«Θηλιά» και φέσια στους κτηνοτρόφους!

29-12-2012, 18:03
«Θηλιά» και φέσια στους κτηνοτρόφους!

Αναδημοσίευση από την "Παραγωγή" τ. 4

Tης Βούλας Μαλαίνου

Αναμενόμενη μεν, βαρύνουσας σημασίας δε, η προσφυγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αλλάζει το χάρτη των γαλακτοβιομηχανιών, σε μία περίοδο όπου οι κτηνοτρόφοι καλούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές για τη διάθεση της ήδη μειωμένης παραγωγής τους.
 
Παράγοντες από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, σχολιάζοντας την κατάληξη του άλλοτε κορυφαίου «παίκτη» στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, επισημαίνουν πως η απόφαση υποβολής αιτήματος για εισαγωγή στο άρθρο 99 δεν έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία», δεδομένης αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου των τεράστιων χρεών που «σηκώνει» η εταιρεία στις πλάτες της.

Με την προσφυγή της στον πτωχευτικό κώδικα, η ΑΓΝΟ ζητά αυτομάτως προστασία από τους πιστωτές της, λαμβάνοντας τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις εκκρεμείς χρηματικές της υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία εκτός της σχετικής αίτησης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ταυτόχρονα υπέβαλε και αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, το οποίο, πάντως, φέρεται να απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
 
Προβληματίζονται οι κτηνοτρόφοι

Για τους κτηνοτρόφους η προσφυγή της βορειοελλαδίτικης ΑΓΝΟ στο άρθρο 99, αποτελεί αιτία επαναπροσδιορισμού των σχεδίων τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές της εταιρείας επί δεκαετίας, η προσφυγή της στο άρθρο 99, μετακυλύει επιπρόσθετα βάρη στην κτηνοτροφία και δυσκολεύει τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων, όσον αφορά στις νέες λύσεις διάθεσης της παραγωγής τους.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος, τόνισε πως τα προβλήματα για τον κλάδο θα διογκωθούν σε περίπτωση που η εταιρεία δεν τα βρει με τους δανειστές της και αναγκαστεί να βάλει οριστικό «λουκέτο».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, το κύριο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η βορειοελλαδίτικη εταιρεία αφήνει απλήρωτους χιλιάδες παραγωγούς, εφόσον οι ζημιογόνες χρήσεις της προκαλούν αλυσιδωτή δυστοκία. Ούτε τα δάνεια μπορούν να αποπληρωθούν, αλλά ούτε και οι προμηθευτές μπορούν να απεμπλακούν από επιταγές που «σκάνε» συχνά πυκνά.

Επισημαίνοντας πως η ΑΓΝΟ βρίσκεται για δεύτερη φορά αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ελλάδος αναφέρεται και στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας ως προς τον κλάδο της μεταποίησης, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση της προσφυγής του ομίλου στον πτωχευτικό κώδικα.
Ο κ. Πεβερέτος συνδυάζοντας την κατάληξη της ΑΓΝΟ με τη διάθεση της «Δωδώνης» σε νέα ηγετικά χέρια, υποστήριξε πως η κτηνοτροφία ωθείται σε περαιτέρω μείωση, ενώ οι τιμές γάλακτος αναμένεται να διατηρηθούν σταθερά στα 0,95 λεπτά, όπως ισχύει σήμερα, και να «ξεκολλήσουν» από το 1,07 ευρώ, όπως ισχύει για ορισμένες συνεταιριστικές στα Καλάβρυτα.
Πάντως, σύμφωνα με Έλληνες κτηνοτρόφους, οι τελευταίες εξελίξεις στις γαλακτοβιομηχανίες «μαρτυρούν» τα… πυρά που δέχεται ο κλάδος από την κατάρρευση της εγχώριας επιχειρηματικής αγοράς.
 
Ο ρόλος του Κολιού
Η ΑΓΝΟ παίζει το τελευταίο χαρτί σωτηρίας της, υπογραμμίζουν κύκλοι του κλάδου.
 
Επικαλούμενοι τα «κόκκινα» δάνεια του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός, στην ιδιοκτησία του οποίου πέρασε η ΑΓΝΟ από την Αγροτική Τράπεζα, τονίζουν πως η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που θα μείνουν στην ιστορία για την επιτυχή τους έκβαση.
 
Και αυτό, γιατί, όπως επισημαίνουν, η ΑΓΝΟ επί δέκα συναπτά έτη δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει κέρδη έναντι ζημιών. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΑΓΝΟ «παραδόθηκε» το 2003 από την ΑΤΕ, ύστερα από πλήρη εξυγίανση, στον Κολιό έναντι προκαταβολής ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας δάνειο της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, το οποίο δεν έχει ακόμη αποπληρωθεί. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ογκώδη χρέη, τα οποία δυσκολεύουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες.
 
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος της εταιρείας είχαν ασκηθεί κατηγορίες για παράνομες επιδοτήσεις εκ μέρους της ΑΤΕ, που την είχε εξαγοράσει για 32 δισ. δραχμές το 2000.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παράγοντες της εγχώριας αγοράς κάνουν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυνάμεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία είχε συνάψει συνεργασίες με εκατοντάδες κτηνοτρόφους. Η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες μείωσης της τιμής γάλακτος, ενώ παραμένει 100% ελληνική.
 
Το χρονικό της κατάρρευσης
Η επταετία 2003-2011 αποτελεί την περίοδο απόλυτης απαξίωσής της. Μέσα από μία δεκαετία αλλεπάλληλων ζημιογόνων χρήσεων, η ΑΓΝΟ συγκέντρωσε απώλειες που ξεπέρασαν τα 51 εκατ. ευρώ, με πωλήσεις, ωστόσο, που άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στα 67,554 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 33,5 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποτελεί απαράβατο κανόνα, δεδομένων των αρνητικών κεφαλαίων που διαθέτει, εάν ληφθούν υπόψη οι ζημιές ύψους 31,058 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2011. Και τα χειρότερα έπονται παρακάτω…
 
Η εταιρεία προσπαθεί να κλείσει «τρύπες» από παντού. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της στις τράπεζες ξεπερνούν τα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα «φέσια» σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία «αγγίζουν» τα 47,3 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα, στους 340 ανέρχονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, στους οποίους οφείλει συσσωρευμένα «μηνιάτικα» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σημαντικές καθυστερήσεις είχαν καταγραφεί και στην εξόφληση των γαλακτοπαραγωγών που την προμήθευαν με πρώτη ύλη.
 
Το 2011 το μερίδιο της ΑΓΝΟ στα γαλακτοκομικά με βάση τον όγκο των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν 1,7%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2012 η εταιρεία φέρεται να χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς με τα στοιχεία του 8μηνου να δείχνουν συρρίκνωση του μεριδίου πανελλαδικά στο 1,2%.
 
Παράλληλα, στο «ταβάνι» έχουν εξυψωθεί και οι υποχρεώσεις της Κολιός, φτάνοντας στο σύνολό τους τα 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε προμηθευτές και τα 52 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.
 
Στις τελευταίες χρήσεις 2011, 2010 και 2009, οι ζημιές της εταιρείας έφτασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ, τα 4,4 εκατ. ευρώ και περίπου 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<