ξήλωσαν δεκάδες μηχανήματα από θερμοκήπιο πολλαπλασιαστικού υλικού που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο φυλάσσονταν από σεκιούριτι.
 
Ο δήμαρχος της πόλης αλλά και εκπρόσωποι φορέων είχαν συνάντηση χθες, Παρασκευή, με τον υπουργό Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και να μπει τάξη στη διαμονή και τη λειτουργία των Τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή. «Το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων περιστατικών. Έχουν φτάσει σε σημείο μέρα μεσημέρι να κλέβουν σπίτια, παρουσία των ιδιοκτητών» λέει στην «Παραγωγή» ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
 
Ο κ. Νίκας διαμαρτύρεται για το γεγονός της εγκατάλειψης και της σύλησης ενός οικισμού που έχει στηθεί στην περιοχή «Μπιρμπίτα», σε έκταση 120 στρεμμάτων, για να φιλοξενήσει Τσιγγάνους και η οποία κόστισε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο οικισμός έχει στην ουσία καταστραφεί, με τους Τσιγγάνους να έχουν διαχυθεί σε όλη την πόλη.
 
«Δυστυχώς η δυτική Καλαμάτα παρουσιάζει εικόνες από τριτοκοσμικές περιοχές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει μια τάξη. Γιατί όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, η Μεσσηνία έχει φτάσει σε σημείο να «φιλοξενεί» Τσιγγάνους και από άλλες περιοχές, με τραγικά αποτελέσματα. Κάθε μέρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως την κλοπή σχαρών από φρεάτια, κολονάκια από δρόμους και πεζοδρόμια, με κίνδυνο ακόμη και για την ασφάλεια των οδηγών» αναφέρει ο κ. Νίκας, οποίος επιμένει ότι θα «πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανομία». Πάντως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο κ. Νίκας, αλλά και το σύνολο των φορέων της πόλης δεν τάσσονται κατά των Τσιγγάνων συνολικά, αλλά κατά όλων εκείνων που παρανομούν.
 
Τους τελευταίους μήνες η Αστυνομία δέχεται καθημερινά κλήσεις για κλοπές και ληστείες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει -και λόγω έλλειψης προσωπικού- να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
 
Μάλιστα ο δήμος, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κατοίκους, έχει επιστρατεύσει τη δημοτική αστυνομία, άνδρες της οποίας περιπολούν τις νύχτες.
 
Πάντως, ο δήμαρχος μετά τις γιορτές θα προχωρήσει σε πράξεις διοικητικής αποβολής σε όσους Τσιγγάνους έχουν καταλάβει δημοτικές εκτάσεις, αλλά και άλλους χώρους. Αυτή την περίοδο δεκάδες οικογένειες έχουν καταλάβει ένα οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον ΟΑΕΔ, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
 
«Ρημάζουν» όλη τη χώρα
 
Το πρόβλημα με τις κλοπές και τις ληστείες δεν αφορά μόνο τη Μεσσηνία. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και σε άλλους Νομούς όπου σπείρες κλέβουν μηχανήματα από αντλιοστάσια, κυρίως στη Θεσσαλία, αλλά και καλώδια από μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Θύματα αυτών των ομάδων έχουν πέσει κτηνοτρόφοι, αλλά και ιδιοκτήτες απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι ληστές φεύγουν φορτώνοντας σε φορτηγά τις οικοσκευές και ό,τι άλλο βρουν.
 
Σε πολλές περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, όμως το φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά –και λόγω της κρίσης– έχει αυξηθεί.
 
Μπαράζ κλοπών
 
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Καλαμάτα η κλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες, όπου «άγνωστοι» με γερανάκια, οξυγόνο, σιδεροπρίονα, «σήκωσαν» όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου, προκαλώντας στους ιδιοκτήτες του ζημιές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.
 
«Είναι φοβερό. Επί δύο μέρες είχαν μπει μέσα στο θερμοκήπιο και έκοβαν. Το χειρότερο είναι ότι επειδή και κατά το παρελθόν είχαμε μικροκλοπές, είχαμε αναθέσει σε εταιρεία σεκιούριτι τη φύλαξη του θερμοκηπίου. Αυτό είναι ένα θέμα. Για μας αυτό που προέχει είναι ότι κατέστρεψαν ένα θερμοκήπιο πολλαπλασιαστικού υλικού για ανθοκομεία, το οποίο μας είχε στοιχίσει το 1991 20 εκατ. δραχμές» λέει στην «Παραγωγή», ο κ. Γιώργος Γενάτος.
 
Όπως λέει, οι δράστες ξήλωσαν τα πάντα και τα φόρτωσαν σε φορτηγά με τη βοήθεια γερανού. Η κίνησή τους αυτή δείχνει ότι εκτός από θράσος, οι ληστές έχουν και ομάδες «κάλυψης», αλλά και πολλούς συνεργούς, όπως τουλάχιστον εκτιμά η Αστυνομία, η οποία έχει εστιάσει σε περιοχές όπου διαμένουν Τσιγγάνοι.
 
Παράλληλα, η Αστυνομία εξετάσει και το ενδεχόμενο οι ομάδες αυτές να λειτουργούν και για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι τους κατευθύνουν και έχουν αναλάβει τη «διοχέτευση των κλοπιμαίων» σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας.
 
Η περίπτωση της κλοπής του θερμοκηπίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από την πόλη, χαρακτηρίζεται απ’ όλους ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι δράστες είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση μέσα και έξω από το θερμοκήπιο. «Πρόκειται για οργανωμένες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς οι καταυλισμοί τους προσφέρουν καταφύγιο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους» τονίζει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για το φαινόμενο.
 
Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός αστυνομικών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ότι «για κάθε απόπειρα σύλληψης απαιτούνται ενισχύσεις λες και πάμε σε πόλεμο».

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.22.2019 17:54

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου
Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του...

02.22.2019 15:04

Με τροπολογία η επέκταση του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία
Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της...

02.22.2019 12:40

Ροδάκινο: Τι προβλέπει το σχέδιο των Ισπανών για μείωση των εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα
Εθνικές ενισχύσεις ύψους 500 ευρώ το στρέμμα χορηγούν οι Ισπανοί για εκρίζωση ροδάκινων, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<