Σχολές με παράδοση στον πρωτογενή τομέα

13-08-2014, 15:37
Σχολές με παράδοση στον πρωτογενή τομέα

Οι εξετάσεις γίνονται τον Ιούνιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι σχολές είναι στην πλειοψηφία τους διετούς διάρκειας και οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, ενώ πολλοί απόφοιτοι έχουν βρει επαγγελματική διέξοδο στην ενασχόλησή τους στον πρωτογενή τομέα.

 

1. ΕΠΑ.Σ ΣΥΓΓΡΟΥ

Η ΕΠΑ.Σ Αμαρουσίου (Συγγρού) ειδικεύεται στις «Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις - Αρχιτεκτονική Τοπίου», ενώ στα… σκαριά βρίσκεται και η ειδικότητα της Μελισσοκομίας.

Η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη, κατά τα οποία οι μαθητές διδάσκονται βασικούς χειρισμούς και καλλιεργητικές τεχνικές στον τομέα της φυτοτεχνίας και συγκεκριμένα σε φυτώρια, θερμοκήπια κ.λπ. για την παραγωγή ανθοκηπευτικών κυρίως καλλιεργειών.

Ειδικά μαθήματα γίνονται, επίσης, για τη διακίνηση προϊόντων φυτοτεχνίας, αλλά και την εκτέλεση εργασιών συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού σε φυτωριακές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και για την αρχιτεκτονική τοπίου στον τομέα της εγκατάστασης και της συντήρησης πρασίνου.
Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις φυτοτεχνικών έργων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεωτεχνικές επιχειρήσεις οργάνωσης και συντήρησης του πρασίνου των αστικών και περιαστικών χώρων (άλση, πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι, δενδροστοιχίες, αρχαιολογικοί χώροι και γενικώς χώροι αναψυχής), επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας υλικών φυτοτεχνίας και συναφών εξοπλισμών, θερμοκηπιακές επιχειρήσεις, καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, φυτώρια, ανθοκομικά καταστήματα κ.λπ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210/8012701.

 

2. ΕΠΑ.Σ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Οι σπουδαστές εδώ μπορούν να πάρουν πτυχίο τεχνίτη ξυλογλυπτικής-διακοσμητικής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στον τομέα των ξυλόγλυπτων αντικειμένων και τη συνέχιση της λαϊκής παραδοσιακής ξυλογλυπτικής τέχνης (εκκλησιαστικής, αστικής, ποιμενικής, ναυτικής).

Παραδίνονται μαθήματα όπως: Ξυλογλυπτική Τέχνη, Σχεδίαση και Τεχνικές Σχεδίασης, Μηχανήματα και Εργαλεία Ξύλου, Επεξεργασία Επιφανειών - Συνδεσμολογία, Δομή, Ιδιότητες και Τεχνολογία Ξύλου, αλλά και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Σχολή παρέχει δωρεάν όλα τα υλικά και εργαλεία που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ενώ οι απόφοιτοι παίρνουν και μια σειρά εργαλείων ξυλογλυπτικής για την άσκηση του επαγγέλματος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24320/22781.

 

3. ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑ.Σ ΝΕΜΕΑΣ

Στην ΕΠΑ.Σ. Νεμέας διδάσκεται «Αμπελουργία-Οινοτεχνία». Ειδικότερα, στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα όπως: Γεωργική Οικονομία, Γεωργική Παραγωγή, Εργασιακό Περιβάλλον, Ποιότητα και Ποιοτικός Έλεγχος, Μάρκετινγκ Αγροτικών προϊόντων, Οινοποιητικές Εγκαταστάσεις και Μηχανολογικός εξοπλισμός Οινοποιείων κ.ά.

Η Σχολή στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στις παρυφές της πόλης της Νεμέας και διαθέτει εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένα εργαστήρια Χημείας, Γευσιγνωσίας, Οινοποιείο και Αμπελώνα φυτεμένο με την ποικιλία Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας) έκτασης 5 στρεμμάτων.

Τηλέφωνο: 27460/23032.

 

4. ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή εξειδικεύεται στα αγροτικά μηχανήματα και στη ζωοτεχνία. Βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας σε μια έκταση 40 περίπου στρεμμάτων. Αποτελείται από 43 κτίρια, τα οποία από το 1993 έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε εργαστήρια γεωργικών μηχανημάτων, μηχανολογίας, γεωργικής τεχνικής-αρδεύσεων, φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, ηλεκτροτεχνίας, καθώς και στα επιμέρους τμήματα του Αγροκτήματος της Σχολής (μεγάλη καλλιέργεια, βουστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο κ.λπ.). Μάλιστα, η Σχολή συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Γεωργοκτηνοτροφικών Μηχανημάτων και σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται στους μαθητές παρουσιάσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημειώνεται πως κατά το σχολικό έτος 2013-2014 φοίτησαν στη συγκεκριμένη Σχολή 100 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, με τους 55 απ’ αυτούς να διαμένουν δωρεάν στο Οικοτροφείο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410/611093.

 

5. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΑ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην τέχνη της τυροκομίας τα τελευταία 103 χρόνια. Ειδικεύονται, δε, σε: Τεχνολογία Γάλακτος, Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες του Γάλακτος, Εργασιακό Περιβάλλον, Γεωργική Οικονομία και Παραγωγή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών εκπαιδεύονται στην Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων, στον Εξοπλισμό Γεωργικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Πέραν της θεωρητικής κατάρτισης, υπάρχει και πρακτική άσκηση στο τυροκομείο της Σχολής. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλους τους απαραίτητους χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στα προϊόντα του, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να παρασκευάζουν όλους τους τύπους τυριών.

Τα τελευταία χρόνια η Σχολή βοηθά στην επίλυση προβλημάτων με πειράματα σε πραγματικές συνθήκες βιομηχανίας, συνεισφέροντας στη βελτίωση των χαρακτηριστικών των τυριών, αλλά και στην παραγωγή νέων προϊόντων με εμπορικό ενδιαφέρον (π.χ. γιδοτύρι).

Οι απόφοιτοί της μπορούν να στελεχώσουν μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ή να ιδρύσουν -εφόσον έχουν την οικονομική άνεση- τη δική τους επιχείρηση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510/92219.

 

6. ΕΠΑ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ

Η ΕΠΑ.Σ. Κρήτης ειδικεύεται με τις θερμοκηπιακές κατασκευές και καλλιέργειες. Βρίσκεται στη Γόρτυνα της Μεσσαράς και πρωτολειτούργησε το 1920 ως Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο.

Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα: Γεωργικής Τεχνικής, Θερμοκηπιακές Εγκαταστάσεις και Καλλιέργειες, Εδαφολογία και Λιπασματογραφία. Η Σχολή διαθέτει αγρό, θερμοκήπιο, εργαστήριο μηχανολογίας και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28920/31259.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<