Στο ΥΠΑΑΤ τα στοιχεία για την αποτίμηση της ζημιάς σε ροδάκινα, νεκταρίνια-Στο επίκεντρο αύριο οι αποζημιώσεις

13-08-2014, 10:43
Στο ΥΠΑΑΤ τα στοιχεία για την αποτίμηση της ζημιάς σε ροδάκινα, νεκταρίνια-Στο επίκεντρο αύριο οι αποζημιώσεις

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να έχουν δοθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, την ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές.

Η καταγραφή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε με επείγον έγγραφό από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων, που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Την Πέμπτη τα σπουδαία!

Στις Βρυξέλλες στρέφονται τώρα τα βλέμματα των Ελλήνων παραγωγών και στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, κατά την οποία θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο. Στη σύσκεψη, όπου θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες, θα τεθούν επί «τάπητος» επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του μπλόκου του Πούτιν στους ευρωπαίους αγρότες.

Έλληνες παραγωγοί αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» στις αποζημιώσεις της ΕΕ, για τις οποίες αν και γίνεται μεγάλος «ντόρος», ωστόσο το ακριβές ποσό παραμένει ένα «ανοιχτό» ζήτημα. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου προσπαθεί να καθησυχάσει τους παραγωγούς, που πλήττονται από τα αντίποινα του Ρώσου προέδρου, προχωρώντας σε διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν είτε από την ίδια την κυβέρνηση είτε από την ΕΕ.

Παράλληλα, στο ΥΠΕΞ επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, δεδομένων των περιορισμένων επιπτώσεων από τις ρωσικές κυρώσεις, με αρμόδια στελέχη να τονίζουν ότι η ζημιά για την εγχώρια αγροτική παραγωγή δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. «Η λογική που θα κινηθεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, που συμμετείχε σε σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την εγχώρια.

«Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος.

Καταπολεμώντας το ρωσικό εμπάργκο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις, που βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο να μην καταστραφεί η φετινή παραγωγή και να προστατευτεί το εισόδημα των πληγέντων παραγωγών. Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ειδικό κονδύλι από τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

Ακόμη, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων –αντικείμενο της οποίας θα είναι η εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, η διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και ο συντονισμός των σχετικών δράσεων. Η συγκεκριμένη Ομάδα θα εξετάσει τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλλει άμεσα τις σχετικές προτάσεις της.

Οι πληγέντες παραγωγοί

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, θα υποστούν οι παραγωγοί της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, όπου επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών φέτος προς τη ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η ρωσική αγορά δεν είναι από τους μεγάλους πελάτες των ελληνικών προϊόντων στο σύνολό τους, καθώς απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών.

Ωστόσο, για τα ελληνικά φρούτα αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά, αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Το 41,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ενώ η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<