Αναβρασμός στην κυβέρνηση από το "μπλόκο" Πούτιν-Αναζητείται λύση, προβληματισμένοι οι εξαγωγείς

07-08-2014, 09:24
Αναβρασμός στην κυβέρνηση από το

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εξαγωγείς όλης της χώρας, ύστερα από την εντολή του Ρώσου προέδρου για «μπλόκο» στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τις χώρες, οι οποίες μετέχουν στις κυρώσεις. Προς το παρόν ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί, αν τα ελληνικά προϊόντα εντάσσονται στη «μαύρη» λίστα, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει. Στο Μαξίμου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί έντονος αναβρασμός, καθώς σε περίπτωση που το «μπλόκο» αφορά και τη χώρα μας, τότε η εγχώρια αγροτική παραγωγή θα «πληγεί» σφόδρα και μάλιστα εν μέσω εξαγωγικής περιόδου!

 

Οι έκτακτες συσκέψεις στα υπουργεία δίνουν και παίρνουν την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει διπλωματικά μέσα για την εξεύρεση λύσης. Σημειώνεται ότι όπως είχε γράψει ξανά το «xrimaonline», οι απώλειες από πιθανό «εμπάργκο» της Μόσχας θα είναι μεγαλύτερες για τους παραγωγούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, όπου επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων. Σημειώνεται ότι συνολική αξία των εξαγωγών φέτος προς τη ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ.

 

Βάσει δε των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών “INCOFRUIT – HELLAS”,  μέχρι 31 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40.000 τόνους, έναντι 16.000 τόνων στο αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι (μια χρονιά χαμηλής εγχώριας παραγωγής) και 36.000 τόνων το 2012, που ήταν χρονιά- ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές του κλάδου, από το 1992.

 

Κατά τον ίδιο, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά των νωπών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 170.000 τόνους, έναντι 140.000 τόνων το 2013 και περίπου 160.000 τόνων το 2012. Από τις συνολικές εξαγωγές του 2013, 122.000 τόνοι αφορούσαν απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Παράλληλα, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στους 158.000 τόνους.

Οι συσκέψεις

 

Ειδικότερα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με τη συμμετοχή και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Προηγήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο.

 

Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπεσαν προτάσεις που συμπίπτουν με αυτές της φινλανδικής πλευράς για το ζήτημα. Η εναλλακτική που προτάθηκε είναι να δώσει λύση άμβλυνσης του προβλήματος το Ταμείο Κρίσεων της ΕΕ από το οποίο θα εκταμιευθούν κονδύλια.

 

Στο μεταξύ, σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί επείγουσα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο, με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων για να συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα.
Στη σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σταθόπουλος.


Έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης

 

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες η ρωσική πλευρά φάνηκε πως είχε αναθεωρήσει τις σκέψεις της για «εμπάργκο» στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. «Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Όπως είχε τονίσει ο ίδιος, πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους», είχε πει ο Ντάνκβερτ.

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Την ίδια ώρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση με το ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».
ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο.

Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<